Hlavní obsah

Šetřete, může být i hůř: Stát se možná nepostará, radí Kalousek

Hostem speciální Výzvy Seznam Zpráv byl Miroslav Kalousek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ačkoliv obchody a služby otevírají, podnikatelé i zaměstnanci si kladou otázku, co bude dál a jak nahradí ušlé příjmy. Podala jim vláda dostatečně pomocnou ruku? Odpovídal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Článek

Už na konci dubna Miroslav Kalousek řekl, že je momentálně klíčové, aby vláda podpořila podnikatele kompenzací fixních nákladů, které nemají z čeho pokrýt. Jak dobře stát pomáhá podnikatelům v návratu k normálnímu životu? A jak si vláda vedla při zvládání koronavirové krize? Otázky pro bývalého ministra financí a někdejšího předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, na které odpovídal v živém vysílání na webu Seznam Zpráv.

„Vážení spoluobčané. Premiér @AndrejBabis vás nabádá, abyste věřili v budoucnost a utráceli. Nevěřte mu. Nejde mu o vás, ale o DPH z každého vašeho nákupu. Neutrácejte a šetřete na příští těžké dny. Koneckonců M. Benešová tvrdí, že ‚každý má mít vatu na tři měsíce‘. Poslechněte ji,“ napsal nedávno Miroslav Kalousek na svůj Twitter.

Co čeká českou ekonomiku pod vedením vlády Andreje Babiše v budoucích měsících? Poradila by si opozice se situací lépe? A kde bude muset stát nejvíce šetřit? Ptali jsme se na webu Seznam Zpráv.

Nejzajímavější odpovědi si můžete přečíst níže. Celý rozhovor naleznete v úvodním videu. Jeho přepis vám nabídneme v následujících hodinách.

1:05 Na Twitteru jste napsal: „Neutrácejte a šetřete na příští těžké dny. Koneckonců M. Benešová tvrdí, že ‚každý má mít vatu na tři měsíce‘. Poslechněte ji.“ Proč lidem radíte, aby šetřili? Tohle je podle vás cesta z krize?

Dnes skončil nouzový stav, ale začíná vážná ekonomická krize. Myslím, že na konci druhého kvartálu uvidíme více než dvojciferný propad hospodářství. Žádná rodina neví, jestli někdo nepřijde o zaměstnání. Neměli bychom utrácet za hlouposti. Měli bychom počítat s tím, že příští měsíce, a mohou to být i roky, mohou být těžké. Proto lidi nabádám, že jim může být ještě hůř než dnes.

Můj apel byl na rozvážnost rodinného rozpočtu, který mířil na to, že může být mnohem hůř.

6:35 Jaký je tedy váš recept, jak jinak rozjet ekonomiku, když lidé nemají utrácet?

Jde o fiskální impulzy ze strany státu, které budou dostatečně cílené a jednorázové, což bohužel nejsou. Já nemám vládě za zlé velké výdaje ani propad příjmů, to by se stalo každé vládě. Vláda ale má šest let nehospodárného hospodaření. Vláda už loni prolomila pravidlo rozpočtové odpovědnosti. Vláda netvořila rezervy, ačkoliv o to rozpočtová rada žádala.

13:00 Za co byste vládu pochválil?

Vládu bych pochválil za to, že sice hodně návrhů opozice smetla ze stolu, ale většinu z nich předložila jako návrhy své. Zaplaťpánbůh, že časem dostala rozum. Kdyby tomu rozuměli, návrhy by přijali hned a potom by už mohla reálně existovat.

15:30 Čím si vysvětlujete, že když to vláda podle vás dělá tak špatně, že u lidí má tak vysoké preference?

Těch 34 % lidí si nechce připustit, že jim vláda lhala. To je normální, lidé mají spoustu jiných starostí. Že byli obelháni, zjistí až za čas. A někteří to nebudou chtít slyšet do smrti. Jsou i lidé, ke kterým ta pravda dorazí, ale nechtějí to slyšet.

20:20 Dotaz z e-mailu: Dobrý den. Je podivuhodné a tristní, že když vládní představitelé v mediích stále dokola opakují a opakují „vláda dá, vláda dá, vláda dá“, proč skoro nikdo z médií i opozice se jich nezeptá, kde ty peníze vezmou?

To je zřejmé, oni si ty peníze půjčí na finančních trzích. Letošní deficit bude obrovský, 300 miliard nebude stačit. Odhaduji schodek někde kolem 450 miliard. Nejdůležitější je, na co budou peníze vynaloženy a jak rychle. A tam už je to velmi špatné. A špatné také je, že paní ministryně plánuje obrovský deficit na další roky.

26:00 Vy jste chválil program Antivirus, podle vašich slov je „slušně nastaven a funkční“. Co to znamená?

Ministerstvo práce a sociálních věcí poměrně rychle dokázalo nastavit program, který funguje. Mohl bych vést diskuse, jestli neměl být zastropován. Udělal bych to trochu jinak, ale respektuji, že to bylo uděláno poměrně slušně.

30:15 Otázka z Facebooku: Dá se nějak zastavit „záchrana“ Smartwings, o které se nyní tolik mluví? Popřípadě měla by smysl žaloba na ministra Havlíčka či ministryni Schillerovou za rozhodnutí v tomto směru?

Myslím, že veřejná diskuse, která vypadá jednoznačně, tak má svůj smysl. Vláda se bude víc rozmýšlet, jestli takovou věc udělat, nebo ne. Já pevně doufám, že to neudělají. I kdyby stát převzal Smartwings zadarmo, tak s tím přebere obrovské závazky vůči svým věřitelům. Bylo by nefér, kdyby je na sebe přebral daňový poplatník.

34:40 Další otázka z e-mailu: Pane předsedo, je zcela evidentní, že ekonomické vyhlídky ČR nejsou růžové. Jaké konkrétní dopady krize po počáteční deflační fázi očekáváte? Zajímaly by mě zejména dopady na střední třídu. Troufnete si tyto jevy alespoň přibližně načasovat?

Netroufnu. Málokdo z nás si dokáže představit následující měsíce kromě toho, že budou velmi těžké. Jediné, co si troufnu tvrdit, je, že nebude deflační fáze. Už jen proto, že ČNB snížila velmi dramaticky úroky a že vláda si půjčí stovky miliard. Nemyslím, že dojde k deflaci.

Obávám se, že krize může být dlouhá. Proto jsem občanům poradil, aby radši šetřili.

41:00 Měly by opoziční strany nějak spolupracovat v dalších volbách?

Pevně doufám, že se to podaří. Tvrdím, že společný postup je nezbytný, jestliže chceme situaci v této zemi změnit. Vyzýval jsem k tomu už v roce 2016, tenkrát to nevyšlo, tak doufám, že to vyjde příště.

Reklama

Doporučované