Hlavní obsah

Zaplaťte podnikatelům náklady, vyzývá opozice. ČSSD je pro, řekla Maláčová

Foto: Profimedia.cz

Politici v neděli diskutovali o podpoře podnikatelů, dohodářů i o programu Antivirus.

Reklama

Podle Miroslava Kalouska z TOP 09 je momentálně klíčové, aby vláda podpořila podnikatele kompenzací fixních nákladů, které nemají z čeho pokrýt. „S kolegy z ČSSD o tom můžeme znovu zahájit debatu,“ slíbila Jana Maláčová.

Článek

Vláda může ještě jednou probrat možnost kompenzace fixních nákladů podnikatelům, kteří kvůli zmrazené ekonomice nemají příjmy.

Uvedla to v neděli ministryně práce Jana Maláčová, která naznačila, že sociální demokraté v rámci koalice s takovým návrhem problém nemají. Věc ale spadá do gesce ministra průmyslu Karla Havlíčka za ANO.

Ke kompenzaci nákladů podnikatelům a živnostníkům ministryni na televizi Prima vyzýval šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Uvedl, že opozice k tomu přišla už se 4 vlastními návrhy, je však připravena podpořit vládní variantu.

„Pan poslanec pláče na špatném hrobě, protože sociální demokracie od začátku navrhovala 80 procent fixních nákladů,“ odpověděla mu ministryně Maláčová.

ČSSD podle ní možnou spoluúčast státu na fixních nákladech firem podporuje. Debata však na vládě spadla ze stolu. Ministryně naznačila, že o tom může se stranickými kolegy znovu zahájit debatu.

Antivirus chválím, je funkční, řekl Kalousek

Politici v neděli na Primě diskutovali i o účinnosti programu Antivirus, který má firmy a zaměstnance v době krize zachránit před vlnou propouštění.

„Antivirus funguje na principu kompenzací mezd, aby firmy nekrachovaly. Běžně kurzarbeit podporuje firmy v podnikání, my je nemůžeme podporovat v podnikání, když je jejich podnikání vypnuté,“ sdělila ministryně, jaký je rozdíl mezi vládním programem a německým „kurzarbeitem“, který podporuje tamní firmy.

Omluvila se pražským podnikům, které vyplácení peněz z programu momentálně získávají se zpožděním. Je to podle ní tím, že třetina všech žádostí se týká Prahy a úřady jsou nyní přehlcené.

„Když porovnám efektivitu pomoci Ministerstva průmyslu a efektivitu Ministerstva práce a sociálních věcí, tak si Ministerstvo práce pochvalu v tomto srovnání skutečně zaslouží,“ pochválil Maláčovou za opozici Kalousek. Program Antivirus je podle něj slušně nastaven a funkční.

Poslanec TOP 09 ale vládě nabídl pomoc v podobě návrhu o podpoření firem pomocí záloh, které by se zúčtovaly zpětně. Klíčové je podle něj totiž poskytnout firmám pomoc rychle. „Necháme vám, že je to váš návrh, jen něco předložte, prosím,“ vyzval vládu.

Maláčová: Nebudu kádrovat ministry

Ministryně se během nedělní debaty odmítla pouštět do předpovědí o tom, jak by to na trhu práce mohlo vypadat po skončení krize.

„Je to naprosto neseriózní, protože dodnes nevíme, jak a kdy to vůbec skončí,“ odpověděla na otázku, kolik firem by krizi podle ní mohlo přežít. Vláda ale prý bude dělat všechno proto, aby se do podnikání mohlo vrátit skoro 100 procent podnikatelů.

Vláda podle ní ale zásadně nechybovala, když v první fázi epidemie vyhlásila mimořádná opatření na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

„Soud konstatoval, že všechno, co jsme udělali pro zastavení šíření epidemie, bylo přiměřené. Konstatoval pouze chybný postup pomocí špatného zákona, a to jsme několik hodin po rozsudku napravili,“ řekla.

Kvůli chybnému užití zákona při zavádění první vlny opatření včetně zavření obchodů mohou podnikatelé nyní stát žalovat kvůli ztrátě zisku. Tomu se dalo předejít využitím zákona o krizovém řízení.

Jestli by ale za zavedení mimořádných opatření na základě špatného zákona měl nést politickou odpovědnost ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, Maláčová neodpověděla.

„Máme koaliční dohodu, že si navzájem nebudeme kádrovat ministry. Žádná vláda nikdy nebyla bezchybná,“ dodala.

„Každá vláda by dělala chyby, to je normální. Ale není normální, aby vláda lhala a podváděla svoje občany,“ reagoval šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že vláda je za budoucí žaloby na stát odpovědná.

Dohodářům se pomůže na Úřadu práce, říká Maláčová

Politici v neděli dopoledne probrali i budoucí podporu lidí pracujících na DPP a DPČ. Ti mnohdy přišli kvůli koronavirové krizi o práci jako první, zároveň na ně ale nedosahuje žádná podpora.

Podle údajů ČSSZ o pojištěných „dohodářích“ má většina z nich smlouvu jako přivýdělek - dostávají totiž invalidní důchod, rodičovskou dovolenou anebo jsou zaměstnaní.

„Nejlepší pomoc je to, co říkám už dva týdny. Aby se dohodáři, kteří nejsou schopni zaplatit svoje základní potřeby, přihlásili na Úřad práce, my pro ně máme připravenou okamžitou pomoc,“ vyzvala.

„Dohodáři, jejichž příjmy jsou zavřené, je nefér poslat na Úřad práce. Zaslouží si to stejné, co zaměstnanci nebo OSVČ. Těch lidí, kteří skládají svoje příjmy z celé řady smluv, je spousta,“ reagoval Kalousek.

Vláda bude mimo jiné o podpoře lidí na DPP a DPČ jednat v pondělí odpoledne. Mezi dalšími návrhy je i podpora jednočlenných s. r. o. Pokud vláda dané návrhy stihne projednat ještě v pondělí, může je od úterka začít projednávat Sněmovna.

Ta v podpoře dalších lidí postižených krizí deklarovala svoji podporu. S podobnými návrhy totiž už před několika týdny přišla i KDU-ČSL, ODS, STAN, TOP-09 a Piráti.

Reklama

Související témata:

Doporučované