Hlavní obsah

Jsou Nejedlý a spol. zdravotním rizikem pro Zemana? Hrad odpovídat nechce

Foto: Hrad.cz

Miloš Zeman.

Reklama

Prezidentův poradce Martin Nejedlý podle serveru Aktuálně.cz nedodržuje po návratu z koronavirové oblasti karanténu.

Článek

Česko má od neděle první tři potvrzené případy koronaviru, desítky dalších pacientů nyní čekají na výsledky testů a stovky lidí jsou preventivně v domácí karanténě. Převážná většina z nich se v nedávné době vrátila z oblastí, kde se koronavirus rozšířil a zatím se jej úřady s pomocí různých opatření snaží dostat pod kontrolu. Jde především o Itálii a Čínu. A právě z Pekingu se v pátek vrátila také dvojice blízkých prezidenta Miloše Zemana. Hradní kancléř Vratislav Mynář a poradce Martin Nejedlý. Na cestě je doprovázel i předseda fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík.

Ještě ve stejný den prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že všichni tři po návratu absolvovali testy na koronavirus. „Po návratu z Číny absolvovali testy na koronavirus v Ústřední vojenské nemocnici. Testy jsou negativní,“ sdělil na Twitteru Ovčáček. Na dotaz ČTK, zda se u nich projevily příznaky nemoci, nebo absolvovali vyšetření preventivně a testování platili, odpověděl mluvčí jen zčásti. „Žádné příznaky nebyly, navíc v ČLR postupovali dle místní situace. Plně se řídí radami lékařů a nyní již nejsou v nemocnici,“ napsal Ovčáček.

I přes negativní výsledek testů by ale měli lidé, kteří se vrátili z koronavirových oblastí, dodržovat dvoutýdenní karanténu. Nemoc se totiž může projevit s odstupem času.

Jaroslav Tvrdík už o víkendu na svém Twitteru uvedl, že karanténu dodržuje. Dokonce kvůli ní přijde o nedělní derby pražských S. „Zcela s vámi souhlasím, musí platit pro každého a nikdo přece netvrdí opak. Proto jsem nyní v domácí karanténě. 12. 3. druhý test,“ uvedl na sociální síti Tvrdík.

V karanténě by měl být i hradní kancléř Mynář. Alespoň podle jeho ženy Alexandry. „Ano, manžel je v tuto chvíli v karanténě. Kde je, vám nemohu prozradit, nebyl by rád,“ napsala serveru Blesk.cz Mynářová.

Poslední z trojice Martin Nejedlý naopak podle Aktuálně.cz pokyny pro karanténu nedodržuje, jedním z důkazů je i jeho návštěva pražské restaurace na Letné, kde se podle serveru objevil v neděli kolem třetí hodiny odpoledne. Nejedlý to ale sám odmítl. „Nevím, nepamatuji se na to, že bych v takovém podniku byl,“ řekl redakci.

„To je špatně, měl by to dodržovat,“ komentoval to v pondělí v podvečer premiér Andrej Babiš v Press klubu stanice Frekvence 1. „Jsme na jedné lodi, musíme se chovat tak, aby se to u nás nerozšířilo,“ dodal.

Seznam Zprávy se proto snažily zjistit, co dělá Hrad pro to, aby minimalizoval riziko nákazy koronavirem, když přinejmenším jeden z blízkých spolupracovníků prezidenta karanténu podle všeho nedodržuje.

„Dobrý den, nebudu poskytovat žádný komentář,“ odpověděl na dotaz prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Redakce Seznam Zpráv se tedy mluvčího zeptala, jestli by neměla veřejnost vědět, zda je prezident v bezpečí. „Média nejsou v žádném případě veřejnost. Budeme nyní volit minimalistickou komunikaci, abychom nepodporovali rozdmýchávání paniky nezodpovědnými médii. Vyjadřovat se budeme jen ve skutečně závažných situacích,“ reagoval mluvčí. Na následující dotazy redakce, zda prezidentův poradce či další z okolí nosí v prezidentově přítomnosti roušku, odkázal mluvčí na svoji předešlou odmítavou odpověď.

Celosvětově lékaři potvrdili nákazu koronavirem u více než 89 000 lidí. Vyléčit už se jich podařilo 45 000, podle odborníků má 85 procent onemocnění mírný průběh. Vážné komplikace mají zejména senioři nad 80 let, tvoří také spolu s chronickými pacienty a zdravotníky většinu z 3000 lidí, kteří nemoci dosud podlehli. Miloš Zeman tak patří do skupiny, které v případě nákazy hrozí největší riziko.

Reklama

Doporučované