Hlavní obsah

Jak dopadlo testování ve školách? Zatím neřekneme, vzkázalo ministerstvo

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví původně počítalo s tím, že počty pozitivních po prvním kole testování ve školách zveřejní v pátek, pak v neděli. Informaci ale nakonec nesdělí vůbec. Respektive až po konci testování v příštím týdnu.

Článek

Nejprve co o výsledcích testování ve školách víme: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v neděli v Otázkách Václava Moravce uvedl, že se ve školách potvrdilo 111 nákaz covidu-19. Ale výsledky, že má pouze za 86 procent škol a že neví, proč nejsou kompletní. Do základních a středních škol nastoupilo 1. září asi 1,4 milionu dětí.

A právě neúplností výsledků pak Ministerstvo zdravotnictví zdůvodňuje, proč je nechce zveřejnit. Původně přitom úřad tvrdil, že výsledky dá všem na vědomí v pátek odpoledne. Z pátku se ale stala později neděle. Když se pak v pondělí Seznam Zprávy ptaly, jak tedy testování ve školách dopadlo, dostaly tuto odpověď:

„Výsledky testování ve školách budeme komunikovat až se skončením všech tří etap testování ve školách, takže během začátku příštího týdne (poslední etapa testování začíná ve čtvrtek 9. září). Do tohoto data vám nemůžeme poskytnout ucelená data,“ odpověděl v SMS zprávě za tiskový odbor Ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Přitom některé krajské hygienické stanice nebo samy kraje už data zveřejnily ve čtvrtek nebo v pátek. Seznam Zprávy pak dostaly odpovědi i od některých dalších hygien, krajů a měst. Z nich tak například vyplynulo, že v Královéhradeckém kraji testování odhalilo 8 pozitivních, v Plzeňském 27, v Ústeckém 18, v Olomouckém kraji 13 a například v Jihočeském kraji 14. Ve většině krajských a okresních měst pak pozitivní nebyl nikdo. V Přerově jeden, v Děčíně dva a ve Vyškově kupříkladu tři.

Počty budou ale nakonec nižší, protože řadu pozitivních výsledků vyloučily potvrzovací PCR testy. Všude se počet nákaz pohyboval na úrovni setin procenta.

Zcela kompletní výsledky ale získat nelze. Ministerstvo zdravotnictví na ně totiž uvalilo embargo. Zatímco výše zmíněné krajské hygieny je přesto zveřejnily, z dalších stanic přišla informace, že je poskytnout nemohou.

„Bohužel vám požadované dotazy nejsme oprávněni zodpovědět. Dle pokynu Ministerstva zdravotnictví si vás dovolím odkázat na tiskovou kancelář Ministerstva zdravotnictví,“ uvedl mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Aleš Kotrla.

„Sděluji vám, že informace ve věci testování žáků škol podává tiskový odbor Ministerstva zdravotnictví ČR,“ napsal Seznam Zprávám ředitel Krajské hygienické stanice Pardubického kraje Antonín Vykydal.

Podobně pak reagovala pražská hygiena a stanice ze Středočeského a Libereckého kraje.

Ministerstvo: Situace je příznivá

Přitom nejde pouze o statistiku jako takovou. Ministerstvo zdravotnictví odhalenými počty pozitivních případů podmínilo ukončení testování ve školách. Pokud by v okrese číslo pozitivních překročilo 25 na 100 tisíc provedených testů, preventivní testování se tam protáhne až do konce září.

Zatím tedy vůbec nevíme, jestli nějakému regionu prodloužení tohoto opatření hrozí a jestli se tedy někde covid-19 více nešíří. Jelikož se od 1. července už netestuje ve firmách, je screening ve školách jediným plošným obrazem o momentálním výskytu nákazy v populaci.

„Zatím však můžeme říct, že po prvním vyhodnocení testování není žádná ze škol ohrožena z důvodu velké koncentrace nákazy a situace je zatím příznivá,“ uklidňuje ale mluvčí Ministerstva zdravotnictví Köppl.

Jedinou školou, která hlásila ve středu větší počet pozitivních případů, byla rokycanská Základní škola Jižní Předměstí. Už ve čtvrtek ale většinu z 23 pozitivních případů vyloučily konfirmační PCR testy. Na vině tak mohla být špatná šarže testů nebo například chybně provedené odběry.

Reklama

Doporučované