Hlavní obsah

Data z testování: Pozitivní jsou jen setiny procent žáků

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Testování ve školách zatím výraznější virovou nálož mezi dětmi neodhalilo.

Reklama

První kolo testování ve školách ukázalo, že děti přišly po prázdninách do školy zdravé. Pozitivní byly jen setiny procent testovaných, ukazují čísla z některých krajů a měst.

Článek

Oficiální data z testování ve školách ještě nejsou známa. Ministerstvo zdravotnictví je zveřejní až v pátek. Seznam Zprávám se ale podařilo zjistit čísla z osmi krajů a třech desítek měst. Ta ukazují, že děti se po prázdninách do škol vrátily až na výjimky zdravé.

První kolo testování tak naznačilo, že by skutečně podle plánů mohlo stačit žáky otestovat jen třikrát. V případě využití PCR testů pak dvakrát. Ve většině regionů totiž patrně čísla nepřekročí stanovenou hranici 25 pozitivních na 100 tisíc testů. V takovém případě pak preventivní testování skončí 10. září.

Jak to tedy zatím podle dat ze čtvrtka vypadá? Královéhradecký kraj hlásí osm pozitivních z 34 882 provedených testů, Karlovarský kraj deset z 18 320 a třeba Pardubický kraj jen pět nakažených na 42 572 absolvovaných testů. Všechny kraje, které výsledky poskytly, tak zatím hlásí záchyty na úrovni setin procenta – Praha například 0,056 procenta, Olomoucký kraj pak 0,03 procenta.

Žádný nakažený se pak neobjevil ve školách v Chrudimi, Karlových Varech, Kolíně, Zlíně nebo Hodoníně. Tři nakažené odhalily testy ve Vyškově a jednoho pak například v Přerově, Blansku a Teplicích.

Drobný problém se objevil pouze v Plzeňském kraji, který hlásí nejvyšší poměr pozitivně testovaných. I tak je ale číslo velmi nízké, na úrovni 0,07 procenta, v přepočtu na 100 tisíc provedených testů jde o hodnotu 72. Pro srovnání – v celém Česku je poměr pozitivních při preventivním testování 0,13 procenta, tedy 130 na 100 tisíc absolvovaných testů.

Čísla ale ještě k tomu zkresluje jedno jediné ohnisko v základní škole v Rokycanech, kde se objevilo 23 pozitivních případů. Jenže už teď je jasné, že u většiny šlo o falešný poplach. Ať už proto, že byly vadné testy, nebo je žáci špatně provedli.

„PCR testy u nikoho zatím nákazu nepotvrdily. Čeká se ještě na výsledek u zbylých sedmi,“ popisuje ředitel rokycanské Základní školy Jižní Předměstí Bohumil Nosek. Čili u 16 původně pozitivních už potvrzující PCR testy nákazu vyvrátily.

Pozitivní? Falešně

Ukazuje se tak, že antigenní testy vykazují vysoký počet falešně pozitivních. Ve všech libereckých základních školách tak byl jen jeden pozitivní případ, ale ten následně stejně vyloučil PCR test. Totožné to bylo u většiny případů v městských částech Praha 4 a Praha 2.

„V Mladé Boleslavi odhalily testy během prvního dne dva pozitivní případy z celkem 5 189 provedených testů, obě děti byly následně testovány metodou PCR a oba výsledky byly negativní,“ potvrzuje mluvčí města Šárka Charousková.

I v loňském školním roce byl mezi pozitivními případy vysoký počet falešně pozitivních výsledků. Od dubna do června absolvovali žáci a zaměstnanci přes 11 milionů antigenních testů. PCR testy ale nákazu potvrdily jen zhruba u čtvrtiny z nich. Podle epidemiologa Rastislava Maďara dává ale stejně preventivní testování po návratu z letních prázdnin smysl.

„Plošná tři kola testování žáků a studentů jsou určitou pojistkou proti tomu, aby se výrazně zvýšená mobilita populace spojená s otevřením škol nepotkala s významnou virovou náloží po letních měsících, kdy se hodně cestovalo a plošné testování neprobíhalo,“ vysvětluje Maďar.

Díky testování se podle něj navíc částečně podaří odhalit i nákaza v rodinách a následně i firmách, kde na rozdíl od škol antigenní testování neprobíhá.

„Je to preventivní opatření, které navíc poskytuje epidemiologickou sondu do rodin žáků a trasování by zahrnulo i zaměstnání rodičů, takže určitý přehled získáme i tímto směrem,“ dodává Maďar.

Reklama

Doporučované