Hlavní obsah

Jak fungovaly monarchie v Evropě a proč byl Ferdinand d'Este „potížista“

Historik Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Županič o monarchiích v Evropě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přesně před 23 lety bylo Česko na nohou. Praha i Brno prožívalo jedinečnou událost. Vrcholila historicky první návštěva britské královny Alžběty II. v České republice. Evropa se dnes chlubí dvanácti monarchiemi. Historicky k sobě mají velmi blízko.

Článek

„Monarchie v Evropě jsou jedna velká dynastie. Nabídka sňatkového trhu byla relativně malá. Platilo rčení, že žena nemůže mužův původ vylepšit, ale může ho zhoršit. Přihlíželo se tak na náboženský faktor a na faktor tzv. rovnorodosti – syn panovnického páru si nemohl vzít dívku z prosté šlechtické rodiny, neřkuli z měšťanských vrstev. A panovnických rodin bylo poměrně málo,” vysvětlil v Televizi Seznam Jan Županič, historik Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Jako příklad „maléru“ uvedl příběh Františka Ferdinanda d'Este.

Dnešními monarchiemi se chlubí především západoevropské a severoevropské země, tedy země, v nichž nedošlo k radikálním převratům jako v případě střední a východní Evropy.

„Evropa byla původně kontinentem monarchií a republiky se tu začínají objevovat relativně později. Struktura se začala měnit až v období první a druhé světové války, kdy se monarchie dostávají spíše do defenzivy,“ objasňuje souvislosti profesor Županič.

„Pravomoce monarchií se měnily v průběhu celého dlouhého 19. století, tedy po roce 1815 v souladu s ústavami, ale dalo by se říci, že významným postavením monarchií jsou novináři, kteří začínají sledovat monarchický život pod drobnohledem, tím pádem se tyto rodiny dostávají pod veřejnou kontrolu, což je v mnoha případech velmi nepříjemné,“ dodává.

Celý rozhovor najdete v úvodním videu. Je součástí Rána na gauči, které celoplošná Televize Seznam vysílá každé všední ráno od 7 hodin.

Reklama

Doporučované