Hlavní obsah

Jak Johnson slíbil, tak královna přečetla. Británii čekají brexit i reformy

Foto: Profimedia.cz

Britská panovnice Alžběta II.

Reklama

Brexit, vnitrostátní reformy, no a zase brexit. To jsou hlavní cíle staronové britské vlády pro její příští volební období. Britská královna Alžběta o nich promluvila ve svém tradičním projevu, který přednesla ve Sněmovně lordů a zahájila tím novou schůzi parlamentu.

Článek

„Queen’s Speech” je obvykle jakousi skrumáží nejzásadnějších bodů volební kampaně vítězné politické strany. Píše si ho ostatně sama vláda v čele s premiérem Borisem Johnsonem. Ve čtvrtek při šestašedesátém projevu královny tomu nebylo jinak – jak konzervativci v kampani slibovali, tak panovnice přečetla.

Svůj projev začala Alžběta II. bez skrupulí rovnou evergreenem posledních let – brexitem. Ujistila přítomné členy parlamentu i národ, že Británie z Evropské unie odejde na konci ledna a zároveň britští ministři vyjednají s EU výhodnou dohodu o volném obchodu. Obnovit by se mělo i fungování severoirského parlamentu, který byl aktivní naposledy před necelými třemi lety.

Plány? Změny ve zdravotnictví, justici i vízovém systému

Královna se soustředila zejména na domácí témata. Oznámila, že víceletý rozpočet pro britské zdravotnictví bude nově ukotven v zákoně. A že se zdravotnický personál bude rozrůstat – a to i o doktory, zdravotní sestry a další profesionály ze zahraničí. Ti totiž budou mít přístup k přednostním vízům do Británie.

V plánu jsou i další reformy sociální péče, které by měly pozměnit dosavadní systém tak, aby „jednal s každým s důstojností a bezpečností, jakou si zaslouží”. Změní se i imigrační systém – ten bude podle královny férový, moderní a bude se zakládat na bodovém hodnocení. „Vítaní jsou zkušení pracovníci z celého světa, aby přispěli do britské ekonomiky, společnosti a služeb,” řekla panovnice.

Alžběta II. zmínila i změny v britské justici, důraz dala na potírání útokům nožem, jejichž počet (včetně těch s tragickým koncem) v posledních letech vzrostl. A slíbila i tvrdší tresty pro usvědčené teroristy. Britská vláda se bude soustředit i na boj se změnou klimatu a zopakovala cíle vytyčené konzervativci – splnit světové předsevzetí a mít nulové emise skleníkových plynů do roku 2050. Panovnice mluvila i o britské i globální bezpečnosti a školství.

„Žádní králíci v klobouku”

„Nevidím v tom žádná překvapení, žádné králíky v klobouky, což je asi jasné, protože je to jen deset týdnů od posledního projevu královny,” uvedl politický redaktor BBC Norman Smith ve svém komentáři. Královna skutečně promlouvala ve Sněmovně lordů už v polovině října, kdy započala nová parlamentní schůze britských zákonodárců. Tu předchozí ukončil předčasně premiér Johnson.

„Je to předvídatelné,” napsal britský novinář. „Jedno na mě z toho vyskakuje, a to, že je v projevu zmíněno hrozně moc věcí. Což naznačuje, že Johnsonův tým chce vyslat lidem zprávu, že ta velká blokáda parlamentu je za námi, že se posouváme,” usoudil Smith.

Například severoirští unionisté (DUP) vyjádřili nadšení z plánu obnovit tamní regionální vládu. Ne všichni ale mají z královnina projevu stejné pocity. Šéfová britských Zelených Caroline Lucasová řekla, že Johnsonův boj s klimatickou změnou postrádá opravdovou akci. A znepokojil ji i premiérův plán, jenž by ztížil provádění soudních přezkumů.

Foto: Profimedia.cz

Královna s princem Charlesem.

Kostým místo státního roucha

Kromě komentářů týkajících se politiky si své místo našla i módní policie. „Zdá se, že královna má na sobě tyrkysovou, barvu Brexit Party,” poznamenala na Twitteru uživatelka Jane Merricková. Jiní si povšimli, že na rozdíl od obvyklého slavnostního státního roucha má královna na sobě jednoduchý kostým.

Takto byla pro takovou příležitost naposledy oblečená podle BBC v březnu roku 1974 a červnu 2017. Kvůli předčasným volbám bylo méně času se na takovou slávu připravit, proto se akce ponechala méně formální.

Reklama

Doporučované