Hlavní obsah

Jak jsme vyhodili proud na Jesenicku

Dvacet metrů čtverečních velká interaktivní tabule – díky tomuto místu si můžete rozsvítit či uvařit kafe.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chaos. Podniky přestávají vyrábět, tramvaje nejezdí, nejde internet ani mobilní telefony. Blackout. To, že ho Česko na rozdíl od jiných zemí Evropy či světa ještě nezažilo, je i zásluhou operátorů společnosti ČEPS. Blízko výpadku jsme už totiž párkrát byli. Do prostoru, odkud se řídí česká přenosová soustava, jsme vyrazili s kamerou.

Článek

Na první pohled tiché a klidné místo. Dominuje mu obrovská světelná interaktivní tabule. Změť čar, grafů a šraf na ní představuje českou přenosovou soustavu. Je tak vidět každá elektrárna v Česku – schematicky je na ploše cca 20 metrů čtverečních znázorněna celá republika.

„Vidíte pět a půl tisíce kilometrů vedení a 42 rozvoden,” vysvětluje ředitel sekce Dispečerské řízení ČEPS Miroslav Šula s tím, že vše na obrazovce je možné ovládat dálkově.

Vyrovnaná nabídka a poptávka

Pět mužů za počítači dispečinku prošlo přísnými psychologickými testy. Mají jediný úkol: hlídat, aby se v Česku spotřebovalo stejné množství elektřiny, jako se vyrobí.

Případná nerovnováha nebo jakýkoliv výpadek v této soustavě totiž okamžitě ovlivní desítky či stovky tisíc lidí. Na to, aby dispečeři z Prahy vyřešili problém třeba na západě Čech, mají přesně 15 minut. Mohou například zapnout nebo vypnout tepelné či vodní elektrárny, prodat přebytek energie zahraničním operátorům nebo energii naopak do sítě ze zahraničí nakoupit.

Kolik elektřiny z Česka do ciziny odtéká a kolik přitéká, je vidět po stranách tabule. „Záporně označená čísla znamenají export. Naše propojení se zahraničním je poměrně silné,” upozorňuje Šula.

2006 – krůček od blackoutu

Nejvíce se tu zapotili v létě roku 2006, kdy se úplně otočily toky proudu v evropské síti. Problém nastal na jihu Evropy a přiživilo ho i to, že některé klíčové úseky byly kvůli rekonstrukcím plánovaně vypnuty. „Tyto poruchy se pak řetězily a dostalo se to až k nám,“ vysvětlil v rozhovoru pro Seznam šéf ČEPS Martin Durčák.

Nasimulovaný blackout

Dramatické situace si operátoři mohou „natrénovat“ na trenažéru. Umístěný je v jiné místnosti – světelná tabule je tu mnohem menší než ta ve velínu, ale obsluha je úplně stejná. Kromě českých operátorů se tu zaučují i ti ze zahraničí.

„To je místo, kde si dispečeři mohou vyzkoušet nejenom běžné manipulace, vypínání, zapínání vedení, ale de facto si v reálném provozu mohou vyzkoušet i jak to vypadá, když přijde nějaká velká porucha typu blackout,“ říká Šula.

My jsme si zkusili „vyhodit proud na Jesenicku“. Jak rychle se v takovém případě celá oblast opět rozsvítí a co všechno je pro to nutné udělat? Uvidíte ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované