Hlavní obsah

Energie může zlevnit, Evropa propojuje dráty

Hostem magazínu Byznys zblízka byl předseda představenstva ČEPS Martin Durčák.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Český trh s elektřinou se propojuje s Evropou a do centrálního řízení chce výrazně promluvit i ČEPS. Pro Evropu totiž plánuje dodat a spravovat sofware, který jednotlivým státům pomůže se sdílením kapacit pro výměnu regulační energie. Zakázku za desítky milionů korun zaplatí evopské země rovným dílem. Seznamu to potvrdil šéf českého provozovatele přenosové soustavy Martin Durčák.

Článek

Evropu čeká propojování sítí a s ním i velké změny v řízení energie. Jednotlivé národní přenosové soustavy v rámci toho mohou přijít o část svých pravomocí. Český vlastník a provozovatel přenosové soustavy ČEPS ale naopak může získat.

Nejenom, že část pravomocí zůstane v zemi. Právě z Česka se navíc bude částečně řídit sdílení regulační energie, tedy energie, kterou provozovatelé soustav kupují od registrovaných účastníků trhu kvůli udržování výkonové rovnováhy v soustavě. A ČEPS pro Unii zajistí část IT systému na rezervaci a využití volných přeshraničních kapacit pro její výměnu.

Co to znamená? Většina evropských elektráren nabízí určitou část své kapacity jako rezervu pro případ nerovností v síti. Tu způsobí například neočekávaný vzrůst výroby velkého podniku a tím i vyšší spotřebu elektřiny. Dosud se v těchto případech používala energie z domácích zdrojů, nově by mohla být využita i levnější energie ze zahraničí. Díky novému systému ČEPS uvidí, zda požadovaný objem „dokáže protáhnout přes dráty“ – tedy zda je v přeshraniční síti dostatečná kapacita.

IT systém pro Evropu

„Jsou to poměrně komplikované IT systémy. V určitou chvíli totiž musíme spojit rezervaci kapacity na hranicích se sdílením regulační energie a na to potřebujeme speciální software,“ vysvětluje Martin Durčák. Tyto služby bude ČEPS poskytovat pro celou Evropu. V tuto chvíli zbývá pouze legislativně vyřešit, zda software zajistí a dodá přímo ČEPS nebo nezávislý právní subjekt.

EU usiluje o co největší propojenost evropských přenosových soustav. Na tom vydělají nejenom velké podniky, ale elektřina by měla zlevnit i pro koncové uživatele. „Všechny přenosové soustavy vědí, že tím propojením v rámci Evropy může dojít ke zlevnění. Můžeme si sdílet regulační energii, popřípadě podpůrné služby. Čím více budeme propojeni, tím více regulační energie můžeme dostávat z okolních států, kde bude třeba levnější než u nás,“ dodává Durčák s tím, že toto propojování začalo už loni v listopadu.

4 miliony zapnutých praček

Společnost ČEPS řídí českou přenosovou soustavu. „My se staráme o to, aby nabídka a poptávka byly vždy v souladu a aby v každém okamžiku soustava reagovala na aktuální poptávku,“ vysvětluje šéf firmy.

Nerovnováhu by přitom mohl způsobit i okamžik, kdyby všichni Češi naráz zapnuli pračku. „To by mohlo způsobit výkyv od normálu zhruba 1,5 tisíce megawatt. A na to bychom my museli reagovat,“ říká Durčák. „Pro takové případy má ČEPS připravené podpůrné služby, popřípadě bychom žádali o technickou výpomoc ze zahraničí. V síti by tato nerovnováha způsobila odchylku frekvence a citlivé spotřebiče by mohly začít blikat. Na takové případy je ČEPS připraven, aniž by to někoho ohrozilo,” dodává.

Hokejové Nagano

Jeden takový případ už Česko zažilo. V roce 1998, kdy čeští hokejisté hráli na olympiádě v Naganu. „Kolegové to v síti několikrát poměrně citelně zaznamenali – hlavně o přestávkách, kdy lidé odcházeli a vařili si kávu. V tu chvíli stoupala spotřeba v České republice až o stovky megawatt,“ vzpomíná Durčák.

Reklama

Související témata:

Doporučované