Hlavní obsah

Jak obyčejný kluk z Flory dobyl americkou NBA. S nejlepším českým basketbalistou po stopách úspěchu

Moje místa s Tomášem Satoranským: Za prvními začátky a po hvězdné cestě do americké NBA.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jako malý obdivoval Michaela Jordana a snil o tom, že jednou bude hrát jako on. Svými místy vás provede nejlepší český basketbalista Tomáš Satoranský. Kluk z Flory na pražských Vinohradech, který se díky tvrdé dřině a velké lásce ke sportu probojoval do nablýskané NBA.

Článek

Na betonovém hřišti základní školy Jiřího z Lobkovic trávil jako malý prakticky každé volné odpoledne. Neúnavně házel míčem na koš, dokud nepřišel školník a budoucí hvězdu českého sportu za soumraku nehnal domů.

Po letech ten stejný školník vítá Tomáše Satoranského na místě, kde začala jeho hvězdná kariéra.

„Nebyl jsem tu tak deset roků. Tady jsme vyhráli basketbalový turnaj přeborníků z Prahy, já byl v týmu jediný basketbalista. Ostatní byli florbalisti. Udělal jsem sto padesát bodů ze sto padesáti dvou,” směje se Satoranský při vzpomínce na základní školu.

Intimní zpovědi – Těžko přijmout Ameriku jako domov. Tomáš Satoranský o nelítostné NBA, splněném snu i rasismu:

Intimní zpověď Tomáše Satoranského.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Na zdejším hřišti dodnes zůstaly stejné basketbalové koše, a právě tady začala kariéra nejlepšího českého basketbalisty současnosti. Sedmadvacetiletý rozehrávač to přes slavnou FC Barcelonu dotáhl do NBA, kde je pevnou součástí týmu Washington Wizards. Ročně vydělává miliony dolarů a bourá rekordy, které v lize před ním dokázali vytvořit jen tři jiní čeští hráči.

Že jednou bude jednu z nejsledovanějších sportovních soutěží na světě hrát, si umanul už jako malý. A jeho nejbližší velmi brzy pochopili, že to myslí vážně. Zlomový pro něj byl film Space Jam s Michaelem Jordanem. Zatímco kluci v jeho věku si na hřišti hráli na Jaromíra Jágra nebo Pavla Nedvěda, Tomáš vzhlížel od začátku k ryze americkému sportu.

Cesta za profesionální kariérou začala na dalším z míst, které jsou pro jeho život klíčová. V basketbalové hale Na Folimance debutoval v nejvyšší české soutěži už v patnácti letech a dodnes se sem každé léto vrací.

„Tady jsem strávil celé dětství, trénoval jsem tu každé odpoledne. Tohle místo má pro mě speciální atmosféru, moc rád se sem vracím. Ale jsou tady tvrdé koše,” směje se. Říká se, že kdo se naučí házet na koš Na Folimance, dokáže to i kdekoliv na světě.

„Spousta lidí má talent, spousta lidí tu hru umí. Ale chybí jim prvek vášně a to, co dělá výjimečné sportovce výjimečnými. U něj se sešlo obojí, to je vzácné,” říká o něm manažer USK Praha a velký kamarád Michal Šob.

„Když si Tomáš Satoranský něco umíní a rozhodne se, že to dokáže, tak víte, že tam nechá duši. Je to bojovník. Chcete ho mít v týmu vedle sebe,” dodává jeho agent Philip Parun.

Proč si Tomáš vytvořil vlastní hashtag Kluk z Flóry? Jak mu říkali spoluhráči ve Španělsku? Jaké to je bránit světovou superstar LeBrona Jamese a co nejúspěšnějšího českého hráče žene dál?

Celý pořad o kariéře a životě Tomáše Satoranského si můžete pustit v úvodním videu tohoto článku.

Pořad Moje místa vysílá Televize Seznam každé úterý od 20:15, následují Intimní zpovědi.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

Reklama

Související témata:

Doporučované