Hlavní obsah

Pařížská dohoda je pro USA moc drahá, Trump od ní odstupuje

Trump odstoupil od Pařížské dohodyVideo: Reuters, Ruptly

 

Reklama

Méně pracovních míst, nižší platy a zavřené továrny. To jsou podle Trumpa důvody, proč USA od dohody musí odstoupit.

Článek

Prezident Spojených států Donald Trump se rozhodl odstoupit od Pařížské dohody z roku 2015, která je celosvětovým ujednáním o ochraně klimatu. V dnešním prohlášení uvedl, že se tak rozhodl pro blaho americké veřejnosti. Pařížská dohoda je podle něho nevýhodná, především pro Spojené státy, a těží z ní ostatní země.

Méně pracovních míst, nižší platy a zavřené továrny. To jsou podle Trumpa důvody, proč USA od dohody musí vystoupit. Zároveň uvedl, že kvůli Pařížské dohodě Spojené státy ztrácí v mnoha zásadních průmyslových oborech - průmysl s papírem ztratil 12 %, s železem a ocelí o 38 %, s uhlím o 86 %.

S okamžitou platností USA zastavují implementaci jednotlivých příspěvků v rámci dohody. Trumpova administrativa se bude snažit vyjednat výhodnější dohodu.

Zahazujete budoucnost, tvrdí Obama

Donald Trump odstoupením od Pařížské dohody ruší další velký odkaz svého předchůdce. Po zrušení pojistného systému Obamacare odstupuje od klimatické dohody. Přitom Pařížská dohoda byla do velké míry právě dílem Obamy. Podle něho Trump svým rozhodnutím zahazuje budoucnost, komentoval postup republikánského prezidenta pro agenturu Reuters.

„Změna klimatu je nepopiratelná. Změna klimatu je nezadržitelná. Klimatická řešení nám nabízejí možnosti, které nemají alternativu," citovala OSN svého generálního tajemníka Antónia Guterrese. Připojila i Guterresovo úterní prohlášení, ve kterém hovořil o tom, že ty, kdo se rozhodnou nevsadit na ekologické technologie, čeká šedivá budoucnost. Zelené technologie pak jsou podle něj zlatým standardem nadcházejícího věku.

Místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Maroš Šefčovič uvedl, že odstoupení USA od klimatické dohody je zklamáním. Nezmění podle něho směr, kterým se lidstvo ubírá.

Evropa je podle něj připravena být v tomto ohledu vůdčí silou. „Už nyní cítíme daleko větší očekávání od našich partnerů napříč světem - z Afriky, Asie, Číny - aby Evropa převzala v těchto snahách vedení. Jsme připraveni to udělat, protože jsme přesvědčeni, že to je správná věc," prohlásil eurokomisař.

Přechod k čistším technologiím, vyššímu využívání obnovitelných zdrojů dává podle slovenského místopředsedy komise Šefčoviče jednoznačně hospodářský smysl a také američtí podnikatelé to chápou.

-- Co uděláte, když se rozhodne odejít?

-- V tom případě nebudu mít jinou možnost, než z poradního týmu odejít.

Pařížský dokument o globálním snižování emisí skleníkových plynů loni v září schválila administrativa bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, čímž byl ratifikační proces v USA formálně ukončen. Protože ale o dohodě nehlasoval Senát, není pro USA právně závazná.

Trump během volební kampaně dohodu označil za nevýhodnou pro USA a slíbil ji zrušit, pokud se stane prezidentem.

Donald Trump v poslední době nevyvolal poprask jen svým postojem k životnímu prostředí. Předevčírem zaujal ve svém statusu na Twitteru se slovem covfefe a lidé na internetu si začali lámat hlavu, co to znamená. Více se podívejte ve videu.

Donald Trump rozvířil na internetu diskusi nad vymyšleným slovem covfefe.Video: Josef Mačí

Reklama

Doporučované