Hlavní obsah

Jak pomoci dlouhodobě nezaměstnaným? Stát jim dá až 50 tisíc za přestěhování

Rychle použitelná je z nezaměstnaných sotva čtvrtina, říká ministryně Marksová.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Snažíme se vybrat z nezaměstnaných ty, které nebrzdí zdravotní či jiné potíže, a ty zapojit do trhu práce, říká ministryně Marksová.

Článek

Česko má dlouhodobě jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropě. Aktuálně je podle dat Úřadu práce bez zaměstnání „jen“ 380 tisíc lidí, tedy 5,1 procenta z těch, kteří by mohli pracovat. Firmy tak stále složitěji hledají vhodné kandidáty na volná místa.

„Je to určitě lepší situace, než kdyby tomu bylo obráceně. Problém je ale dlouhodobá nezaměstnanost. My se snažíme z těch registrovaných na úřadech práce vybrat ty, které nebrzdí například zdravotní omezení, a ty co nejvíce podpořit v tom, aby se na trhu práce uplatnili,“ řekla v rozhovoru pro Seznam ministryně práce Michaela Marksová. Takových je podle ní asi 70 tisíc.

Jedním z klíčových problémů je podle ní potřeba dostat lidi z oblastí s vysokou nezaměstnaností za prací do míst, kde je. „Máme dva příspěvky. Od loňska příspěvek na dojíždění, který využilo asi 700 lidí. A nově příspěvek na přestěhování, který může být až 50 tisíc korun,“ popisuje ministryně.

Stěhování musí být o víc než 50 kilometrů vzdušnou čarou, uchazeč o tento příspěvek také musel být nezaměstnaný déle než pět měsíců, a to půl roku před žádostí. A nelze jej vyplatit při stěhování do zahraničí.

Jak to vypadá s nezaměstnaností? Jak se firmy stavějí ke zkráceným úvazkům? Říkají si o ně dnes častěji i muži? A odkud k nám míří pracovníci ze zahraničí? To vše jsme rozebírali ve studiu Seznam Zpráv.

Nezaměstnanost dál klesá.

Reklama

Doporučované