Hlavní obsah

Jak poznat, že je pes nebezpečně přehřátý? Praktické rady veterinářky, jak chránit zvíře v letním horku

Rozhovor v Letním ránu s veterinářkou Martinou Frühauf Kolářovou: Jak předejít přehřátí psů v horkém počasí?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehřátí organismu nebo jeho dehydratace neohrožuje v horém počasí jen lidi, ale také zvířata. Zdravotními komplikacemi nejčastěji trpí obézní nebo nemocní psi, riziko kolapsu je pak největší u kardiaků, starších psů nebo plemen, která mají krátký čumák.

Článek

Krátké vycházky v ranních hodinách nebo podvečer, ochlazování vlažnou vodou, dostatek pitné vody po celý den – tak zní rady veterinářů teď v horkých dnech. Myslet na zdraví a zdravotní rizika spojená s extrémním počasím by měli majitelé psů i pokud vědí, že zvíře nechají nějakou dobu bez dozoru.

„Když odcházíte do práce, nenechávejte otevřené dveře na balkon. Sluníčko byt vyhřeje natolik, že tam je nedýchatelno. Naopak zatáhněte žaluzie, všechno zavřete,” radí Martina Frühauf Kolářová, jak zabezpečit psa doma po celý den.

Samozřejmostí je dostatek vody v miskách. Zároveň je podle ní dobře nechat psa volně pohybovat po bytě. Rozpálený podkrovní byt, kde pes nemá možnost utéct do jiné, třeba stinné místnosti, je velký problém, zavřené auto, ve kterém pes čeká na svého majitele, je pak pro něj doslova pastí a často i smrtelným rizikem. A to i pokud v něm pes zůstane zavřený třeba jen pár minut – i během nich se vnitřní teplota může vyšplhat na 60–70 stupňů.

„Pokud vidíme, že ten pes už leží, zrychleně dýchá, je třeba apatický, pak je nejlepší volat v tu chvíli policii, případně si ten stav natočit na mobil. I tím si hájíme svá práva, když vidíme, že pejsek přestane dýchat, že je v ohrožení život, tak už můžeme zasáhnout, ale máme natočený ten stav.“ Zároveň však dodává, že je potřeba nejprve zkusit najít majitele. Pokud jde třeba o auto zaparkované před nákupním centrem, můžeme se pokusit nechat vyvolat SPZ vozu před tím, než se jakkoliv do auta budeme snažit dostat. Jinak se totiž vystavujeme riziku porušení zákona, zvlášť pokud by škoda přesáhla 5 tisíc korun, pak by hrozilo i trestní stíhání za poškození cizího majetku.

Veterinářka Frühauf Kolářová majitelům psů radí v letních dnech častěji vyčesávat srst, úplně vhodný podle ní není ale krátký sestřih. U některých psů totiž srst slouží jako tepelný izolant. K osvěžení je pak možné používat i různé speciální pomůcky, jako chladicí podložky, podobně zvířeti uleví i mokrý ručník nebo vlažná sprcha třeba na zahradě. Naopak šokové chlazení, kdy pes v horkém dni skočí do studeného rybníka nebo potoka, není vhodné a může být i nebezpečné, podobně jako u lidí.

„V momentě, kdy je pes takzvaně rozpálený, tak když ho prudce ochladíme, můžeme mu způsobit hypotermický šok. Třeba i skrytý kardiak, který ještě nemá žádné klinické příznaky, nám může zkolabovat,” doplňuje veterinářka nejčastější chyby, kterých se majitelé v horku dopouštějí.

A pokud se chystáte vyrážet na delší cestu třeba na dovolenou, stojí za to nechat odjezd až na večer. V každém případě je třeba auto ještě před nástupem vychladit, třeba i za pomoci klimatizace, nebo pořádně vyvětrat.

Další rady najdete v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 8:00 do 10:00 dopoledne.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované