Hlavní obsah

Jak přísná jsou česká opatření? Porovnali jsme celou Evropu

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní mapu najdete níže v článku.

Reklama

V kontextu Evropy patří Česko k zemím, které vydaly spíše přísnější bezpečnostní opatření a to i ve srovnání se státy, jež mají násobně vyšší počet potvrzených případů nákazy koronavirem. Tvrdší omezení než Česko vyhlásila Itálie, dá se říct, že o kousek přísnější je i Slovensko a Rakousko, následuje řada zemí s podobným režimem a také množství těch, které mají zatím výrazně mírnější opatření.

Článek

Česká vláda dnes přitvrdila bezpečnostní opatření, tentokrát zejména v oblasti cestování a propustnosti českých hranic. V evropském měřítku jsou ale přísná už včerejší opatření týkající se běžného života uvnitř republiky. A právě podle těch jsme udělali následující srovnání.

Seznam všech opatření v Česku:

Státy jsou rozdělené do čtyř kategorií.

1. Velmi přísná opatření

– prakticky karanténa celé země (zavřené jsou všechny školy i obchody, kromě těch s potravinami a léky)

2. Přísná opatření

– zavřené všechny školy, případně hromadné akce s větší účastí než 500 lidí

3. Volnější opatření

– maximální limit pro zrušení akcí je vyšší než 500

– školy jsou zavřené jen v některých regionech nebo vůbec

4. Volná opatření

– žádné nebo mírné plošné zákazy veřejných akcí

– zavřené pouze jednotlivé školy

Na interaktivní mapě se můžete podívat na stupeň bezpečnostních opatření i oficiální počet nakažených korovnavirem v daném státě. Informace jsou aktuální k dnešnímu odpoledni. V některých státech se o dalších opatřeních zrovna jedná, rychle se mění i počet nakažených. Ve srovnání jsme počítali i s opatřeními, které v jednotlivých státech teprve vejdou v platnost o víkendu a v pondělí.

Kde jsou opatření přísnější než u nás?

Dosud jedinou zemí v Evropě, která vyhlásila celkovou karanténu, je Itálie. Z domů tam lidé mohou jen pro nejnutnější účely – do zaměstnání nebo na nákup potravin či léků. Proto je Itálie jedinou zemí, kde jsme zvolili kategorii „Velmi přísná opatření“. Česko je v rámci rozmezí kategorie „Přísná opatření“ na špici. Hodně států se do ní vešlo díky zavřeným školám, zrušeným akcím nad 500 lidí, málokde jsou ale zrušené akce s účastí nad 30 lidí, nebo zavřené restaurace po osmé hodině večer.

Za přísnější se dají považovat některá ze slovenských opatření. O nadcházejícím víkendu se tam uzavřou i nákupní centra s výjimkou prodeje potravin, léků a drogerie. Podobné opatření dnes vyhlásilo i Rakousko. Tam budou od pondělka zavřené rovněž všechny obchody – kromě potravin, drogerií a lékaren. Bary, kavárny a restaurace budou otevřené jen do 15:00.

Pohotové Maďarsko

Oproti Česku bylo výrazně pohotovější Maďarsko. Vláda tam zavedla nouzový stav už 11. března, kdy bylo v zemi teprve 13 potvrzených případů koronaviru. Aktuálně je v Maďarsku 19 oficiálně potvrzených případů a platí tam zákaz akcí s větší účastí než 100 lidí v uzavřených prostorách a více než 500 lidí pod širým nebem, zavřené jsou všechny vysoké školy.

Sousední Německo stále vyčkává

V Německu jen za včerejší den přibylo přes 800 případů koronaviru, aktuálně jich hlásí přes 3100. Školy ani univerzity zatím Německo plošně nezavřelo, učinily tak zatím jen některé spolkové státy. Většina států zakázala veřejné akce s účastí nad 1000 lidí. Ještě v sobotu se na stadionu s kapacitou asi 50 000 míst odehrálo derby Bundesligy, tisíce fanoušků sledovaly zápas mezi domácím Mönchengladbachem a hostující Borussií Dortmund. Další zápas nejvyšší fotbalové ligy se v Německu už bude hrát bez fanoušků.

Britská antipanika

Vládní expert na tiskové konferenci ve čtvrtek oznámil, že v Británii je zřejmě ve skutečnosti 5 až 10 tisíc případů nákazy koronavirem. Premiér Johnson poté druhým dechem dodal, že školy se zavírat nebudou.

O reakci britské vlády jsme psali podrobně zde:

Oficiálně je v Británii přes 590 nakažených.

Reklama

Související témata:

Doporučované