Hlavní obsah

Německý paradox. Blízko epicentra koronaviru se může hrát fotbalové derby

Foto: Profimedia.cz

Stadion Borussie Mönchengladbach.

Reklama

Žádný stát střední Evropy se nevyhnul koronaviru. Dnes oznámilo první potvrzený případ Slovensko a šíření viru je tématem číslo 1 i ve všech ostatních zemích. V Německu se řeší například fotbalové derby, které se i přes varování předního experta nezrušilo. Rakousko se potýká s pošramocenou pověstí „zamořené“ země a připravuje se na propad v turistickém ruchu. Polskem rezonují výroky kněží, kteří koronavirus považují za trest boží.

Článek

Hrát, či nehrát? Hlavní virolog se bojí šlágru německé bundesligy

V Německu intenzivně řeší, jestli se kvůli šíření nového typu koronaviru mají konat velké sportovní akce. Emoce budí hlavně sobotní šlágr fotbalové bundesligy mezi domácím Mönchengladbachem a hostující Borussií Dortmund. Vedení soutěže i město Mönchengladbach daly klání zelenou. Jeden z předních německých virologů ale považuje odehrání zápasu za vysloveně nebezpečné.

Ředitel virologického ústavu prestižní berlínské nemocnice Charité Christian Drosten pro Neue Osnabrücker Zeitung prohlásil, že by se ze zdravotního hlediska mělo duelu zabránit. Argumentuje přitom tím, že domácí stadion Mönchengladbachu leží jen necelých 10 kilometrů od okresu Heinsberg. Ten je přitom hlavním německým epicentrem šíření Covid-19. Odborníkovi připadá zvláštní, že když jsou v celé oblasti až do konce příštího týdne zavřené všechny školy a školky, uskuteční se o pár kilometrů dál takto velká sportovní akce s účastí 50 000 fanoušků.

Die Welt dodává, že samotné fotbalové týmy přijaly opatření proti šíření nového typu koronaviru. Borussia Dortmund odcestuje k odvetě osmifinále Ligy mistrů do Paříže bez zástupců tisku a sponzorů. Až do odvolání se pak členové realizačního týmu nesmějí příznivcům podepisovat ani si s nimi pořizovat selfie.

První případ na Slovensku

Dnes kolem poledne slovenský premiér Peter Pellegrini oznámil první případ nákazy koronavirem v zemi. Jde o 52letého muže, který v nedávné době necestoval do žádné země, kde se koronavirus vyskytl. Jeho syn nicméně několik dní pobýval v Itálii.

„Navzdory tomu, že syn nevykazuje žádné známky onemocnění, je zdravý, mohlo dojít k přenosu na otce jeho prostřednictvím,“ řekl Pellegrini. Pacient byl podle něj po zhoršení zdravotního stavu převezen do jedné z bratislavských nemocnic. Odpoledne bude další postup a případná nová ochranná opatření řešit krizový štáb.

Prokurátor žádá přísnější trest pro Ruska i Kočnera

Trest pro podnikatele Mariana Kočnera a bývalého šéfa televize Markíza Pavola Ruska za padělání směnek ve výši 19 let není podle slovenského prokurátora dostatečný. Prokurátor se odvolal proti únorovému rozhodnutí soudu první instance a žádá přísnější trest i propadnutí Kočnerova majetku státu, informoval o tom Denník N. O odvolání prokurátora Jána Šanty bude rozhodovat slovenský nejvyšší soud.

O případu jsme podrobněji psali zde:

Rakouská vláda bude ručit hotelům za nouzové korona půjčky

Kabinet Sebastiana Kurze má příští týden schválit balíček ekonomických opatření souvisejících se šířením nového koronaviru. Jeho součástí má být rozhodnutí, že rakouský stát bude ručit za překlenovací úvěry pro hotely a menší ubytovací zařízení, které ekonomicky zvlášť strádají, a to ve výši 100 milionů eur. Z této pomoci jsou podle deníku Der Standard vyňaty nadnárodní hotelové řetězce.

Rakouská média si všímají toho, že s přibývajícími případy nákazy koronavirem u našich jižních sousedů přibývá států, které uvalují různá opatření pro cesty do Rakouska nebo naopak z něj. V některých případech ale rakouské úřady s restrikcemi nesouhlasí. Například Island varuje před cestami do rakouského letoviska Ischgl. Právě tam totiž minulý týden pobývala 14členná lyžařská skupina, kdy se u několika jejích členů koronavirus potvrdil. Tyrolské úřady jsou ale přesvědčeny o tom, že se dotyční nakazili až během zpátečního letu z Mnichova do Reykjavíku.

Generální advokátka Soudního dvora EU proti maďarské legislativě

Novela zákona o vysokých školách v Maďarsku z roku 2017 je podle generální advokátky Soudního dvora EU neslučitelná s právem Unie i Světové obchodní organizace. Juliane Kokottová to uvedla včera. V rozporu s Listinou základních práv Evropské unie je podle ní požadavek uzavření mezinárodní smlouvy se státem původu dané vysoké školy. Dále Kokottové na novele vadí, že zahraniční školy mohou v Maďarsku nabízet vzdělání, jen pokud ho nabízí i v zemi původu.

O tom, jak zákon funguje v praxi jsme psali už dříve:

Soud se názorem advokátky nemusí řídit, ale často se stává, že dojde ke stejnému závěru.

Maďarsko kvůli zákonu čelí žalobě Evropské komise. Novela mimo jiné způsobila konec Středoevropské univerzity podporované Georgem Sorosem v Maďarsku.

V Polsku rezonuje výrok kněží, že „koronavirus je trest boží“

Polští katoličtí duchovní při bohoslužbách spojují šíření koronaviru s boží vůlí. Někteří přímo označili konkrétní hříchy, za které je Covid-19 trestem – homosexualita, interrupce nebo společný život žen a mužů bez manželského svazku.

Ve vratislavském kostele sv. Michaela archanděla tento týden například zaznělo, že roušky, respirátory ani dezinfekce v boji proti šíření viru nepomohou. Jediným prostředkem, který může epidemii zabránit, je podle tamního kněze modlitba.

Polský deník Gazeta Wyborcza dnes píše o díle Szymona Szymankiewicze, který je znám svými uměleckými reakcemi na dění v polské politice. Tentokrát si vzal na paškál právě reakce církve na koronavirus a vytvořil plakát, pro který se ujala přezdívka „Panna Maria z Wu-chanu“.

Reklama

Doporučované