Hlavní obsah

Odbory v Maďarsku se bojí a volají po uzavření škol, vláda to zakázala

Foto: Facebook: Orbán Viktor, Seznam Zprávy

Maďarskému premiérovi po návratu z Moldavska měřili na letišti teplotu.

Reklama

V pátečním Středoevropském deníku se dál věnujeme regionálnímu vývoji situace kolem COVID-19. Píšeme o solidaritě (zbystřit by mohli například čeští mobilní operátoři) i o rozdílech v opatřeních, která jednotlivé státy zavádějí. V druhé části „Středeníku“ se dočtete i o tématech, jež vás možná kvůli koronaviru minula.

Článek

COVID-19 ve střední Evropě telegraficky:

  • Německo - přes 3000 nakažených, čtyři úmrtí
  • Rakousko - 422 nakažených, jedno úmrtí
  • Polsko - 64 nakažených, jedno úmrtí
  • Maďarsko - 19 nakažených
  • Slovensko - 21 nakažených

Povinná školní docházka v Maďarsku

Zatímco v Česku, Rakousku, na Slovensku i v Polsku se už kvůli šíření koronaviru zrušila nebo se ruší výuka na veřejných školách, v Maďarsku bude zatím pokračovat. Podle vlády Viktora Orbána nejsou děti a žáci tak ohroženou skupinou a opatření by víc uškodilo, než pomohlo, děti by totiž mohly nakazit prarodiče, u kterých by byly na hlídání.

Ve vládním dekretu, jenž umožňuje vydat vyhlášený stav nouze, se dokonce zakazuje ředitelům nebo obcím vyučování přerušit. Pravomoc přerušit výuku má pouze vláda. Výuka ale neprobíhá na univerzitách.

Foto: Profimedia.cz

Úklid autobusu v maďarském Miškovci (ilustrační foto).

Školské odbory varovaly, že průměrný věk učitelského sboru je kolem 50 let a řada starších pedagogů se obává, že se od dětí nakazí. Odbory proto požadují uzavření škol či alespoň zajištění ochranných pomůcek a dezinfekčních prostředků, kterých je podle nich na školách katastrofální nedostatek. Někde dokonce chybí i obyčejné mýdlo a ručníky. Odbory v požadavku na uzavření škol podporuje opozice.

Fámy o vojenském obklíčení Varšavy

V Polsku se dál intenzivně šíří fámy o vyhlášení výjimečného stavu a plánovaném uzavření hlavního města za asistence armády. V mnoha obyvatelích taková představa může vyvolat vzpomínky na rok 1981, kdy komunistický režim nasazením armády rozprášil opozici. Představitelé vlády opakovaně plány o nucené karanténě Varšavy dementují. „Žádné takové rozhodnutí nepadlo a ani se neplánuje,“ napsal ve čtvrtek na Twitteru mluvčí kabinetu Mateusze Morawieckého.

Obrazem: Jak to v Polsku vypadá na školách?

+2

Polský státní petrochemický gigant Orlen rychle změnil výrobu a začal s produkcí dezinfekčních prostředků. Vyrobit může denně 100 000 litrů, které míří do státní zásob a následné distribuce. Ochranných prostředků a pomůcek je ale aktuálně v polském zdravotnictví, stejně jako v českém, akutní nedostatek.

Středoevropská koronavirová solidarita (a marketing)

Jeden z největší polských mobilních operátorů od pátku nabízí svým zákazníkům k jejich tarifu bezplatně 10 GB navíc a odemyká jim také kanály kabelové televize. Chce lidem usnadnit přístup ke zprávám o viru COVID-19 a rovněž jim zpříjemnit home office či karanténu. Bonus mohou lidé čerpat do konce března.

„Rozumíme situaci, ve které jsme se kvůli ohrožení koronavirem všichni ocitli (sám pracuji už několik dní z domova), a chceme alespoň trochu usnadnit život našim klientům. Jde především o snazší kontakt z blízkými a víc času, který budeme trávit doma,“ píše na webu mluvčí operátora Orange Wojtek Jabczyński.

Na Slovensku zase Všeobecná úvěrová banka oznámila, že kromě možnosti odložení splátek spotřebních úvěrů a hypoték nakoupí pro Univerzitní nemocnici v Bratislavě potřebné přístroje pro umělou plicní ventilaci. První zařízení v hodnotě 2,2 milionu korun by měla mít nemocnice k dispozici v průběhu pátku.

A když už jsme u vydařených kroků soukromých firem (a s tím ruku v ruce marketingu)… Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho manželka Anikó ve čtvrtek večer vrátili z návštěvy Moldavska. Na Facebooku pak politik zveřejnil video, na kterém manželům zdravotnický personál na budapešťském letišti měří teplotu. Premiér s manželkou prošli bez problémů. Video doplňuje text: „Dávejme na sebe pozor!“

Moldavský portál Jurnal přitom věnoval článek tomu, že Orbán v Kišiněvě nerespektoval doporučení epidemiologů – odkašlával si do dlaně, sahal si na obličej a (podle fotografií druhou rukou) si pak potřásl s moldavským premiérem Ionem Kikuem.

Kontroly na hranicích s Rakouskem

Na hranicích s Rakouskem a Slovinskem obnovili Maďaři kontroly. Ministr financí veřejně varoval, že místo pouhého zpomalení hospodářského růstu hrozí zemi kvůli koronaviru recese. Vláda už avizovala rozsáhlý plán na povzbuzení ekonomiky.

Komunální volby? Odloženy

V rakouských spolkových zemích Vorarlbersko a Štýrsko se kvůli epidemii odloží konání komunálních voleb. Původní datum 15., respektive 22. března se posouvá na neurčito. Rakouská ústava umožňuje, aby se kvůli výjimečným okolnostem komunální volby konaly až o 9 měsíců později, píše Die Presse.

Rakouská vláda v pátek obecně zpřísnila opatření proti šíření viru a přiblížila se zákazům, které už platí v ČR či na Slovensku. Kabinet apeloval na obyvatele, aby omezili sociální kontakty. V jednotlivých spolkových zemích zakazují návštěvy v nemocnicích.

Foto: Profimedia.cz

Páteční tisková konference rakouské vlády k opatřením proti šíření koronaviru.

V Tyrolsku se kvůli předčasnému konci zimní sezony zavírají hotely. Od pondělí se výrazně omezuje i vyučování: na středních školách se učit nebude, na základních bude absence automaticky omluvena. Úplně uzavřeno bude nově 47 méně frekventovaných horských hraničních přechodů s Itálií.

Ani Rakušané přitom nejsou imunní k panice a stejně jako Češi, Slováci či Poláci ve velkém vykupují obchody, píše Der Standard.

Státní pomoc v Německu

Německý spolkový ministr hospodářství Peter Altmaier z CDU uvedl, že si umí představit možnost částečného vstupu státu do strategicky významných firem, které by se kvůli současné krizi ocitly v problémech. Politik to řekl v rozhovoru pro Spiegel. Stát by měl podle ministra pomoci farmaceutickému průmyslu, který je v současnosti závislý na dodávkách z Asie, zmínil i představu společné evropské produkce léků.

Přinášíme také přehled středoevropských zpráv, které nám i vám mohly kvůli dominujícímu tématu koronaviru utéct.

První trest za útok na duhový pochod

V Polsku padl na začátku týdne první trest za násilí proti účastníkům duhového Pochodu rovnosti v Bělostoku na severovýchodě země. Pochod za práva sexuálních menšin se loni ve zjitřené předvolební atmosféře plné homofobních výroků stal cílem útoků tlupy agresorů.

Jedním z nich byl pětadvacetiletý Mariusz J., který za bílého dne v centru města zkopal sedmnáctiletého chlapce tak, že mu zlomil klíční kost. Podle pondělního rozsudku si odsedí rok a osm měsíců.

Seznam Zprávy navštívily Bělostok loni na podzim před volbami:

Nedávno polský soud poslal na rok do vězení manžele, kteří plánovali bombový útok na Pochod rovnosti ve východopolském Lublinu. Trest ale padl za výrobu a držení výbušných látek. Podomácku vyrobené výbušniny z petard si dvojice přinesla loni na podzim v batohu na začátek pochodu, v tu chvíli je policie zadržela. Podle prokurátora mohli zabít až několik lidí.

Český nákup v Německu

Skupina Daniela Křetínského Czech Media Invest (CMI) zdvojnásobila z 5,51 na 10,01 procenta svůj podíl v německé televizní a rozhlasové společnosti ProSiebenSat. CMI v Česku vydává čtyři deníky a desítky časopisů, v ČR a Rumunsku vlastní i rádia a ve Francii od roku 2018 drží podíl v prestižním deníku Le Monde.

Kdy bude mít Matovič vládu?

Na Slovensku pokračují jednání o novém kabinetu. O vládní čtyřkoalici jednají hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, Jsme rodina, Za lidi a Svoboda a solidarita (SaS). Pravděpodobný nový premiér Igor Matovič (OLaNO) chce mít dohodu a vládu do příští středy. Jasný je zatím klíč rozdělení ministerstev 8:3:2:2.

Foto: Profimedia.cz

Richard Sulík a Igor Matovič.

V pátek Matovič předsedovi strany SaS Richardu Sulíkovi podle Denníku N vzkázal, ať se rozhodne, zda do koalice jde, jinak prý složí vládu bez něj. Matovič na Facebooku napsal: „Dnes se budou dít věci. Pohár přetekl, už stačilo.“ O Sulíkovi se spekulovalo jako o možném ministrovi financí. Jednání se neúčastní lídr strany Za lidi a exprezident Andrej Kiska, zdůvodnil to vážnými zdravotními problémy se srdcem.

Stížnost na výsledky voleb

Vláda na Slovensku se sice rýsuje, není ale úplně vyloučené, že se výsledky voleb z 29. února přepíšou. Ústavní soud v Košicích totiž ve čtvrtek přijal ústavní stížnost volební koalice stran Progresivní Slovensko a Spolu. Ty se kvůli sedmiprocentní vstupní hranici do parlamentu těsně nedostaly. Koalici chybělo pro vstup do Národní rady 926 hlasů, žádá proto o jejich přepočet v problémových okrscích a prověření výsledků korespondenčního hlasování. Ústavní soud má na rozhodnutí 90 dní.

Křídlo AfD pod dohledem kontrarozvědky

Skupina s názvem Křídlo, která působí uvnitř německé protiimigrační strany Alternativa pro Německo, se ocitla v hledáčku Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV). Mezi představitele Křídla patří i durynský politik Björn Höcke, který na sebe upozornil při nedávné aféře spolupráce tradičních stran s AfD. Ta vyústila otřesem v Durynsku i na celostátní úrovni a ve funkci kvůli ní končí šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Björn Höcke.

Křídlo, které má kolem 7000 stoupenců, řadí civilní kontrarozvědka mezi krajně pravicové, nacionalistické a neofašistické skupiny. Podle agentury DPA bude v tomto případě BfV moci sbírat a ukládat data k jednotlivým lidem spojovaným s Křídlem, sledovat je nebo najímat informátory.

Schwarzenegger s vyznamenáním

Rakouská vláda kancléře Sebastiana Kurze udělila rakouskému rodákovi, herci a americkému politikovi Arnoldu Schwarzeneggerovi státní vyznamenání Za zásluhy. Zlatou medaili s hvězdou obdrží „Terminátor“ Schwarzenegger za zásluhu o Rakousko i za ochranu klimatu.

Reklama

Doporučované