Hlavní obsah

Nakažení koronavirem v přední linii: zdravotní sestra z porodnice a pražští hasiči

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice ve Frýdku-Místku preventivně uzavřela oddělení, kde nakažená sestra pracovala (ilustrační snímek).

Reklama

Jedním z pěti nakažených novým koronavirem v Moravskoslezském kraji je zdravotní sestra z frýdecko-místecké nemocnice. Nakažení koronavirem rovněž potvrdili i pražští hasiči.

Článek

„Dozvěděli jsme se to teprve včera večer, zdravotní sestra pracovala na gynekologicko-porodním oddělení a dle našich informací je v pořádku a má lehký průběh onemocnění,“ řekla Jana Březinová, tisková mluvčí nemocnice. Podle Březinové se žena léčí ambulantně a má domácí karanténu. Žena ale nikam necestovala a nemocnice zatím neví, kde se mohla nakazit. „Zatím nevíme, kde se zdravotní sestra mohla nakazit,“ vysvětlila mluvčí.

Krizový štáb nemocnice se rozhodl z preventivních důvodů omezení šíření nákazy přerušit minimálně na 14 dnů provoz gynekologicko-porodního oddělení. „Spolupracujeme s hygienou a trasujeme všechny naše zaměstnance a klienty, kteří se zdravotní sestrou přišli do kontaktu. Všechno je ale zatím v běhu, protože se situace stále vyvíjí,“ vysvětlila Březinová.

Nemocnice podle ní postupuje podle pandemického plánu, problém ale nastal před čtrnácti dny, kdy se řada lidí vracela z jarních prázdnin z rizikové oblasti severní Itálie. „Víme o řadě lidí, kteří nám neřekli, že byli v Itálii, protože chtěli jít na pravidelnou ambulantní kontrolu. Dozvěděli jsme se to ale zpětně,“ vysvětlila mluvčí. Nemocnice to zjistila díky sociálním sítím, protože lidé se dovolenou v Itálii chlubili. Podle Březinové tak řada lidí nedodržovala nařízenou karanténu.

Kromě zdravotní sestry je potvrzeno, že jsou nakaženi i dva pražští hasiči. „Hasiči chodili týden do práce, jejich nákaza se potvrdila tuto středu, proto jsou doma,“ uvedl pro Seznam Zprávy zdroj z hasičského záchranného sboru, který si nepřál být jmenován.

„Spolupracovali jsme ihned s hygienou, která řešila hlavně to, kdo byl s nakaženými hasiči v kontaktu,“ doplnil. Řada hasičů proto musela zůstat z preventivních opatření doma.

V Česku je zatím přes sto potvrzených případů koronaviru. Od pátečního rána navíc platí zákaz veškerých akcí, které přesahují počet 30 osob. Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní, náboženské akce, slavnosti, poutě, přehlídky, trhy a další akce. Zakazuje se také pobyt v restauracích a hospodách mezi dvacátou a šestou hodinou a v posilovnách. A úplný zákaz platí pro provozovny, které poskytují stravovací služby v nákupních centrech.

Reklama

Související témata:

Doporučované