Hlavní obsah

Jak se Babiš zbaví svého majetku? Šéf ANO zaparkuje Agrofert do fondu pro bohaté

Andrej Babiš přestane být v nejbližších týdnech oficiálním vlastníkem Agrofertu.

 

Reklama

Jak bude fungovat jedna z největších tuzemských firem, až ji vicepremiér Babiš oficiálně předá svěřenskému fondu.

Článek

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš přestane být v nejbližších týdnech oficiálním vlastníkem Agrofertu, skupiny firem, které jsou mimo jiné v Česku pátým největším zaměstnavatelem a největším mezi soukromými.

Babiš svůj nejhodnotnější majetek, díky němuž ho několik žebříčků nejbohatších Čechů řadí na druhé místo hned za Petra Kellnera, pošle do takzvaného svěřenského fondu. Zjištění Seznam Zprávy potvrdily pod podmínkou anonymity důvěryhodné zdroje blízké Babišově holdingu.

Svěřenský fond je relativně nový instrument, s nímž od 1. ledna roku 2014 jako s možností správy majetku počítá nový občanský zákoník. Ve světě se používá často proto, když velmi movití lidé chtějí zajistit svůj majetek pro děti, ale s určitými podmínkami. Lidově řečeno: Svěřenský fond nastavenými pravidly může děti miliardářů doživotně zabezpečit, ale neumožní jim majetek „rozházet".

Babiš přestane mít přímou kontrolu nad zhruba dvěma stovkami firem v rámci Agrofertu i nad tím, jak se budou dělit zisky těchto společností.

Majetkový přesun takového rozsahu je něčím výjimečným.

Andrej Babiš bude podle všeho zakladatelem budoucího svěřenského fondu. Jako takový si zachová značnou míru kontroly nad tímto fondem, bude například jmenovat klíčovou osobu, tedy jeho správce. Současně Babiš určí dalšího člověka, který bude inkasovat zisky z podnikání firem. Vicepremiér už ale nebude přímým vlastníkem Agrofertu. Operace má být hotova do konce ledna.

Zákon Babišovi umožňuje, aby už na počátku určil dobu existence fondu. V tomto případě po uplynutí této doby se mu majetek vrátí zpět.

Ve studiu Seznam Zprávy (video nahoře v tomto článku) přineseme další detaily o vlastnické změně v Agrofertu, o fungování svěřenských fondů i o tom, jak významnou společností Agrofert v rámci tuzemské ekonomiky je.

Reklama

Doporučované