Hlavní obsah

Babišovo impérium bude mít nového majitele. Šéf ANO rozhodl, jak se zbaví Agrofertu

Jak se Andrej Babiš zbaví svého majetku

 

Reklama

Andrej Babiš provede operaci Agrofert velmi rychle, aby firmu nepoškozoval kvůli svému angažmá ve vládě.

Článek

Andrej Babiš oznámil, že rychle – ještě do konce ledna – se zbaví svého koncernu Agrofert. Redakce Seznam Zprávy zjistila, jak to udělá.

Skupinu zahrnující 200 firem působících hlavně v zemědělství, potravinářském a chemickém průmyslu převede do svěřenského fondu.

Ministr financí, šéf hnutí ANO a stoprocentní majitel Agrofertu se to rozhodl udělat rychle, aby svou firmu nepoškozoval. Podle nového zákona o střetu zájmů označovaného lex Babiš by totiž firmu sice mohl dál vlastnit, ale neměla by nárok na některé dotace a nesměla by se účastnit žádných veřejných tendrů.

Babiš se takto podle informací Seznamu rozhodl ještě před hlasováním o prezidentském vetu. Miloš Zeman sice zákon o střetu zájmů vetoval, ale poslanci ho příští týden pohodlně přehlasují. Zákon pak začne platit rychle, zhruba během dvou týdnů.

Svěřenský fond je vlastně soubor majetku vyčleněný ke zvláštnímu účelu. Jeho zakladatel, v tomto případě Andrej Babiš, přestává být vlastníkem majetku. Jmenuje správce, který se o něj bude starat a sám na něho jen dohlíží. Babiš může jmenovat člověka, jemuž bude určeno takzvané plnění ze svěřenského fondu, tedy v tomto případě zisku z Agrofertu – to mohou být třeba jeho děti.

Agrofertu se zbavím do konce ledna, říká Babiš:

Andrej Babiš oznámil, dokdy se zbaví akcií Agrofertu.

Reklama

Doporučované