Hlavní obsah

Jak se dostat na Stanford? Osmnáctiletá Češka mluví o přijetí na prestižní školu

Rozhovor se studentkou Barborou Davidovou.

 

Reklama

Na Stanfordovu univerzitu přijmou jednoho Čecha za deset let. Studentce pražského gymnázia PORG Barboře Davidové se to podařilo. „Chystala jsem se už od deváté třídy,“ říká v rozhovoru pro Seznam.

Článek

Ročně se na Stanford, sídlící v Kalifornii přímo v srdci Silicon Valley, přihlásí čtyřicet tisíc uchazečů z celého světa, přijmou jich dva tisíce. Barbora Davidová se mezi těchto pět procent dostala.

„Ten přijímací proces trvá minimálně dva roky,“ popisuje studentka, která má teď před státní i mezinárodní maturitou a pak poslední české prázdniny. Přijímací zkoušky spočívají v testech z různých oborů a jedenácti anglicky psaných esejů na různá témata.

Studium v Americe Barboru lákalo i tím, že na rozdíl od evropských škol se na tamních univerzitách nestuduje konkrétní obor a student si může sám namíchat různé předměty. A teprve v dalších ročnících se zaměřit na konkrétní specializaci.

„Mám velmi ráda matematiku a fyziku, ale neumím si představit, že se jenom jim věnuji pět sedm dní v týdnu,“ říká všestranně nadaná studentka. Zajímá se rovněž o historii, lidská práva, dobrovolnictví, ale také o sport, konkrétně skialpinismus. Mimochodem její koníčky podle ní sehrály při přijetí na Stanford zásadní roli.

Jak přesně vypadala její příprava na přijímací zkoušky na nejprestižnější univerzitě světa? Co vše tomu musela obětovat? Komu by přihlášku na americkou školu nedoporučovala a kde sama sebe vidí za deset let? Na záznam rozhovoru s Barborou Davidovou se podívejte ve videu umístěném nahoře v tomto texu.

Reklama

Doporučované