Hlavní obsah

Jak se ministr k vakcíně dostal. Stačily čtyři řádky

Foto: vlada.cz

Kromě ministra obrany Metnara byla naočkována také jeho ochranka.

Reklama

Kromě premiéra a ministra zdravotnictví jsou očkovaní další tři členové vlády. Mezi nimi i ministr obrany Lubomír Metnar.

Článek

Desátý březnový den dostal svou první dávku vakcíny od společnosti Pfizer ministr obrany Lubomír Metnar. Žádost svému kolegovi z kabinetu, ministru zdravotnictví Janu Blatnému, odeslal jen šest dní předtím, tedy 4. března. A spolu s ministrem dostala přednostní očkování i jeho ochranka, uvedl server iRozhlas.cz.

Důvodem má být ministrova cesta za vojáky, kteří jsou na misi v africkém Mali. „Je naočkovaný nezbytný minimální počet lidí. Zatím nevíme o tom, že by měl někdo další očkování podstupovat. Je to hlavně cesta pana ministra,“ uvedl pro iRozhlas.cz mluvčí resortu obrany Jan Pejšek.

Žádosti z obrany ministr Blatný vyhověl prostě ve čtyřřádkovém sdělení. „V reakci na váš dopis ze 4. března tohoto roku mi dovolte uvést, že ministerstvo zdravotnictví s přednostním očkováním delegace ministerstva obrany a Generálního štábu Armády České republiky souhlasí. Dovoluji si navrhnout, aby očkování proběhlo v rámci stávajících kapacit Ústřední vojenské nemocnice,“ stojí v dokumentu z 5. března, který má server k dispozici. Armádní činitelé se ovšem naočkovat nenechali a ani to neplánují.

Třiapadesátiletý Metnar přitom covid-19 prodělal v lednu, takže by jej měla chránit imunita. Takto například postupoval ministr zahraničí Tomáš Petříček, který byl rovněž v zahraničí, ale o očkování nežádal nejen pro nízký věk, ale právě proto, že covid-19 nedávno prodělal.

Očkovaných proti nemoci covid-19 už je nejméně pět ze 14 členů české vlády. Informovala o tom tento týden Televize Seznam. Hned na počátku a jako start kampaně se nechali naočkovat premiér Andrej Babiš a ministr Blatný. Kromě nich byli očkováni také ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) a ministr obrany Metnar a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Toman dostal vakcínu na základě doporučení ošetřujícího lékaře s ohledem na svůj zdravotní stav, uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Benešová byla naočkována jako člověk, kterému je přes 70 let. Lidé v tomto věku se mohou k očkování registrovat od počátku března.

Reklama

Doporučované