Hlavní obsah

Přivezli jsme mimořádně statečného chlapíka, řekl Zaorálek o propuštěném Čechovi ze Súdánu

Ministr zahraničí Zaorálek o propuštění Čecha v Súdánu.

 

Reklama

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek mluvili o okolnostech, za jakých byl propuštěn český misionář Petr Jašek zadržovaný v Súdánu.

Článek

Těsně před nedělní půlnocí přistál v Praze vládní speciál, který přivezl zpátky do Česka křesťanského misionáře Petra Jaška, odsouzeného v Súdánu k dvacetiletému vězení. Poslední detaily jeho propuštění vyjednával přímo v Súdánu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Právě šéf české diplomacie spolu s premiérem Sobotkou v pondělí dopoledne na tiskové konferenci na Úřadu vlády poskytl další informace o tom, za jakou cenu Česko získalo svého občana zpátky do vlasti.

„Vytrpěl si své," řekl na Jaškovu adresu Sobotka. „Pro mne je důležité, že ten příběh má šťastný konec," doplnil. „Je to mimořádně statečný chlapík," uvedl šéf diplomacie Zaorálek.

Byznysové fórum bude

Součástí dohody o propuštění Petra Jaška z vězení bylo podle ministra Zaorálka obnovení česko-súdánských ekonomických a bezpečnostních vztahů. „Bude se konat česko-súdánské byznysové fórum," řekl například Zaorálek.

„Pan Jašek nic neprovedl, o tom jsem přesvědčen. Pomáhal jiným, o to víc si zasloužil naši pomoc," dodal ministr.

Petra Jaška nyní čeká týden, v němž bude především chodit k lékaři. „Prošel jsem celkem pěti věznicemi a každý přesun znamenal zhoršení podmínek," řekl Jašek v neděli před půlnocí přímo na letišti. „Nejhorší byly první dva měsíce, kdy jsem byl na cele umístěn s členy Islámského státu, kteří mě ponižovali a mučili."

Podívejte se na první slova Petr Jaška po návratu do Česka:

Jašek s ministrem Zaorálkem po příletu do Prahy.

Ministr zahraničí Zaorálek sklidil za úspěšnou diplomatickou misi do Súdánu pochvalu od premiéra, ale také od opozice. „To, co tam zažil, by každý nevydržel," řekl Zaorálek o Jaškovi. „Je to příběh vůle a statečnosti, která vůbec není běžná. Bylo to peklo."

Jaškovi udělil milost súdánský prezident Umar Bašír a nařídil jeho okamžité propuštění. Súdánské úřady Jaška vinily z protistátní činnosti včetně špionáže. Zadržen byl předloni, když byl podle české diplomacie na misionářské výpravě s cílem pomáhat místním křesťanům. Podle české diplomacie bylo odsouzení českého občana neodůvodněné.

Jašek byl obviněn spolu se třemi Afričany ze sedmi trestných činů. Organizace Release International k případu již dříve uvedla, že čtveřice byla stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu.

Ve skutečnosti ale podle ní tito lidé pouze chtěli finančně pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci. Jašek podle obhájců lidských práv předal v Súdánu příspěvek 5000 dolarů určený na léčbu studenta.

Reklama

Doporučované