Hlavní obsah

Jak se splétala síť zpravodajských pavučin, která vedla ke smrti vrchního teroristy

Foto: Reuters

Trosky na místě, kde se schovával abú Bakr Bagdádí. Američané v neděli oznámili, že vůdce Islámského státu je po smrti.

Reklama

Smrt vůdce samozvaného Islámského státu abú Bakra Bagdádího v neděli oznámil americký prezident Donald Trump.

Článek

Jedni o tom mluví jako o zásadním zvratu v boji proti terorismu, druzí mají spíš za to, že se jen zavřela jedna kapitola a začíná druhá.

Po neděli však lze mít jednoznačně za jisté, že abú Bakr Bagdádí, nejhledanější terorista světa a vůdce Islámského státu, je po smrti.

A to v důsledku amerického vojenského zásahu, byť si vojáky naháněný Bagdádí nakonec sáhl na život sám. Zemřel v podzemním tunelu, když odpálil nálož připevněnou k vlastní vestě, jak popsal americký prezident Donald Trump.

Američané však zdaleka nejednali na vlastní pěst. Sám Trump ocenil a děkoval za pomoc hned několika zemím – Rusku, Sýrii, Turecku, Iráku. A rovněž Kurdům; spojencům USA, které americké jednotky na začátku října nechaly v pohraničním pásu Sýrie napospas turecké invazi.

Světová média nyní rozplétají, kdo má na smrti Bagdádího podíl.

Bagdád oznámil, že to byly irácké zpravodajské složky, které poskytly USA informace vedoucí k nalezení hlavy IS. S podobným prohlášením se přihlásila také arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF).

„Po neustálém sledování během celého roku a po vytvoření speciální pracovní skupiny byla irácká zpravodajská služba na základě přesných informací schopna lokalizovat místo v syrské provincii Idlíb, kde se nacházel vůdce teroristů z DAIŠ abú Bakr Bagdádí a ti, kteří ho doprovázejí," uvedla ve svém prohlášení irácká armáda. (DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát, pozn. red.)

Rusko si pomoci není vědomo

Oproti tomu Kreml zůstává zdrženlivý a ke spolupráci svých agentů s USA se nezná.

Ruské ministerstvo obrany v neděli uvedlo, že si není vědomo, že by Rusové poskytli americkým jednotkám nějakou pomoc.

„Nevíme o žádné údajné asistenci při přesunu amerického letectva do vzdušného prostoru v Idlíbu během této operace,“ citovala agentura RIA Novosti mluvčího ruského ministerstva obrany generálmajora Igora Konašenkova.

Donald Trump totiž ve svém prohlášení řekl, že Rusové neznali povahu mise, ale otevřeli Američanům vzdušný prostor, který spravují. „Rusové velmi dobře spolupracovali, byli opravdu dobří. Řekli jsme jim, že by se jim naše mise také líbila, protože rovněž nenávidí Islámský stát,“ uvedl Trump na tiskové konferenci.

Americký prezident vývoj celé operace sledoval v přímém přenosu v Bílém domě spolu s viceprezidentem Mikem Pencem a několika dalšími lidmi.

„Bylo to, jako kdybyste sledovali film,“ uvedl Trump. Jak dodal, zvažuje, že by nechal videozáznam zveřejnit, aby celý svět viděl, že Bagdádí nezemřel jako hrdina, ale zemřel „kňučící a brečící”.

„Není to zas tak velká věc. Jen jste zabili svůj výtvor,“ komentoval na Twitteru Trumpovo oznámení smrti vůdce Islámského státu íránský ministr informací Džavád Azarí Džahromí.

Také další politici mají za to, že by Trump měl být mnohem umírněnější ve svých výrocích.

Už proto, že se dá očekávat, že se teroristé pokusí o odvetu.

Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner už v tomto duchu informoval policejní prefekty. „Možné zesílení džihádistické propagandy následující po této smrti, které by mohlo vést k výzvám k odvetě, vyžaduje extrémní ostražitost, zejména během veřejných akcí v příštích dnech,“ citovala z Castanerova dopisu agentura Reuters.

SDF: Jde o výsledek společné výzvědné práce

Zásluhy na dopadení Bagdádího si připisuje i arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF). Jak uvedl jeden z jejích vůdců Redur Xelil, jednotky koalice nyní zintenzivní své úsilí dopadnout členy spících buněk Islámského státu. Trump syrským Kurdům poděkoval, protože prý přispěli cennými informacemi.

Velitel SDF Mazlúm Abdí, který americkou akci označil za „úspěšnou a historickou operaci”, na Twitteru napsal, že šlo o „výsledek společné výzvědné práce” s USA.

Arabsko-kurdská koalice podle něj v této záležitosti s Američany spolupracovala pět měsíců.

Zemřel i mluvčí IS

Oddíly syrských Kurdů YPG v neděli nadto oznámily, že během jejich společné operace s americkými jednotkami byl zabit mluvčí Islámského státu abú Hasan Muhádžir.

Podle YPG, které jsou součástí arabsko-kurdské koalice Syrské demokratické síly (SDF), se zátah odehrál poblíž syrského pohraničního města Džarábulus.

Podle Abdího šlo o „pokračování předchozí operace“, během které přišel o život právě Bagdádí.

Muhádžir byl Bagdádího pravou rukou.

Pentagon: Bagdádího jsme vyzývali, aby se vzdal

Cílem operace amerických sil bylo Bagdádího dopadnout, jestli to bude možné. Pokud by to ale bylo třeba, byli Američané připraveni ho i zabít, uvedl americký ministr obrany Mark Esper. Dodal, že Američané Bagdádího vyzývali, aby se vzdal.

„Snažili jsme se volat na Bagdádího a vyzývali jsme ho, aby se vzdal. On ale odmítl a schoval se do podzemí,” popsal šéf Pentagonu.

Když se předáka Islámského státu snažili Američané z podzemního tunelu dostat, „domníváme se, že odpálil vestu s výbušninami a zabil se,“ dodal Esper v rozhovoru s televizní stanicí CNN.

Na smrt s sebou vzal i tři ze svých dětí.

Reklama

Doporučované