Hlavní obsah

Trump znovu mění taktiku v Sýrii. Americké tanky mají bránit ropná pole a Kurdové se tam mají přestěhovat

Foto: publicdomainpictures.net

Americká armáda má bránit ropná pole před útoky Islámského státu.

Reklama

USA chtějí v Sýrii výrazně vojensky posílit oblast ropných polí. Do akce se mají zapojit stovky vojáků a mimořádně také tanky. Prezident Donald Trump navrhl, že by se do střežené oblasti u hranic s Irákem mohli přesunout Kurdové, kteří prchají před tureckou ofenzivou. Už potřetí za měsíc tak změnil americkou strategii v regionu.

Článek

Nadobro se stahujeme ze Sýrie, všichni vojáci se vrátí domů, tvrdil Donald Trump před více než dvěma týdny. Oznámením o ústupu způsobil jednak chaos v americké zahraniční politice a zčásti také vpád Turků do severní Sýrie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bral Trumpovu apatii v regionu jako posvěcení svých ofenzivních tendencí a zaútočil. V oblasti chce Turecko dle slov Erdogana vybudovat bezpečný územní pás, kam by se přesídlili syrští uprchlíci. V současnosti je mezi Turky a Kurdy vyhlášené prodloužené příměří, během kterého se mají kurdské bojové oddíly stáhnout na jih.

Trump po několika dnech svůj plán korigoval a oznámil, že dvě stovky amerických vojáků zůstanou v Sýrii, aby strážili ropné vrty, ostatní se přesouvají do Iráku. Nikdo se tedy domů nevrátí, jak prezident tvrdil.

V pátek pak katarská Al-Džazíra a americká CNN informovaly, že Trump strategii v Sýrii opět mění. Spojené státy totiž nechají v Sýrii mnohem více armádního arzenálu, než se tušilo. V kooperaci se Syrskými demokratickými silami (SDF) chtějí v zemi výrazně posílit vojenský dozor nad ropnými poli.

SFD je přitom frakce, ve které působí převážně syrští Kurdové, z nichž mnozí vnímají původně plánovaný americký ústup ze Sýrie jako zradu.

Akce, které se údajně účastní stovky vojáků a přibližně třicet tanků (které dosud USA v Sýrii nemají), má podle Pentagonu primárně zabránit, aby ropné vrty připadly radikálním islamistům z organizace Islámský stát (IS). Mnozí příslušníci teroristické organizace totiž během probíhajícího konfliktu uprchli z vězení. Podle Moskvy je v Sýrii dvanáct vězení, které jsou po ústupu Kurdů bez dozoru.

„Prezident se pohybuje v kruhu,“ popsal pro Al-Džazíru Trumpovu strategii Joshua Landis, expert na střední východ z univerzity v Oklahomě. „Nedává to žádný smysl.“

Američtí vojáci, kteří se usadí u ropných polí, budou podle Landise uzamčeni v oblasti, kde patrolují syrské a ruské jednotky. „A kdo bude chránit je? Kurdové už nemají s Amerikou nic společného, uzavřeli dohodu s vládou Bašár al-Asada. Prostě to nedává žádný smysl.“

Trump navíc k ozbrojení ropných polí připojil myšlenku, že by se k bezpečnému, Američany stráženému vojenskému sektoru u hranic s Irákem, přesunuli všichni Kurdové. Podle prezidenta má tak započít kurdský exodus ke stovce kilometrů vzdáleným ropným vrtům. O svém plánu Trump hovořil s vůdcem SDF Mazloumem Abdím.

„Opravdu jsem si užil konverzaci s generálem Mazloumem Abdím,“ napsal Trump na Twitter. „Ocenil, co jsme udělali a já jsem ocenil, co udělali Kurdové. Možná je na čase, aby Kurdové zamířili k ropnému regionu!”

Trumpovy úmysly kritizoval na sociálních sítích například Brett McGurk, muž, který až do ledna vedl oficiální vojenskou kampaň proti Islámskému státu.

„Prezident Spojených států očividně požaduje masivní migraci Kurdů, kteří se budou moci zabydlet na ploše malého ropného pole. Šokující ignorace historie, geografie, práva, amerických hodnot, lidské důstojnosti a cti,“ napsal McGurk na Twitter.

Reklama

Doporučované