Hlavní obsah

Jak se tenisoví diváci v hledišti neohřáli. Stát Victoria jde do uzávěry

Foto: Profimedia.cz

Diváci pátého hracího dne tenisového Australian Open.

Reklama

Australský stát Victoria míří do třetí uzávěry ve snaze potlačit šíření takzvané britské mutace koronaviru. Tenisový turnaj Australian Open konaný na jeho území bude moci pokračovat, původní tisíce diváků do areálu ovšem nesmí.

Článek

Australské úřady vyhlásily pětidenní uzávěru pro celý stát Victoria. Ta začne páteční nocí a potrvá až do středy. Důvodem je objevení několika případů nové a nakažlivější mutace koronaviru ve druhém největším australském městě Melbourne, které je metropolí již zmiňované oblasti.

Daná vysoce nakažlivá mutace koronaviru, která byla poprvé zaznamenána ve Velké Británii, se v Melbourne rozšířila z letištního hotelu, kde v karanténě pobývají cestující po příletu do země. Infekce byla zatím odhalena u 13 lidí, píše agentura AP. „Toto není virus z roku 2020. Je úplně jiný, šíří se mnohem snadnějším způsobem,“ řekl novinářům premiér státu Victoria Daniel Andrews.

V Melbourne a dalších částech státu Victoria budou nově uzavřeny školy a některé podniky, zruší se také mezinárodní lety. Obyvatelé navíc nebudou smět opouštět domov, jedinou výjimkou budou opravdu nutné případy. Stát na pět dní zavádí i povinné nošení roušek na veřejnosti.

„Vybudovali jsme něco vzácného a musíme dělat obtížná rozhodnutí a obtížné věci, abychom to ochránili,“ cituje web BBC Andrewse. „Jsem si jistý, že tento krátký a ostrý ‚jistič‘ bude účinný. Budeme schopni to potlačit.“

Je Australian Open v ohrožení?

Victoria a samotné Melbourne jsou momentálně středem tenisového dění; od 8. února se tam koná Australian Open, jeden ze čtyř tenisových grandslamů. Událost má – a podle informací agentury AP také bude – pokračovat ještě necelé dva týdny, živé obecenstvo už ale kvůli lockdownu nejspíš mít nebude.

Očekávání přitom ještě pár dní zpátky byla jiná, organizátoři totiž povolili až 30 000 návštěvníků denně, kteří se následně měli rozdělit do tří zón, píše web BBC. V den zahájení turnaje na akci přišlo necelých 18 000 fanoušků, v porovnání s minulým rokem jde o skoro čtyřnásobný propad.

Ty, kteří své lístky již nestihnou uplatnit, čeká kvůli vývoji situace vrácení peněz, jak informoval sám ředitel turnaje Craig Tiley. Korespondentka BBC Shaimaa Khalil, která byla na místě nejen v den zahájení turnaje, však upozorňuje na otázky některých Australanů, kteří nerozumí tomu, proč lidé v Melbourne budou zavřeni doma, ale hráči budou moci pokračovat v „činnosti“.

Odůvodnění podle agentury Reuters poskytl premiér státu Andrews: „Nejsou tam žádní fanoušci, nejsou tam žádné davy. Tito lidé jsou v zásadě na svém pracovišti. Bude tam jen minimální počet zaměstnanců, aby turnaj probíhal bezpečně, a to nejen kvůli viru, ale i z jiných důvodů.“

Všechny australské státy a teritoria, s výjimkou nejlidnatějšího státu Nový Jižní Wales s metropolí Sydney, již se státem Victoria uzavřely hranice. Pro Melbourne je to za dobu trvání pandemie už třetí uzávěra. Ta poslední trvala 111 dní a skončila v říjnu, píše AP.

Austrálie patří ve světě k zemím, kterým se zatím vcelku daří zvládat pandemii nemoci covid-19. Země dosud zaznamenala celkem 28 887 infekcí a 909 úmrtí. Přes 26 000 lidí se navíc z nákazy vyléčilo, jak informuje Univerzita Johnse Hopkinse, která situaci dlouhodobě sleduje.

Reklama

Doporučované