Hlavní obsah
Online

Do Saska mohou z Česka jen zdravotníci, pečovatelé a zemědělci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Za „pýchu celé Polské republiky“ označil prezident Andrzej Duda prototyp zařízení, které je schopno rozpoznat v dechu člověka, zda se nakazil koronavirem. Polský přístroj prý funguje podobně jako testery, kterými dopravní policisté kontrolují, zda řidiči nejsou pod vlivem alkoholu.

- Maďarsko začalo jako první členská země Evropské unie očkovat proti koronaviru ruskou vakcínou. Podle agentury AFP to oznámila hlavní maďarská lékařka Cecília Müllerová. Budapešť k tomu přistoupila ještě před stanoviskem Evropské agentury pro léčivé přípravky k této vakcíně.

- Do Saska od neděle kvůli pandemii nemoci covid-19 mohou z České republiky dojíždět jen pendleři pracující ve zdravotnictví, pečovatelství a v zemědělství, a to za podmínky každodenního testování. Na všechny ostatní pendlery se vztahuje čtrnáctidenní karanténa bez možnosti zkrácení, což denní dojíždění za prací znemožňuje. Opatření platí prozatím do 7. března.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali také včera:

  • Přibývá lidí, kteří by se nechali očkovat proti koronaviru

    Výzkum Královské univerzity v Londýně ukazuje, že v mnoha zemích pomalu ale jistě stoupá důvěra ve vakcíny proti koronaviru a ochota nechat se očkovat. Váhavý přístup některých států ale zpomaluje návrat k normálu.

  • Francie hlásí 20 tisíc nově nakažených. Tempo nákaz pomalu klesá

    Francie od počátku epidemie v zemi zaregistrovala 3,4 milionu potvrzených případů nákazy, což je v absolutních číslech šestý nejvyšší počet na světě. Po nákaze v zemi zemřelo téměř 81 000 pacientů. Tempo nákaz se v zemi pomalu, ale dlouhodobě snižuje. V pátek tamní úřady ohlásily 20 701 nově potvrzených případů v porovnání s 21 063 ve čtvrtek a více než 22 000 minulý pátek.

    Sedmidenní průměr nových případů, který vyrovnává rozdíly jednotlivých dní, klesá už posledních 11 dní a nyní je na hodnotě 18 663.

  • WSJ: Čína odmítla dát WHO data o prvních případech covidu-19

    Čínské úřady odmítly poskytnout odborníkům Světové zdravotnické organizace (WHO) primární data o prvních případech covidu-19, která by WHO pomohla určit, jakým způsobem a kdy se koronavirus poprvé začal v Číně šířit, napsal deník The Wall Street Journal. Konkrétně čínské úřady údajně zamítly žádost o poskytnutí podrobností o 174 případech covidu-19, které byly zaznamenány v prosinci 2019 v čínském Wu-chanu.

    Informace o prvních zaznamenaných případech žádal tým WHO, který se vydal do Číny zkoumat původ pandemie covidu-19. Čínští úředníci a zdravotníci předložili týmu vlastní rozsáhlé přehledy a analýzy dat týkající se těchto prvních zaznamenaných případů. Dodali také analýzy vypracované na základě zpětného prozkoumání zdravotnických záznamů z několika měsíců předcházejících období, kdy bylo šíření viru ve Wu-chanu zaznamenáno, uvedla expertní skupina WHO. Primární data, o něž se předložené studie opírají, však tým WHO prozkoumat nemohl. Přístup k primárním datům by přitom WHO mohl umožnit vytvořit vlastní analýzu toho, kdy a jakým způsobem se virus začal v Číně šířit, tvrdí členové týmu.

  • Babiš v pondělí dopoledne navštíví Rakousko

    Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí dopoledne navštíví Rakousko. Novinářům po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že mimo jiné navštíví česko-rakouskou školu, kde bude přítomen u testování žáků na covid-19. Podle agentury APA čeká premiéra i jednání s kancléřem Sebastianem Kurzem. Česko by se podle Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) mohlo při návratu žáků do škol inspirovat rakouským modelem testování.

  • Přehled výjimek z povinné karantény na Slovensku

    Povinná izolace se nebude vztahovat například na obyvatele z příhraničních oblastí sousedních zemí Slovenska, kteří dojíždějí za prací na Slovensko do vzdálenosti 30 kilometrů od otevřeného hraničního přechodu. Budou ale muset mít u sebe potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus, které není starší než sedm dnů. Podobný režim bude platit i pro žáky a studenty z Česka, Maďarska, Polska a Rakouska, kteří studují na Slovensku, dále pro herce, filmaře a vybrané sportovce, již přicestují na Slovensko ze zmíněných sousedních států.

    Cizinci z členských zemí EU a několika dalších států, kteří pracují na Slovensku, ale nebydlí u hranic se Slovenskem, budou moci karanténu po příjezdu na Slovensko opustit hned po absolvování testu na koronavirus s negativním výsledkem. Ten budou moci podstoupit bezprostředně po příjezdu na Slovensko, tedy nikoliv nejdříve osmý den jako běžní cestující. Kromě absolvování testu na koronavirus na Slovensku ovšem tito pracovníci budou muset mít i výsledek testu už při příjezdu do země pod Tatrami. Zmíněná volnější pravidla z karantény se budou vztahovat i na vybrané skupiny obyvatel Slovenska při jejich návratu do vlasti.

    Karanténa nebude povinná při tranzitu cestujících přes Slovensko, vyhnou se jí také diplomaté a různé skupiny pracovníků po souhlasu příslušných slovenských ministerstev.

  • Merkelová přiznala, že očekávání od očkování byla příliš vysoká

    Německá kancléřka Angela Merkelová přiznala, že naděje vkládané do začátku očkování proti koronavirové nákaze v Německu byly příliš velké. Očekává ale, že brzy bude množství vakcín výrazně stoupat. Do začátku dubna pojedou velká očkovací centra v Německu na plnou kapacitu, naznačila Merkelová v dnešním rozhovoru s televizí ZDF.

    „Je tu jisté zklamání,“ připustila konzervativní politička. Souvisí to podle ní možná i s tím, že vláda nedostatečně poukazovala na to, že zpočátku nebude očkovací látka hned k dispozici pro každého. Německo podle ní postavilo velmi velká očkovací centra a bylo velké očekávání. Třiaosmdesátimilionové Německo začalo v prosinci očkovat starší osoby a dosud spotřebovalo na 3,8 milionu dávek. Velká očkovací centra ve výstavních halách a sportovních arénách však zatím obsloužila jen málo osob. Vakcíny byly podány spíše lidem v pečovatelských domech a nemocnicích.

  • EMA chce modifikované vakcíny proti covidu posoudit zrychleně

    Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) chce modifikované vakcíny proti covidu-19, které nyní výrobci vyvíjejí kvůli mutacím koronaviru, posoudit ve zrychleném řízení. Pro upravené verze již dříve schválených očkovacích látek nebude požadovat rozsáhlé klinické testování, řekl v pátek agentuře Reuters Marco Cavaleri, který v EMA vede tým zajišťující schvalování vakcín.

    Cavaleri také uvedl, že už v následujících několika dnech nejspíš o schválení své vakcíny k mimořádnému použití požádá EMA americký výrobce Johnson & Johnson. Ten už počátkem února zažádal o schválení své jednodávkové vakcíny u amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Pokud se Johnson & Johnson na EMA obrátí už příští týden, mohl by úřad své rozhodnutí zveřejnit zhruba v polovině března.

  • Karanténu pro cestující z ciziny zavede Slovensko až od středy

    Slovensko zavede povinnou karanténu pro cestující ze zahraničí až od středy 17. února, původně byla ohlášena už od pondělí. Novinářům to v pátek řekl ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Volnější pravidla budou platit například pro takzvané pendlery, výjimka z absolvování izolace a testu na koronavirus zůstane v platnosti i pro řidiče a posádky v nákladní, autobusové, železniční a letecké dopravě. Slovenská policie zavede na hraničních přechodech kontroly.

    V současnosti se turisté při cestách na Slovensko a Slováci při návratu do vlasti z rizikových zemí v souvislosti s epidemií covidu-19, tedy i z Česka, mohou nástupu do karantény vyhnout v případě, že mají potvrzení o negativním výsledku testu. Pro některé skupiny osob platí výjimka i z povinnosti mít u sebe výsledek testu.

  • Bavorsko prozatím dojíždění českým pendlerům nezakazuje

    Bavorsko prozatím přeshraniční dojíždění za prací českým pracovníkům jako Sasko neomezí. Vyplývá to z prohlášení bavorského ministra zdravotnictví Klause Holetscheka, který podle zpravodajské relace Tagesschau veřejnoprávní televize ARD řekl, že pendleři vedle pravidelného testování budou muset jezdit do práce přímou cestou a bez zastavení.

    Německo s účinností od neděle považuje Českou republiku za oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací, Sasko kvůli tomu každodenní přeshraniční dojíždění za prací umožní jen zdravotníkům a pracovníkům v zemědělství.

  • Belgie a Francie chystají testy učitelů i školáků ze vzorků slin

    Belgie a Francie ve snaze udržet školy otevřené i v době šíření nových mutací koronaviru začnou používat jednodušší testy, které vyhodnocují vzorky slin. Oba státy, které před uzavřením škol dlouhodobě upřednostnily jiná omezení, chtějí ve druhé polovině února začít s hromadným testováním učitelů i žáků.

  • Německo přeruší od neděle i přeshraniční železniční dopravu s ČR

    Pro letecké, železniční a autobusové dopravce nově platí, že nemohou do Německa přepravovat cestující z oblastí s výskytem mutací. Výjimku mají jen ti pasažéři, kteří mají německé občanství nebo v Německu žijí. Německé dráhy Deutsche Bahn již oznámily, že od neděle pozastaví dálkové spoje linky EuroCity mezi Berlínem a Prahou. Seznam Zprávám to potvrdil český velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka.

  • Portugalsku pomohou zvládnout epidemii také Francie a Lucembursko

    Portugalsku, které je nyní koronavirem nejpostiženějším státem Evropské unie, zašlou lékařskou pomoc Francie a Lucembursko. V zemi již působí tým zdravotníků německé armády, napsala agentura AP. Portugalská vláda požádala unijní partnery o pomoc na konci ledna kvůli přetížení nemocnic. Počet úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 v pátek v desetimilionové zemi překročil hranici 15 000 osob.

    Podle údajů Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) země vykazuje 1190 nových případů koronaviru za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel. O zhruba 300 případů méně má podobně lidnatá Česká republika, která je na druhé příčce.

  • Pro ostatní cestující do Saska platí čtrnáctidenní karanténa

    Do Saska od neděle mohou z České republiky dojíždět jen pendleři pracující ve zdravotnictví, pečovatelství a v zemědělství, a to za podmínky každodenního testování.

    Na všechny české pendlery, kteří nepracují ve zdravotnictví, zemědělství či v pečovatelství, a také na přeshraniční školáky a studenty se vztahuje čtrnáctidenní karanténa bez možnosti zkrácení, což denní dojíždění za prací či studiem znemožňuje. Saské opatření platí prozatím do 7. března.

  • Pandemie covidu v Británii polevuje, reprodukční číslo kleslo

    Pandemie covidu-19 v Británii v posledních týdnech polevuje, což podle expertů dokazují klesající počty nově nakažených, pacientů v nemocnicích a reprodukční číslo, které poprvé od července kleslo pod hodnotu jedna. Reprodukční číslo, které vyjadřuje, kolik dalších osob infikuje jeden nakažený člověk, se nyní pohybuje mezi 0,7 až 0,9, uvedla vláda. Navzdory tomu od pondělka začne avizovaný přísnější režim na hranicích a navrátilci z rizikových zemí budou muset strávit povinnou karanténu v hotelu.

  • Do Saska mohou z Česka jen zdravotníci a pracovníci v zemědělství

    Do Saska od neděle kvůli pandemii nemoci covid-19 mohou z České republiky dojíždět jen pendleři pracující ve zdravotnictví, pečovatelství a v zemědělství, a to za podmínky každodenního testování. Na páteční tiskové konferenci po jednání zemské vlády to oznámil saský ministr hospodářství Martin Dulig. Na všechny ostatní pendlery se vztahuje čtrnáctidenní karanténa bez možnosti zkrácení, což denní dojíždění za prací znemožňuje. Opatření platí prozatím do 7. března.

  • Zapomenutá „česká varianta viru“. Může se líp šířit i unikat protilátkám

    V Česku se od loňského září šíří varianta viru SARS-CoV-2 s mutacemi, které mohou způsobit vyšší odolnost proti protilátkám i rychlejší šíření. Zatímco slovenští vědci pro ni navrhují kód B.1.258∆, SZÚ mluví o tzv. české variantě.

  • Australian Open bude bez diváků. Do průběhu turnaje zasáhl koronavirus

    Australský stát Victoria míří do třetí uzávěry ve snaze potlačit šíření takzvané britské mutace koronaviru. Tenisový turnaj Australian Open konaný na jeho území bude moci pokračovat, původní tisíce diváků do areálu ovšem nesmí.

  • EK žádá po Bavorsku výjimku pro pendlery

    Evropská komise se již obrátila na Německo, aby pro pendlery zajistilo výjimku. Zemské vlády v Bavorsku a Sasku dostávají podobné žádosti od hospodářských svazů, které se obávají uzavření hranic. Bavorský premiér Markus Söder poslancům zemského sněmu v Mnichově řekl, že hraniční kontroly a zpřísněná opatření vůči Česku a také rakouskému Tyrolsku jsou mimořádným, ale nezbytným krokem. Přislíbil rovněž, že pro pendlery připraví Bavorsko co nejpraktičtější řešení.

    Zatímco pendlerům v Sasku dosud stačily dva koronavirové testy týdně a v Bavorsku rozbor každých 48 hodin, nyní budou testováni denně. Padne rovněž výjimka pro tranzitní cestující, kteří dosud mohli Německem projet bez testu. Stávající německé nařízení o podmínkách vstupu z oblastí s vysokým výskytem koronavirových mutací již toto neumožňuje. Bez testu se podle tohoto nařízení neobejdou ani dopravci zboží, kteří dosud rozbor nepotřebovali žádný.

  • Lidem, kteří prodělali covid, by mohla stačit jen jedna dávka vakcíny

    Francouzský zdravotnický úřad (HAS) v pátek uvedl, že lidem, kteří prodělali onemocnění covid-19, by mohla stačit pouze jedna dávka vakcíny. Ve Francii probíhá vakcinace látkami společnosti Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Všechna tři očkování jsou podávána ve dvou dávkách. Nyní je na francouzské vládě, zda se rozhodne doporučením úřadu řídit.

  • AstraZeneca odmítla, že by Babišovi nabídla nákup vakcín mimo EU

    Společnost AstraZeneca odmítla tvrzení českého premiéra Andreje Babiše, že mu firma nabídla separátní dohodu o koupi vakcín. Babiš včera během jednání ve Sněmovně prohlásil: „V čase, kdy AstraZeneca odmítala dodávat EU 80 milionů vakcín, jsme dostávali opakovaně - a nejen já, ale další 3 premiéři v Evropě - nabídky té vakcíny, ještě před začátkem těch dodávek. Nějaká firma, prostředník z Dubaje.“

    Společnost tvrzení popřela. „Pokud byly někomu nabízeny vakcíny privátně, šlo nejspíš o podvod. Taková nabídka měla být odmítnuta a nahlášena příslušným úřadům,“ uvedla AstraZeneca.

Reklama

Hlavní zprávy