Hlavní obsah
Online

Jaký byl dnešek v roce 1989, kdy nám naposledy vládli komunisté

Podívejte se na televizní zprávy z 16. července 1989 (poděkování agentuře ČTK za poskytnutí originálních zpráv z jejího archivu).Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jak vypadal týden, kdy nám opravdu vládli komunisté? Vraťte se s námi do července roku 1989, tedy do stejného týdne, jaký prožíváme nyní, jen o 29 let dříve.

Článek

Minulý týden Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru vládě, která poprvé od listopadového konce komunistického režimu pustila k moci komunistickou stranu.

Připomeňte si s námi v našem seriálu nazvaném Červený Hrádek, jaké to bylo, když vládli komunisté. Spouštíme týdenní speciál Seznam Zprávy a necháváme jen na vašem posouzení, co všechno z té doby se ještě může vrátit a co už je definitivně pryč.

Budeme rádi, když nám pošlete svůj tip, názor či postřeh k vládě komunistů. Použijte, prosím, naše účty na sociálních sítích (Facebook, Twitter, Instagram), nebo videoaplikaci v mobilním telefonu.

  • Pondělní retro on-line končí, zítra z Červeného Hrádku

    Pro dnešek uzavíráme náš retro on-line z 16. července 1989. Zítra je tedy 17. července a to, jak pamětníci vědí, je den, kdy Milouš Jakeš pronesl slavný projev na Červeném Hrádku (odkud i název našeho seriálu). Přímo z místa, kde Jakeš hovořil, se přihlásí náš zpravodaj.

  • 16. červenec 1989: Nerovnoměrná nakládka v I. pol. 1989

    PRAHA /ČTK/ - V prvním pololetí letoška nejsou plánované objemy nakládky zboží v síti ČSD plněny. Hospodářský plán byl překročen pouze v lednu - o půl milionu tun. Od února do června však byly objemy každý měsíc nižší, než se předpokládalo, například v červnu o milion tun a celkově za první půlrok je to o 3,4 milionu tun zboží méně. 

    Kromě stavebnin zaznamenaly pokles všechny druhy přepravovaných substrátů. Nejvíce se na neplnění předpokládaných objemů nakládky podílela pevná paliva. Hospodářský plán byl sice splněn na 94,5 procenta, ale při velkém podílu uhlí na celkovém objemu přepravy zboží v síti ČSD činí skluz 2,3 milionu tun.

  • 16. červenec 1989: Přicházejí další výzvy odsuzující Několik vět

    CZV KSČ a vedení Vysoké školy ekonomické v Praze: Období, kterým prochází naše společnost, není nijak jednoduché. O to více je nutno pečlivě vážit každé vystoupení před naší veřejností. Od pozitivních snah o diskusi v rámci provádění objektivně nutných změn v hospodářském mechanismu a politickém systému socialistické společnosti však musíme důsledně odlišovat vzbuzování nekontrolovatelných emocí. Prohlášení Několik vět patří právě mezi takové výzvy, které nás od žádoucího řešení společných věcí značně vzdalují.

    x-x-x

    Marie Kozáková, ředitelka základní školy Blatná: Nedávno jsme s pocitem radosti a hrdosti hodnotili uplynulý školní rok. Tím více mě jako učitelku a vychovatelku mladé generace zaujal obsah článku v Rudém právu Kdo seje vítr. Rozhodně odsuzuji snahy těch, kteří narušují klid a pořádek v naší zemi, vnášejí do myšlení lidí zmatek a dokonce i nepřátelské názory. Výchova mládeže je věc velice citlivá a není možno nikomu trpět její hrubé narušování. Pro výchovu dětí nutně potřebujeme klid a pořádek. Chceme z nich vychovat čestné a poctivé lidi, oddané socialismu.

    x-x-x

    Jaroslav Vereš, nositel Řádu práce, Železorudné doly, s. p. závod Slovinky: Jsem z generace, která prožila útrapy války, ale i těžké začátky budování naší společnosti. S kolektivem, v němž jsem pracoval, jsme vždy s nadšením zabezpečovali plánované úkoly na pracovišti a po ukončení směny jsme si našli čas i na veřejně prospěšnou činnost. Nechápu, že mezi námi žijí lidé, kteří se snaží zničit výsledky naší práce, ať už požáry či další nelegální činností.

  • 16. červenec 1989: Zemřel kubánský básník Nicolás Guillén

    Ve věku 87 let zemřel v neděli v Havaně největší kubánský básník a jeden z nejvýznamnějších současných španělsky píšících autorů Nicolás Guillén. Tiskové agentury v prvních informacích o úmrtí tohoto umělce shodně konstatují, že jeho osobnost spojovala vysoké umělecké cíle se společenskou angažovaností. Nicolás Guillén se od mládí aktivně účastnil politického života a byl mj. členem ÚV KS Kuby. 

  • Proč komunisté prodlužovali lidem dovolenou?

    Důvodem zavedení tří týdnů dovolené (stalo se už v roce 1984, v roce 1989 začaly platit drobné úpravy této normy) byla zvyšující se životní úroveň. Politické elity si uvědomovaly, že dovolené přispívají k rozvoji ekonomiky. Do té doby průměrné pracovní volno za rok trvalo čtrnáct dnů.

    Délka rekreace se odvíjela od konkrétní profese a odsloužených let. „Pro rodiny s dětmi bylo čtrnáct dní velmi málo. Školní prázdniny nekorespondovaly s dovolenou, takže rodiče museli posílat své děti na tábory nebo k prarodičům,” řekl historik Pavel Mücke z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR.

    Dětí bylo v polovině osmdesátých let opravdu hodně. Své potomky totiž na svět přivedla silná poválečná generace. „Byla to součást oficiální sociální politiky, chtěli vyjít lidem vstříc,“ doplnil Mücke.

    Rozhodnutí prodloužit lidem dovolenou následovalo také politiku západních států.

  • Co bylo Několik vět

    Připomeňme, co byla petice Několik vět. Bylo to prohlášení sepsané lidmi kolem Charty 77, název vymyslel Jiří Křižan. Zveřejněna byla 29. června a okamžitě poté se, jak se šířil okruh lidí, kteří ji podepisovali, ozval vládnoucí komunistický režim.

    Do televize i do tištěných novin byly „zasílány“ dopisy pracovních kolektivů, které žádaly klid na práci.

    V prohlášení Několik vět se například požadovalo propuštění politických vězňů, veřejná diskuze o událostech z roku 1968, ale také o výstavbě jaderných elektráren. Až do listopadu 1989 ho podepsalo zhruba 47 tisíc lidí, mezi nimi některé tehdy známé osobnosti, například zpěvačka Hana Zagorová. Její jméno nezmiňujeme náhodou, jak uvidíte v našem zítřejším on-line retro přenosu ze dne 17. listopadu 1989.

    Dnes ještě zveřejníme několik prohlášení pracovních kolektivů, protože „klid na práci” je třeba.

    Pusťte si rozhovor s Milošem Jakešem. Jak se dnes dívá na éru komunistů:

    Video: Seznam Zprávy

  • 16. červenec 1989: Odsuzují provokační výzvu Několik vět

    Provokační výzvu Několik vět odsuzují ve svých ohlasech další pracovní kolektivy a jednotlivci jako snahu o destabilizaci situace v naší společnosti. Komunisté i bezpartijní, dělníci, rolníci, příslušníci inteligence, členové společenských organizací sdružených v Národní frontě a další občané zdůrazňují potřebu klidu pro každodenní poctivou práci, bez níž nelze uskutečnit cíle společenské a hospodářské přestavby v naší zemi. 

    Členové brigády socialistické práce JZD Vysočina se sídlem v Želivě: „Věříme, že naše socialistická společnost má sílu a dokáže realizovat vytyčené cíle přestavby. K tomu se snažíme přispívat i my poctivou prací. Nepotřebujeme k tomu rady a pomoc různých nelegálních struktur. Víme, že nastoupená cesta nebude rychlá ani snadná. Čeká nás mnoho práce, osobní odpovědnosti i statečnosti.”

  • 16. července 1989: Dovolená se prodlužuje na tři týdny

    Praha /ČTK/ - Jednou ze sociálních jistot pracujících je dovolená na zotavenou. Její základní výměra byla před dvěma roky prodloužena na tři kalendářní týdny. Také novela zákoníku práce přinesla její výhodnější úpravu. Jde o zjednodušení, odstranění výjimek a snížení administrativy, která byla s poskytováním dovolené a s jejím vybíráním dříve spojena. 

    Již letos jsou na základě novely zvýhodněni pracovníci věnující se výchovné práci mezi mládeží. Patří k nim vychovatelé a mistři, a výhoda nesmí být proto rozšiřována nesprávným výkladem, např. na učitele autoškol apod.

  • Za komunistů jednota musí být

    Ještě jeden návrat do minulého týdne: On také vypovídá o tom, jako to bylo v červenci 1989. Když vládli komunisté, jednota byla důležitá a žádné protesty se nepřipouštěly.

    Když se ve Sněmovně hlasovalo o důvěře vládě Andreje Babiše, jeden komunista chyběl. Zdeněk Ondráček, někdejší komunistický policista a příslušník nechvalně známého pohotovostního pluku. Jeho neúčast na hlasování pro Babišovu vládu musel řešit Ústřední výkonný výbor komunistické strany. Předseda komunistů Vojtěch Filip nejprve řekl, že by Ondráček měl zvážit odchod z funkcí ve straně, po zasedání už ale mluvil jinak. Pusťte si to sami:

    Vojtěch Filip, šéf komunistů, o neposlušném Ondráčkovi. Trestat, nebo netrestat.Video: Barbora Kalátová

  • 16. červenec 1989: Chudí Američané a rakovina

    WASHINGTON (ČTK) - Obyvatelé Spojených států žijící pod hranicí chudoby mají o 10 až 15 procent menší šanci než ostatní Američané, že přežijí nádorové onemocnění. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Americká společnost proti rakovině. 

    Chudí v USA, především pak příslušníci menšin, jsou na tom hůře, protože nemají peníze na včasné a dostatečné onkologické vyšetření, píše v úvodu zprávy předseda společnosti Harold P. Freeman. Pro tyto Američany je většinou nádorová diagnóza rozsudkem smrti, přitom zbytečným.

  • Dnešní komunisté jdou s dobou: Používají Twitter

  • Václav Klaus mladší o roli komunistů

    Úryvek z blogu, který pro novinky.cz napsal dnes Václav Klaus mladší. Týká se našeho tématu:

    „A ještě pár slov o komunistech, komunisté poprvé od Listopadu ve vládě a podobně. Nejprve prostý fakt. Komunisté ve vládě nejsou poprvé. Bylo jich ve všech vládách jako máku až do léta roku 1992, kdy tehdy nová ODS vyhrála volby. A byli to komunisté reální, první kategorie. Nikoli současní pohrobci, devátá garnitura. Člen Štrougalovy vlády – Marián Čalfa, byl předsedou vlády až do roku 1992. V roce 1994 ho Václav Havel jmenoval svým poradcem. Čalfa zas před tím zařídil takřka jednomyslné hlasování skutečných stalinistů při volbě Václava Havla prezidentem.“

  • 16. červenec 1989: Blahopřání lidu Irácké republiky

    Praha /ČTK/ - Prezident Československé socialistické republiky Gustáv Husák zaslal prezidentovi Irácké republiky Saddámu Husajnovi blahopřejný telegram ke státnímu svátku jeho země. 

    Při stejné příležitosti zaslal předseda vlády ČSSR Ladislav Adamec blahopřání prvnímu náměstkovi předsedy vlády Irácké republiky Táhá Jasínu Ramadánovi.

Reklama

Hlavní zprávy