Hlavní obsah

Odvolání nejvyššího žalobce by byla politická sebevražda, tvrdí Válková. Babiš se nebojí ničeho, kontruje Pirát Michálek

Duel o nezávislosti justice: exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) vs. šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Neškodilo by, kdyby se premiér setkal s organizátory demonstrací ze spolku Milion chvilek, říká v Duelu exministryně spravedlnosti a poslankyně hnutí ANO Helena Válková. Odmítá ale, že by v ČR byla ohrožena nezávislost justice. Podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka stále existuje obava, že předseda vlády zneužije moc k ovlivňování vyšetřování svých kauz.

Článek

V neděli zamíří na pražskou Letnou podle odhadů až statisíce lidí, kteří se bojí o nezávislost justice. Požadují demisi premiéra Andreje Babiše a jeho ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Ta slíbila do prázdnin předložit novelu zákona, která posílí nezávislost státních zástupců.

„Současná úprava (zákona o státním zastupitelství) umožňuje vládě odvolat nejvyššího státního zástupce bez udání důvodu, což vytváří vydírací potenciál ze strany vlády na státního zástupce. Může na něj takto tlačit,“ říká v Duelu předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Státní zastupitelství, které řeší například kauzu Čapí hnízdo, je součástí exekutivy. A hlavou exekutivy je trestně stíhaná osoba, premiér Babiš. Vzhledem ke zjištěním předběžné zprávy auditu Evropské komise k možnému střetu zájmů předsedy vlády možná státní zástupci dostanou brzy do rukou další spis na premiéra.

Anketa

Obáváte se o nezávislost české justice?
Ano
57,3 %
Ne
42,7 %
Celkem hlasovalo 12824 čtenářů.

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) ale odmítá, že by se po opakovaných protestech v ulicích někdo pokusil nejvyššího žalobce Pavla Zemana vyměnit. „Vůbec není třeba se obávat o nezávislost justice. Jsem ráda, že se pokojnou cestou naplňuje právo demonstrovat. Jen sebevrah by dnes dělal nějaké personální změny v oblasti státního zastupitelství,“ říká.

„Vyvolalo by to nepokoje, Letná by se zaplnila bez problémů. Andrej Babiš se ale zatím ničeno nebojí, dovládne si zbytek volebního období a je otázka, jak se to potom u voleb projeví,“ odhaduje Michálek.

Kdy bude novela o státním zastupitelství

Platforma Rekonstrukce státu a spolek Milion chvilek, který pořádá demonstrace, žádají vládu, aby přijala sedmero pojistek pro nezávislé fungování justice. Ty zahrnují například posílení nezávislosti státního zastupitelství zákonem, stejně jako nezávislosti soudů nebo závazek, že vláda nebude zasahovat do nezávislého vyšetřování.

Rekonstrukce státu požádala premiéra a ministryni spravedlnosti, aby vláda a hnutí ANO podpořily a zajistily urychlené schválení úzké poslanecké novely STAN a TOP 09, která zajistí, že nejvyšší státní zástupce nebude odvolatelný vládou na základě čistě politického rozhodnutí. Pouze na základě kárného řízení.

Vláda ale připravila vlastní novelu zákona o státním zastupitelství, která je širší. „Veřejnost je zneklidněná a pokud nejsme schopni předložit novelu (zákona o státním zastupitelství), tak je lepší přijmout tu úzkou novelu. Znám ale tu širší, která je lépe propracovaná, a pokud ji předložíme a obhájíme, tak je lepší komplexní novela. Paní ministryně spravedlnosti mi řekla, že ji tento týden představí,“ předpokládá Válková.

Odhaduje zároveň, že pokud by celý proces schvalování běžel bez problémů, mohla by být novela zákona o státním zastupitelství schválená v květnu 2020.

Podle opozice ale začne platit nejdříve v roce 2022, pokud vůbec bude schválená. „Není pravda, že by to nešlo urychlit. Máme v jednacím řádu Sněmovny, že o užších novelách je možné rozhodovat v jednom čtení. Prosazujeme, aby se politické strany a ministerstvo spravedlnosti dohodly na konsenzuálním znění. Kdyby se chtělo, tak může být do prázdnin zákon, který projde Poslaneckou sněmovnou,“ tvrdí Michálek.

K takové situaci ale podle Válkové nedojde: „Když ministerstvo spravedlnosti zpracovalo komplexní novelu, tak by bylo absurdní, abychom my jako 78 poslanců zvedli ruku pro nějaký malý, vykostěný návrh. To by byla příliš vysoká cena za uklidnění demonstrací,“ nesouhlasí Válková.

Reklama

Doporučované