Hlavní obsah

Jak to vypadá, když otevře rok a půl zavřený zábavní park?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Podívejte se, jak to vypadá, když otevře rok a půl zavřený zábavní park.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Nejstarší zábavní park ve Švédsku a k tomu jedna z nejnavštěvovanějších tamních turistických atrakcí oproti většině ostatních v Evropě neotevřel ani loni v létě. Proč a jak to vypadá, když teď 1,5 roku zavřený areál otevírá?

Článek

Na ploše až 40 tisíc metrů čtverečních nabízí turistům přes 30 gigantických atrakcí, ale i střelnice, loterie a jiné menší zastávky, nebo i šest restaurací a drobné stánky s občerstvením. Gröna Lund stojí ve Stockholmu už od roku 1883 a za svojí skoro 140letou historii ve čtvrtek poprvé otevřel po více než rok a půl dlouhém uzavření. Kvůli tomu se nejstarší park a jedna z nejnavštěvovanějších tamních turistických atrakcí také musela rozloučit s řadou dlouholetých zaměstnanců.

„Naposledy jsme měli otevřeno v listopadu 2019, takže to je dlouho, co jsme v parku měli návštěvníky. A samozřejmě to pro nás očividně bylo těžké zvládnout, museli jsme říct sbohem velkému počtu zaměstnanců, rozloučili jsme se asi se 40 procenty, takže to, že můžeme otevřít, pro nás znamená dost,“ vysvětluje ředitel parku Magnus Widell.

Ztráta přes miliardu a čtvrt. Každý čtvrtý člověk skončil

V sezóně Gröna Lund zaměstnával na 1400 lidí. Propouštění se tak mohlo dotknout až 560 pracovníků. Ti byli na atrakcích zvyklí vídat i 1,7 milionu turistů ročně, což zábavnímu areálu dělalo tržby až 500 milionů švédských korun (v přepočtu asi 1,26 miliardy korun). Taková tedy loni byla i ztráta parku. Teď má provoz omezený na čtyři tisíce lidí za den, a to ještě do dvou časových úseků. Jiné restrikce, jako ochrana dýchacích cest, v něm ale třeba neplatí.

Proč měly parky zavřeno?

Zábavní parky otevřely ve Švédsku po 18 měsících. Neběžely ani loni v létě, protože nedostaly výjimku z platného omezení sdružování na 50 lidí. To stát tehdy nezrušil i navzdory tomu, že lockdownům se vyhýbal a spoléhal spíš na odpovědnost občanů. Teď rozvolňuje díky klesajícím případům a zatíženosti nemocnic. Na covid v zemi o skoro stejné populaci co v Česku, ale šestkrát tak velké rozloze, dosud zemřelo skoro 14,5 tisíce lidí.

Reklama

Doporučované