Hlavní obsah

Poslední vlna tropů je tu. Připraví nás o nastřádanou vodu a Česko opět vyschne?

Stav podzemní vody je stále v kritickém stavu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je stále sucho? Podle laického pozorování se může zdát, že je minimálně druhá polovina léta na srážky vydatná, a tak by se i stav sucha měl zlepšovat. Částečně je to pravda. Stav povrchové vody se opravdu oproti loňskému roku mírně zlepšuje, stav podzemní vody je ale stále v kritickém stavu.

Článek

„Proti minulému týdnu došlo ke zlepšení, momentálně je půdní sucho na 35 % území oproti 45 % minulý týden,” sděluje Seznamu optimistickou zprávu Pavel Zahradníček z projektu Intersucho, který sleduje stav sucha v České republice od roku 2012.

Upozorňuje však na velký rozdíl mezi povrchovou vodou a hlubší vrstvou. Celý srpen totiž v povrchové vrstvě sucho téměř nepozorujeme, avšak v té hlubší, tedy 40–100 centimetrů pod zemí, je sucho až na 70 % českého území.

Letošnímu červenci patřilo 10. místo v žebříčku nejteplejších měsíců od roku 1961. Srpen byl prozatím na srážky příznivější a dokazuje to především stav povrchové vody. Ta se totiž podle Zahradníčka rychle dosytí, avšak také velmi rychle vysuší.

Hlubší vrstva je důležitá pro rostliny, které svými kořeny sahají hluboko, a také pro stromy. Lesnictví je tak jedno z nejvíce ohrožených odvětví suchem.

„V lesnictví musíme vymyslet lepší složení lesa, aby nepřišly další takové katastrofy jako s kůrovcem. Když usychají borovice, stav je vážný,” přemýšlí nad možnými kroky Pavel Zahradníček.

Nejvíce postižené suchem jsou podle dat Českého hydrometeorologického ústavu zejména Liberecký, Karlovarský a Ústecký kraj. Na Moravě je situace o něco pozitivnější.

Podobné výsledky má i porovnání výše srážek za letošní rok (prozatím) a dlouhodobý průměr. To ukazuje Jihomoravský kraj jako ten, kde se srážky nejvíce blíží k průměru. Naopak Pardubický, Liberecký a Karlovarský jsou na tom se srážkami nejhůře.

V grafu jsou vidět zejména velké srážkové výkyvy oproti dlouhodobému normálu, který se měřil mezi lety 1981 až 2010. Ukazuje, že přestože v některých obdobích křivka letošního roku přesáhla průměr, pak jen nárazově a v celkovém součtu napršelo méně.

„Sucho bylo, je a bude, je to stav ve střední Evropě. U nás nejen že se snižuje stav vody, ale ještě si ji znečišťujeme chemickými látkami,” upozorňuje Zahradníček na neefektivitu a problémy, které se se suchem pojí.

Na samém konci srpna mají teploty opět vyšplhat na tropické hodnoty, se začátkem školního roku však čekáme výrazné ochlazení, které by mohlo situaci mírně zlepšit. Důležitá je podle odborníků hlavně zima bohatá na sníh.

Reklama

Související témata:

Doporučované