Hlavní obsah

Jak vydržet 70 let s královnou? Prostořeký princ musel být vždy o krok a půl vzadu

70. výročí svatby královny Alžběty II. a prince Philipa.

 

Reklama

Britská královna Alžběta II. a její manžel, princ Philip, slaví 70. výročí svatby. Brali se 20. listopadu 1947.

Článek

Buckinghamský palác při té příležitosti také představil nový portrét královského páru.

Poprvé se potkali na svatbě bratrance. Tehdy čtrnáctiletou Alžbětu Philip okouzlil. A přestože jí okolí vztah vymlouvalo, trvala na svém. Když se o sedm let později brali, do Westminsterského opatství dorazily desítky hostů z celého světa.

Na trůn pak usedla už jako královna Alžběta II. a přizpůsobit se musel i někdejší nadporučík vojenského námořnictva, nyní princ Philip, vévoda z Edinburghu.

„Musel se naučit, že on bude tím, kdo bude vždycky o krok a půl vzadu, že on nebude tím, kdo mluví první, a celá výchova chlapců bude na něm,“ říká Jiří Hošek, dlouholetý rozhlasový zpravodaj ve Velké Británii.

Britové si zase museli zvyknout na princův smysl pro humor a ironii. Princ Philip je hubatý až prostořeký a nebere si servítky. Přesně a rád říká ty věci, které se v Británii nenosí.

Manželství přestálo osobní tragédie, jako třeba smrt princezny Diany, ale i politické turbulence ve světě.

Již tradičně zveřejnil královský palác novou fotografii. Královna si pro tuto příležitost oblékla smetanové šaty - a komentátoři si hned všimli, že stejné měla před deseti lety na výročí diamantové svatby - a zlatou brož ve tvaru skarabea s drahokamy, kterou jí manžel daroval v roce 1966.

Velké oslavy ale královna nechystá, plánuje jen večeři s rodinou na zámku Windsor.

Reklama

Doporučované