Hlavní obsah

Gazdík: Žádné testy a 50 tisíc nakažených denně. Bojím se, co nám Babiš zanechá

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl poslanec STAN Petr Gazdík.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Piráti odsouhlasili vstup do vlády a o té je teď už skoro jasno. O čem ale jasno není, je, jak hodlá budoucí kabinet krotit pandemii koronaviru, jejíž řízení brzy převezme. A také jak zabránit tomu, aby se znovu zavíraly školy.

Hostem Ptám se já byl poslanec, místopředseda STAN a pravděpodobný kandidát na ministra školství v příští koaliční vládě, Petr Gazdík.

Napětí z posledních dnů polevilo, když Celostátní pirátské fórum odhlasovalo silou 82 procent hlasů, že posílá své zástupce do budoucí vlády. Otázkou ovšem je, jak rychle a jestli vůbec zmizí hořká pachuť z původně těsného svazku se Starosty. Poslední dobou se obě strany častovaly poměrně tvrdými výroky.

„Mám radost, že Piráti vstoupí do koalice, oni dostali ministerstva, kde budou moci uplatňovat svůj program a já věřím, že si povedou dobře. Byť to hlasování a ty výkřiky na pirátském fóru tomu nepřidaly, to by měla Pirátská strana do budoucna řešit,“ komentoval referendum Gazdík s tím, že doufá, že rozkoly v pirátských řadách do budoucna nebudou ohrožovat akceschopnost vlády.

Více než půtky s koaličními partnery by ale teď měla budoucí ministry trápit dál sílící epidemie covidu. Dnešní oficiální statistiky uvádějí 11,5 tisíce nově nakažených a černé scénáře ministerských statistiků počítají s tím, že začátkem prosince jich může být i víc než 50 tisíc denně. Vláda v demisi na pondělním zasedání žádné rozhodnutí, jak šíření viru zpomalit, nepřijala a v jednání chce pokračovat ve čtvrtek.

„Já mám dokonce podezření, jestli to není záměr, jestli tato vláda nechce vytvořit situaci, kdy nová vláda bude přebírat zemi při 50 tisících nakažených denně se šířením ve školách, kde nebudeme mít antigenní testy, jestli to není další nechutná hra Andreje Babiše,“ vysvětlil místopředseda STAN s tím, že zásoby testů ve státních rezervách zmizely po plánu dvojího testování žáků a současná vláda s tím nic nedělá.

To, že se nákaza šíří ve velkém ve školách, potvrzuje právě i testování, které se aktuálně koná ve vybraných okresech. Jeho druhé kolo v pondělí 8. listopadu ve školách odhalilo 3 423 pozitivních případů. To je téměř pětkrát více, než v kole prvním, které se uskutečnilo 1. listopadu a odhalilo 699 případů.

Jak by se měla situace řešit? „Kdybych se zítra stal ministrem, jsou ty priority jasné. Sehnat dostatek testů, pomoci hygienám a zajistit, aby se co nejvíce trasovalo. Nejsem příznivce plošného testování. Já bych stanovil incidenci pro okresy. Ta situace je v každé škole jiná a ředitelé musí dostat větší pravomoci, jak o té věci ve spolupráci s hygienou rozhodovat,“ popisoval Gazdík, jak by k situaci přistupoval. „Se zavřením škol nesouhlasím, k ničemu by nevedlo. Já jsem pro lokální řešení, ne celoplošné lockdowny,“ dodal.

Nejsou lokální opatření v současné situaci už nedostatečná? „Určitě by fungovala lépe, než jak činí vláda Andreje Babiše a jak činila v minulosti. V minulosti Andrej Babiš pořádal konference jak na běžícím pásu, chtěl všechno rozhodovat sám a dnes na to bohapustě kašle a nechává to na budoucí vládu. To je nezodpovědné a nechutné,“ kritizoval možný budoucí ministr školství.

Je namístě přijmout tvrdší opatření na ochranu dětí i učitelů? A jak se na převzetí vlády v době sílící pandemické vlny připravuje budoucí koaliční vláda?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

„Jakmile převezmeme vládnutí, jsme připraveni říct, jaká opatření chceme zavést,“ říká kandidát na ministra školství Petr Gazdík /STAN/.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované