Hlavní obsah

Prymula: Kdybych chtěl zavřít všechny obchody, Babiš mi řekne, že jsem blázen

Hostem živé Výzvy byl ministr Roman Prymula.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda schválila nouzový stav. Platit začne v pondělí 5. října. Jak dopadne na život v Česku? Odpovídal ministr zdravotnictví.

Článek

Návrh na zavedení nouzového stavu ve středu vládě předložil ministr zdravotnictví Roman Prymula. Právě ten by měl rozhodovat o tom, co jeho zavedení bude znamenat pro české občany.

Bezprostřední opatření by se podle něj měla týkat škol a volnočasových aktivit. Hromadné akce ve vnitřních prostorách nad deset osob a ve vnějších nad dvacet by tak měly být od pondělka omezeny na čtrnáct dnů.

Nejsou to přitom ani dva týdny, kdy se někdejší vládní zmocněnec pro vědu a výzkum a epidemiolog stal ministrem zdravotnictví poté, co exministr Adam Vojtěch na svou funkci rezignoval. „Kdyby tady nebyla ta krize, tak bych nominaci velmi zvažoval, protože já jsem opakovaně deklaroval, že nechci jít do politiky. Ale když je teď situace na ministerstvu ohledně řešení koronavirové krize velmi urgentní, tak jsem neměl šanci to odmítnout, protože by to bylo neseriózní,“ řekl tehdy Prymula pro Seznam Zprávy.

Jak hodnotí působení svého předchůdce? A kdy Česko současnou krizi překoná?

Výběr nejzajímavějších odpovědí vám nabízíme níže v online reportáži. Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu:

3:29: Proč se vyhlašuje nouzový stav nyní, když se situace zlepšuje? Číslo R za posledních 14 dnů trvale klesá.

Výpočty reprodukčního čísla jsou velmi ošidné. Když to celé propočítáme, tak vidíme, že nám ulétávají hodnoty, které jsou za víkendové dny, kdy se testuje výrazně méně. Ještě větší problém je tikající bomba v pozitivitě testů. Dostali jsme se z hodnot dvou, tří procent přes sedm procent. A dneska až k nějakým třinácti procentům. Tedy třináct procent testů je dnes pozitivních. Což je signál, který je negativní. My nyní víme, že stoupá nálož v populaci. A to reprodukční číslo nereflektuje všechny vlivy.

6:35: Hrozí nám celostátní karanténa jako na jaře?

Ne, já si myslím, že jsme schopni to číslo korigovat opatřeními, která jsou mírnější. Musíme si uvědomit, že výkonnost Chytré karantény významně poklesla při takto vysokých číslech. To znamená, že řada lidí nebyla trasována.

13:05 Proč se neuzavřou hranice, když se uzavírají školy?

Já jsem mluvil o tom, že nebudeme moci cestovat až dva roky. I když to bylo velmi kritizováno, tak si troufám říct, že to bude možná pravda. Nechci předbíhat, ale vidíme, že utekl rok a ty hranice určitě volně průjezdné nejsou.

14:50 Družiny mají fungovat bez omezení, jak mají fungovat ty kroužky? Platí tam omezení, že když bude uvnitř deset dětí, tak je to v pořádku?

Je to tak. To omezení je obecné. Já bych se přimlouval, že pokud to nezatěžuje rodiče, tak aby ty aktivity na dobu čtrnácti dnů po školních kroužcích omezili.

15:44 Profesionální sporty se mají hrát bez diváků. V divadle může být 500 lidí. Má to logiku?

V těch divadlech nemáme signály, že by se ti lidé nakazili. Co se týká těch sportovních akcích, tak tady ani není problém s diváky, co sedí na místech. Problém je s tím, že když ten zápas skončí, tak se vyhrne 2000 lidí, kteří spolu chtějí někam jít. Oslavit to vítězství a tam dochází k těm nákazám. To je poměrně ověřeno. Ať je to na úrovni extraligy nebo okresního přeboru.

25:40 Nebudete se rozhodovat podle toho, co by chtěl pan premiér Andrej Babiš?

Padla už nějaká dohoda, že pan premiér do těch protiepidemických opatření zasahovat nebude. Já když jsem nastoupil, tak jsme se takto dohodli. Já si myslím, že do toho není zatím zasahováno, a je to dobře. Měl by za to odpovídat odborník. Na druhou stranu, když řeknu, že zavřu všechny obchody, tak předpokládám, že mi pan premiér a celá vláda řekne, že jsem se zbláznil, protože to nejde. Tomu rozumím.

33:07 Chybí v nějakých nemocnicích kapacity pro pacienty?

My teď budeme dávat nemocnicím predikce, jak v těch čtrnácti dnech tam budou chodit pacienti. Ta predikce na těch čtrnáct dnů je velmi přesná. Na základě toho budou uvolňovat plánované zákroky. Kapacitu máme, ale je to kapacita, která je vykoupena velmi bolestivě. Tím, že nejsme schopni poskytovat péči, kterou bychom normálně poskytovali, a proto musíme tu zátěž v systému snížit. Kdybychom zůstali na reprodukčním čísle 1,2, tak se někdy na konci října dostaneme do potíží i s tou maximální kapacitou. Pokud bychom takto narůstali.

37:50: Čeká Česko italský scénář?

Já si myslím, že italský scénář nás nečeká. Vidíme, že jsme schopni ten katastrofický vývoj korigovat. Už nejsme na tom reprodukčním čísle 1,6.

47:00: Není to už trochu selhání, když se lidé musí sebetrasovat? Neselhává již trochu hygiena?

Je pravda, že nápor na hygienu byl enormní a že u kapacity tří tisíc to už je složité. Na začátku bylo deklarováno, že hygiena zvládne nějakých 500 případů. Pak se ale ta hranice postupně zvyšovala. Nově chceme všechny trasovat, aby nedocházelo ke zpoždění. Do dvou dnů, aby bylo všechno hotovo.

50:10 Kdy se vrátí život do běžných kolejí?

Já si myslím, že to bude někdy v polovině příštího roku, kdy by tady měly být vakcíny. Já nechci vyjadřovat příliš optimistické představy, protože první vakcína má určité zpoždění.

Reklama

Doporučované