Hlavní obsah

Jako za Rakouska-Uherska. Za urážku monarchie dostala Thajka 43 let vězení

Foto: Profimedia.cz

Pětašedesátiletá Ančan Prílertová.

Reklama

Bývalou úřednici odsoudili za urážku thajské monarchie na celkem 43 let a 6 měsíců. Jde o nejtvrdší trest, jaký kdy byl podle přísného zákona o urážce královského majestátu přijat.

Článek

Pětašedesátiletou ženu Thajsko obvinilo z urážení tamní monarchie, protože na sociálních sítích Facebook a YouTube zveřejnila v letech 2014 a 2015 zvukové nahrávky, které země považuje za kritické ke státnímu zřízení, píše web The Guardian. Původně jí byl uložen trest ve výši 87 let vězení, poté, co se k činům přiznala, jí ale byl snížen na polovinu.

Každému, kdo „hanobí, uráží nebo vyhrožuje králi, královně, dědici nebo vladaři“, hrozí za jednotlivé provinění nepodmíněný trest ve výši 3 až 15 let vězení. Ančan Prílertová byla shledána vinnou z porušení zákona ve 29 různých případech. Experti OSN a lidskoprávní skupiny podle Guardianu zákon kritizují, zejména kvůli vysokým a přísným trestům, které za porušení normy padají.

Prílertová se k činům přiznala a doufala, že soud k ní bude shovívavý, protože nahrávku pouze sdílela a nepřipojila k ní ani vlastní komentář. „Myslela jsem, že to nic není. Tolik lidí tento obsah sdílelo a poslouchalo. Takže jsem si to opravdu neuvědomila. Byla jsem příliš sebevědomá a nedostatečně opatrná, abych si tehdy uvědomila, že to není vhodné,“ řekla odsouzená Thajka místním médiím. Prílertová se může proti rozsudku odvolat, píše agentura Reuters.

Thajskem vloni v létě zmítaly rozsáhlé protesty. Desítky tisíc lidí na shromážděních volaly po reformách ústavy, omezení pravomocí krále a zrušení zákona o královském majestátu, který trestá odnětím svobody kritiku panovníka a jeho rodiny. Kromě reformy monarchie demonstranti požadovali odchod premiéra a někdejšího šéfa thajské armády Prajuta Čan-Oči, který v roce 2014 zosnoval převrat a u moci se udržel i po sporných volbách z roku 2019.

Taková veřejná diskuse o královské rodině byla donedávna velmi neobvyklá. Úřady zpočátku demonstranty z porušení kontroverzního zákona neobviňovaly, za což podle Čan-Očiho mohla zejména „milost Jeho Veličenstva“ krále Mahá Vatčirálongkóna.

Od listopadu však Thajsko zahájilo procesy proti desítkám demonstrantů, včetně studentů mladších 16 let. Demonstranti byli také obviněni z pobuřování a pořádání shromáždění, která jsou v rozporu s omezeními zavedenými kvůli pandemii onemocnění covid-19.

Reklama

Doporučované