Hlavní obsah

Jana Bobošíková jde do voleb s „rebelem“ Volným. Povede kandidátku v Praze

Foto: twitter.com/ISDeCZ

Jana Bobošíková.

Reklama

Jana Bobošíková kandiduje za Volný blok do Poslanecké sněmovny. Měla by vést kandidátku v Praze.

Článek

Volný blok nezařazeného poslance Lubomíra Volného, poslance, který se „proslavil“ pověstným flákancem a dalšími incidenty, ulovil do říjnových voleb do Poslanecké sněmovny novou tvář. Bude jí bývalá novinářka a euroskeptická politička Jana Bobošíková, která proslula zejména působením na postu ředitelky zpravodajství ČT v době takzvané televizní krize.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na její kandidaturu za Volný blok upozornil sever iDnes.cz, informaci následně Seznam Zprávám potvrdil Lubomír Volný i sama Bobošíková, která však pro bližší informace odkázala na úterní dopolední tiskovou konferenci v Poslanecké sněmovně.

„Jsem úplně nadšený a těším se na spolupráci,“ řekl Volný, který očekává, že osobnost typu Bobošíkové bude konferencí ustanovena jako jednička kandidátky. „Líbila by se mi v Praze,“ dodal. V hlavním městě by Bobošíková mohla doplnit převážně ženský souboj, který se tam v říjnových volbách odehraje. Kandidátku koalice Spolu tady vede předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, koalici Pirátů a STAN pirátská místopředsedkyně Olga Richterová, za sociální demokraty jako jednička kandiduje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a komunisty do voleb vede bývalá poslankyně Marta Semelová.

Bobošíková není prvním Volného úlovkem. Před několika týdny potvrdil spolupráci s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) a dalšími menšími vlastenecky či euroskepticky zaměřenými stranami.

„Kandidujeme asi se sedmi stranami a spolky a také s nezávislými osobnostmi,“ uvedl už dříve Volný. Kromě DSSS Volný blok na své kandidátky přijme třeba i hnutí BOS – Bezpečnost, odpovědnost, solidarita nebo Českou suverenitu, se kterou spolupracuje už delší dobu.

Jana Bobošíková od začátku 90. let pracovala jako novinářka. Prošla si Československou a později Českou televizí, Českým rozhlasem, Hospodářskými novinami. Moderovala na rádiu Frekvence 1 či v televizi Nova. Několikrát kandidovala na generální ředitelku České televize. Během takzvané televizní krize na přelomu let 2000 a 2001 krátce působila jako ředitelka zpravodajství.

V letech 2004 až 2009 působila jako europoslankyně, v roce 2008 oznámila kandidaturu na prezidentku v dresu KSČM, tu později stáhla. O dva roky později kandidovala za Suverenitu do Poslanecké sněmovny a na primátorku Prahy a také do Senátu. V roce 2013 kandidovala na prezidentku a za hnutí Hlavu vzhůru do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Doporučované