Hlavní obsah

Volný blok jde do voleb s Dělnickou stranou. Okamura kandiduje sám

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Poslanec Lubomír Volný. Ve volbách ho podpoří DSSS.

Reklama

Předseda SPD v květnu vyzval malé vlastenecké strany, aby se spojily, a národovci tak netříštili síly. Euroskeptici nakonec síly spojili, ale ne s SPD. Okamurův konkurent Lubomír Volný ulovil ke spolupráci Vandasovu DSSS.

Článek

Předseda SPD Tomio Okamura minulý měsíc vyzval menší vlastenecké či euroskeptické strany, aby netříštily síly a podpořily v letošních sněmovních volbách SPD. „Tak máme jedinou šanci uspět nad probruselskými stranami. Je potřeba zahodit osobní ambice a politikaření,“ napsal Okamura v květnu na svém facebookovém profilu, přes který komunikuje s fanoušky.

Žádné velké spojování ve vlastenecké části politického spektra se však nekoná, SPD jde do voleb sama bez jakékoliv podpory jiných stran. Podle Okamury bylo květnové prohlášení spíš výzvou směrem k voličům s vlasteneckým smýšlením. „S žádnou stranou jsme nejednali, dali jsme jen výzvu voličům, aby hlasy stran, které nepřekročí pět procent, nepropadly třeba Pirátům,“ vysvětloval zpětně Seznam Zprávám Okamura.

Foto: facebook Tomia Okamury

Je potřeba zahodit osobní ambice a politikaření, vyzval Okamura malé vlastenecké strany.

Na kandidátkách, které chce SPD představit v polovině července, budou figurovat jen členové strany.

To, k čemu vyzývala SPD, nakonec národovecky a euroskepticky zaměřené strany provedou, avšak na jiných kandidátkách. Spojence do voleb tak našla třeba Trikolóra nebo nedávno vzniklý Volný blok kolem rebelujících poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka.

Jak bude vypadat kandidátka Volného bloku poslance Volného, který se v uplynulých měsících stal nejhlasitějším kritikem protiepidemických opatření a hlavně očkování proti covidu-19, představí její zástupci v úterý dopoledne. „Kandidujeme asi se sedmi stranami a spolky a také s nezávislými osobnostmi,“ potvrdil poslanec, který bude ve volbách hlavní tváří svého hnutí.

To na své kandidátky přijme třeba lidi z hnutí BOS – Bezpečnost, odpovědnost, solidarita, které se vymezuje proti členství v EU i NATO. S Volným blokem bude kandidovat i Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). „Jde nám o to, aby se netříštily hlasy. V úterý představíme svůj postup,“ řekl Seznam Zprávám předseda DSSS Tomáš Vandas.

Ten přiznává, že výzvy Tomia Okamury k netříštění vlastenecké scény na sociálních sítích pravidelně sleduje a sám prý i chtěl s Okamurou jednat. „Od ledna jsme ho vyzývali k setkání, abychom mluvili o možné spolupráci, ale on pořád říkal, že nemá čas a k setkání nedošlo,“ popsal. Okamura potvrdil, že s žádnou stranou nejednal.

„Pan Okamura má strach z vás novinářů, abyste mu nedali mediální nálepku extrémisty. Spolupráce se bojí,“ dodal Vandas.

Uchytily se i další euroskeptické strany, které hrají na národoveckou notu. Trikolóra, jejíž vedení letos na jaře opustil poslanec Václav Klaus mladší, minulý týden ohlásila společnou kandidaturu se Svobodnými a soukromníky. Nynější šéfka Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková uvedla, že se chce zaměřit na pravicové euroskeptické voliče a chce „vrátit normální svět“.

Reklama

Doporučované