Hlavní obsah

Janáčkův festival letos nabídne vystoupení pěti desítek umělců

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Janáčkův festival letos nabídne vystoupení pěti desítek českých i zahraničních umělců. Posluchačům se na různých místech Moravskoslezského kraje představí houslista Ivan Ženatý či arménský violoncellista Suren Bagratuni.

Článek

Pod taktovkou Tomáše Netopila. Festival začne 27. května a potrvá do 1. července. Na programu má 15 koncertů. ČTK to dnes řekla mluvčí hudební přehlídky Veronika Gorylová. Všechny koncerty a festivalové akce se budou konat v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními. Většina akcí bude pod širým nebem. Ve venkovních areálech podle současných pravidel může být až 1000 lidí, ve vnitřních pak 500. Všichni návštěvníci se ale musí prokázat očkováním, testem či dokladem, že prodělali nemoc covid-19.

Podle Gorylové bude jedním z festivalových vrcholů koncert vedený estonskou dirigentkou Kristiinou Poskovou, která jako teprve třetí žena v historii festivalu stane na dirigentském stupínku. „Zároveň s ní vystoupí mladá nadaná francouzská klavíristka Lise de la Salleová. Diváci se mohou těšit také na arménského violoncellistu Surena Bagratuniho, švédského trumpetistu a dirigenta Hakana Hardenbergera, maďarského houslistu Kristófa Báratiho nebo francouzského varhaníka Thierryho Escaiche,“ řekla.

Koncerty českých a zahraničních interpretů se budou konat v několika městech kraje - v Ostravě, Opavě, Frýdku-Místku, Ludgeřovicích, Kravařích a Hukvaldech. „Jsme nesmírně vděční, že i v této komplikované době nám umělci vychází vstříc a jsou ochotni přijet a absolvovat veškeré procedury spojené s cestováním včetně karantény. Zároveň jsme nachystáni i na variantu, že by někdo přijet nemohl, vhodnou tuzemskou alternací. Naším cílem je i v této turbulentní době letošní ročník realizovat a zprostředkovat divákům kvalitní kulturní zážitky,“ uvedl ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Dalším mimořádným koncertem bude společné vystoupení houslisty Ivana Ženatého a arménského violoncellisty Surena Bagratuniho. Oba povede dirigent Tomáš Netopil. „Posluchači budou svědky nejen výjimečného uměleckého zážitku, ale také symbolického předání prezidentské festivalové štafety festivalu mezi jeho současným prezidentem Ivanem Ženatým a Tomášem Netopilem,“ řekl Javůrek.

Kromě zahraničních umělců vystoupí na festivalu i česká špička. Diváci se mohou těšit na klavírní recitál Iva Kahánka nebo violoncellistu Jiřího Hanouska. Speciální zážitek nabídne také balet Národního divadla moravskoslezského, který bude mít na festivalu premiéru a v Hukvaldech představí taneční variace na Janáčkova raná díla. Vyvrcholením programu bude závěrečný koncert pod vedením dirigenta Roberta Jindry se sopranistkou Kateřinou Kněžíkovou.

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka vznikl v roce 2018 sloučením dvou významných festivalů klasické hudby nesoucích jméno Leoše Janáčka: Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy. Navazuje na jejich více než čtyřicetiletou historii. Jeho cílem je prezentace děl klasické hudby v Moravskoslezském kraji s důrazem na dílo a odkaz Leoše Janáčka.

Reklama

Doporučované