Hlavní obsah

Japonec koupil tuňáka za 69 milionů. Trochu jsem to přehnal, připustil

Na novoroční aukci v Tokiu vydražili tuňáka za rekordních 69 milionů korun.Video: Renáta Matoušková, AP

 

Reklama

Japonský majitel sushi restaurací vydražil obřího tuňáka za rekordních 333,6 milionu jenů, což je v přepočtu téměř 69 milionů korun. Za jeden kilogram rybího masa tak zaplatil skoro 250 tisíc Kč.

Článek

Obří tuňák obecný o hmotnosti 278 kilogramů se na první aukci v novém roce v Tokiu prodal za rekordních 333,6 milionu jenů (téměř 69 milionů Kč). Rybu vydražil japonský majitel řetězce sushi restaurací Kijoši Kimura. Předchozí rekordní cena byla z roku 2013 a byla zhruba poloviční, činila 155 milionů jenů (asi 31 milionů korun), uvedla agentura AFP.

„Ten tuňák vypadal tak chutně a čerstvě, ale myslím, že jsem zaplatil až moc,” řekl nový majitel tuňáka Kijoši Kimura. „Čekal jsem, že to bude něco mezi 30 až 50 miliony jenů, nebo nanejvýš 60 milionů, ale nakonec jsem zaplatil pětkrát víc.”

Cena zaplacená za kilogram ryby na novoroční aukci neodpovídá skutečné hodnotě rybího masa. První aukce v novém roce je spíše propagační akcí a velkoobchodníci a majitelé sushi restaurací při ní obvykle platí za největší a nejlepší ryby obrovské částky, které neodpovídají běžné hodnotě rybího masa.

V polovině prosince se cena za kilogram tuňáka pohybovala kolem 20 000 až 30 000 jenů (4100 až 6200 Kč), zatímco Kimura v aukci zaplatil za kilogram 1,2 milionu jenů (téměř 250 000 Kč).

Aukce se konala na novém rybím trhu v Tokiu, který loni nahradil vyhlášený rybí trh Cukidži, největší rybí trh na světě, který vznikl v roce 1935. Rybí trh se loni v říjnu přesunul do nové lokality v Tojosu, kde dříve stávala plynárna, kvůli budování lepší infrastruktury před letní olympiádou plánovanou na rok 2020.

Navzdory přemístění trhu zůstal rituál aukce beze změny. Před úsvitem si kupující v gumových botách prohlédli gigantické čerstvé a zmražené ryby a překontrolovali jejich kvalitu. Aukce začala v 5:10 ráno místního času zazvoněním na zvonky.

Obliba tuňáka je na světě tak vysoká, že kvůli vyššímu výlovu v mořích těchto ryb ubývá a tuňák je nyní na seznamu ohrožených druhů.

Japonci konzumují naprostou většinu tuňáka, který se ve světě vyloví. Většina ryb ulovených ve světových mořích také putuje do Japonska ke zpracování a spotřebě. V poslední době se ale Japonsko začalo podílet na projektech, jejichž cílem je zvýšit stavy tuňáka ve světových mořích.

Reklama

Související témata:

Doporučované