Hlavní obsah

Japonskem otřásl útok nožem na školačky. Nárůst podobných incidentů řeší Británie i Čína

Japonskem otřásl útok nožem na školačky. Nárůst podobných incidentů řeší Británie i Čína.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Nejméně šestnáct zraněných a dva mrtví – taková je bilance útoku na skupinu školáků v Japonsku. Děti i několik dospělých pobodal zhruba padesátiletý útočník – ten potom sám sebe bodl do krku a po převozu do nemocnice zemřel.

Článek

„Zabiju vás,” křičel podle svědků útočník na školačky na autobusové zastávce, v obou rukách nůž. K incidentu došlo ve městě Kawasaki jižně od Tokia – nedaleko soukromé katolické školy, kam děti mířily.

K události se přihlásilo mnoho očitých svědků. „Viděla jsem, jak někdo běží tím směrem,” uvedla pro agenturu AP svědkyně. „Po chvíli jsem viděla padat člověka, po něm dalšího. Viděla jsem padat dva lidi na zem. Jejich bílá trika se rudě zbarvila – z toho jsem pochopila, že byli pobodáni.”

Podobné útoky nejsou v Japonsku obvyklé – jde totiž o jednu z nejbezpečnějších zemí současnosti. I přesto v posledních letech došlo k několika incidentům. Před třemi lety třeba ubodal bývalý ošetřovatel 19 mentálně postižených pacientů v ošetřovatelském centru. Útočník jako motiv uvedl, že chtěl, aby lidé s postižením zmizeli.

Nárůst útoků nožem ve Velké Británii

Útoky nožem jsou problém především ve Velké Británii. Podle dubnové studie došlo jen v Londýně za poslední dva roky ke 40 takovým útokům denně. Dohromady se londýnská policie potýkala se skoro třiceti tisíci incidenty, mezi oběťmi a útočníky jsou i děti.

Britská vláda z nárůstu takových činů viní obchod s drogami a spory gangů. Policie to ale vidí jinak, napsala britská BBC. Podle ní za to mohou vládní škrty, kvůli kterým bezpečnostní složky přišly o tisíce policistů. Od roku 2010, kdy začali konzervativci ztenčovat rozpočet pro policii, přišlo o práci necelých padesát tisíc jejích členů – v současnosti je jich okolo 200 tisíc.

V posledních letech zaznamenala nárůst útoků nožem i Čína, především těch na děti ve školách. Třeba v lednu potvrdily čínské úřady útok, při kterém bylo zraněno 20 dětí z prvního stupně ve škole v Pekingu – útok se odehrál v jedné ze tříd. Před dvěma lety došlo k útoku na děti v mateřské školce, kdy farmář zranil kuchyňským nožem 12 dětí.

Reklama

Doporučované