Hlavní obsah

Japonsko chce po více než 30 letech oficiálně lovit velryby pro komerční využití

Japonci chtějí znovu oficiálně lovit velryby pro maso a další komerční využití.Video: Youtube.com

 

Reklama

Vlně kritiky čelí Japonsko, které plánuje částečně obnovit komerční lov velryb. Úředníci chtějí také upravit pravidla hlasování, kdy by místo dvou třetin hlasů stačila pouze prostá většina.

Článek

Japonsko chce oficiálně obnovit komerční lov velryb. Úředníci se návrh pokusí prosadit na setkání Mezinárodní velrybářské komise v Brazílii v září tohoto roku. Japonsko plánuje také upravit hlasovací pravidla, kdy bude ke schválení potřeba pouze prostá většina namísto dvou třetin hlasů.

Japonští úředníci tvrdí, že navrhnou kvóty výlovu pouze pro druhy, které nepatří mezi ohrožené, a doložili materiály, jež informují o nárůstu populace například velryby hrbaté nebo plejtváků.

Austrálie uvedla, že se jakémukoliv pokusu o návrat komerčního velrybářství postaví. Ochránci obviňují Japonsko z pokusu oživení krutého a nepotřebného průmyslu.

Zákaz komerčního lovu platí od roku 1986. Výjimkou je lov velryb pro vědecký výzkum v Jižním oceánu. Předpokládá se ale, že většina masa z ulovených velryb končí na trhu nebo v restauracích.

V roce 2014 zakázal Mezinárodní soudní dvůr Japonsku lovit poté, co dospěl k závěru, že lov nebyl prováděn pro vědecký výzkum. Loňskou zimu Japonsko čelilo kritice za zabití asi tří stovek velryb během čtyř měsíců.

Reklama

Doporučované