Hlavní obsah

Japonsko hlásí další nárůst počtu nakažených. Olympiáda za to prý nemůže

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Pořadatelé v Tokiu vyžadují rozestupy na sportovištích.

Reklama

V Japonsku jsou tento týden rekordní přírůstky nakažených covidem-19. Situace je špatná zrovna v zemi, která hostí letní olympijské hry v Tokiu.

Článek

V zemi vycházejícího slunce se každým dnem zhoršuje situace kvůli novým případům nakažených. V samotném Japonsku jde o několik tisíc nových případů denně, ke konci týdne se číslo přehouplo i přes 10 tisíc nových nakažených, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie.

Japonsku se zatím dařilo držet koronavirus pod kontrolou, v poslední době se ale potýká s vysoce nakažlivou variantou delta. Tokio, ve kterém je olympiáda v plném proudu, tento týden tři dny po sobě zaznamenalo rekordní přírůstky počtu nakažených.

To začíná vytvářet tlak na zdravotní systém. V polovině týdne bylo v Tokiu obsazených 64 procent lůžek vyhrazených pro pacienty s těžkou formou koronaviru.

Japonský premiér Yoshihide Suga tento týden řekl, že neexistuje žádná souvislost mezi stoupajícím číslem nakažených s tím, že je v Tokiu olympiáda.

Premiér: Souvislost není

„Vzhledem k tomu, že jsme zavedli opatření proti koronaviru, jako je omezení pohybu lidí na veřejnosti a přísnější hraniční kontroly, abychom zabránili šíření viru mezi zahraničními návštěvníky, tak si myslím, že žádná souvislost není,“ uvedla zpravodajská agentura Kyodo News premiérovo vyjádření.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Stadiony jsou bez fanoušků, cizinci musí dodržovat celou řadu pravidel.

Reportéři Seznam Zpráv sledují situaci přímo na místě. Japanolog Petr Holý, který dlouhodobě žije v Japonsku, jim na místě popsal, jak místní aktuální situaci vnímají. Podle něj vláda ztrácí důvěru lidí.

„Mnoho Japonců je na jednu stranu překvapeno reakcí svého premiéra, ale na druhou posměšně dodává, že podobné vrtochy nejsou vlastně ničím novým pod sluncem. Už dávno se veřejně hovoří o obavách souvisejících s šířením koronaviru na olympijských hrách, nicméně neustálé obhajování olympiády přináší současnému kabinetu pouze ztrátu důvěry a značný pokles podpory,“ vysvětluje Holý, který je také publicistou a vysokoškolským pedagogem.

Kromě samotných Japonců se covid-19 samozřejmě nevyhýbá ani sportovcům přímo na olympiádě v Tokiu nebo členům jejich týmů. Pozitivní test mělo i několik Čechů po příletu do země.

Nosit roušku je povinné ve všech vnitřních prostorách, venku ji všichni nosí dobrovolně. Nikdo si nedovolí ji nenosit i přesto, že jsou nyní v Tokiu tropické teploty. Zahraniční návštěvníci, kteří přijeli kvůli olympiádě, musí dodržovat několik pravidel. Prvních 14 dní nesmí využívat třeba MHD, cestovat mohou pouze určenými taxíky nebo autobusy.

Nesmí se pohybovat po městě a samozřejmostí je pravidelné testování ze slin. Stadiony jsou bez diváků, sportovci si dávají medaile na krk sami a musí také dodržovat řadu pravidel.

Jednou z věcí, která dobře ilustruje olympiádu v Tokiu, je například vyhlídkové místo, kde je možné se fotit před velkými olympijskými kruhy, které jsou na ukotvené lodi. Za normálních okolností by se na takovém místě procházely davy lidí. Teď se u symbolu her fotí maximálně novináři nebo organizátoři.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Focení malé skupiny u olympijských kruhů v Tokiu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Promenáda u symbolu olympiády v Tokiu bez lidí.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Nouzový stav v Tokiu a na jižním ostrově Okinawa bude prodloužen do 31. srpna. V Japonsku, které má zhruba 126 milionů obyvatel, se od začátku šíření koronaviru podle dat americké Univerzity Johnse Hopkinse prokázalo více než 900 tisíc případů nákazy a více než 15 tisíc lidí po nákaze koronavirem zemřelo.

Epidemická opatření v Japonsku fungují z větší části na dobrovolné bázi a mnozí lidé jsou již méně ochotni zůstávat doma. Omezit provoz odmítají také některé bary. Plné očkování má v Japonsku méně než 30 procent obyvatel.

Reklama

Doporučované