Hlavní obsah
Online

Bavorsko zpřísňuje opatření, Češi tam od středy nesmí na nákup

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Od středy Češi nebudou smět jezdit na nákupy do Bavorska, tamní vláda zpřísní protikoronavirová opatření. Zákaz bude platit zatím do úterý 5. ledna. Bez karantény a negativního testu na covid-19 budou moci stále překračovat hranice pendleři a rodinní příslušníci. Na Twitteru to dnes uvedlo české Ministerstvo zahraničí.

- Jihokorejský prezident Moon Jae-in v pondělí nařídil, aby země ještě navýšila kapacitu testování s pomocí armády a dalších lidí z veřejné služby. Jižní Korea nadále hlásí trojciferný nárůst počtu nových případů nákazy, uvádí agentura Reuters. Země se potýká se třetí vlnou nákazy, ačkoli platí například povinné zakrývání dýchacích cest a omezený je i provoz restaurací a barů.

- Americký prezident Donald Trump na Twitteru oznámil, že jeho osobní právník Rudy Giuliani se nakazil koronavirem. Popřál mu přitom brzké uzdravení. Kvůli kontaktu s Giulianim už do karantény zamířila například arizonská senátorka Andrea Dalessandrová.

  • Ve Francii se nejspíš opatření do Vánoc neuvolní

    Francie ještě není připravená na uvolnění koronavirových restrikcí, oznámil v pondělí tamní ministr zdravotnictví Jérôme Salomon. „Od cíle 5000 nakažených denně jsme ještě daleko,“ citovala šéfa zdravotnictví rozhlasová stanice France Info. Méně než 5000 infekcí denně nedávno stanovil jako podmínku pro uvolnění plošných karanténních opatření od 15. prosince prezident Emmanuel Macron.

    Denní bilance nakažených ve Francii na konci října dosahovaly hranice 50 000 a v některých dnech až 60 000. Na konci listopadu se přírůstek snížil na 10 000 až 11 000 nových infekcí denně. Minulý týden však křivka přestala klesat a zastavila se na 10 000 nových nakažených za den, uvádí agentura AFP.

  • Řecko prodlouží většinu opatření do 7. ledna

    Řecko do 7. ledna neotevře školy, restaurace ani soudy. Vláda v podstatě prodlouží platnost většiny restrikcí, které zavedla minulý měsíc ve snaze omezit šíření koronaviru, uvedla v pondělí agentura Reuters s odvoláním na mluvčího řeckého kabinetu. Podle něj nejspíše zůstanou během Vánoc zavřené i tělocvičny a lyžařské sjezdovky.

    Zdravotnický systém je stále pod velkým tlakem a některé restrikce by neměly být uvolněny až do příštího měsíce, a to včetně zákazu nočního vycházení a cestování mezi regiony, uvedl v pondělí mluvčí řecké vlády Stelios Petsas.

  • Pásmo Gazy zavádí plošnou uzávěru o víkendech

    Pásmo Gazy opět zpřísnilo protikoronavirová opatření. O víkendech bude v této palestinské enklávě platit plošná uzávěra. Zavřely se také školy a platí zákaz nočního vycházení, informoval v pondělí zpravodajský web BBC. Od začátku pandemie covidu-19 se nákaza koronavirem v Pásmu Gazy, které má zhruba dva miliony obyvatel, potvrdila u téměř 25 600 lidí, z nichž zhruba 150 zemřelo, píše agentura AFP.

  • Policisté zatkli v Zimbabwe dva lidi za podvody s testy na koronavirus

    Policisté v Zimbabwe zatkli dva muže za prodej podvržených testů na koronavirus. Země začala otevírat hranice a ti, kdo je překračují, se musejí prokazovat negativním testem ne starším než 48 hodin. Agentura AP napsala, že oba muži byli zadrženi na hraničním přechodu Chirundu do Zambie na základě udání místního policisty. Řekl, že dvojice poskytuje lidem podvržené výsledky testů, i když nemá kvalifikaci. U sebe měla 330 nevyplněných výsledkových formulářů, testovací sady a jehly.

    Zimbabwané jezdí do sousedních zemí na nákupy základních potřeb i jídla, protože doma jsou výrobky drahé nebo nejsou k sehnání vůbec. Po dlouhé ekonomické krizi je v zemi 80procentní míra nezaměstnanosti a mnoho lidí hledá práci v sousedních státech. Ti, kdo chtějí cestovat, nemají v době epidemie peníze na zaplacení testu. V Zimbabwe je provádějí hlavně soukromá pracoviště a požadují za ně v přepočtu 1700 korun.

  • Francie hodlá vložit další miliardy eur do Air France

    Francouzská vláda hodlá na jaře příštího roku vložit další čtyři až pět miliard eur (zhruba 106 až 132 miliard Kč) do domácí letecké společnosti Air France a zdvojnásobit svůj podíl v podniku ze současných 14 procent. Na svých internetových stránkách o tom v pondělí informovala rozhlasová stanice RTL.

    Air France se nyní podobně jako další letečtí přepravci potýká s negativními dopady koronavirové krize. Je součástí holdingu Air France-KLM, do kterého patří také nizozemská letecká společnost KLM. Holding už letos od Francie a Nizozemska získal státní podporu v celkovém objemu 10,4 miliardy eur.

  • Maďarsko prodloužilo o měsíc protikoronavirová omezení

    Maďarsko ponechá v platnosti dosavadní protikoronavirová omezení, včetně zákazu nočního vycházení, až do 11. ledna, oznámil v pondělí premiér Viktor Orbán. Ve videu zveřejněném na Facebooku předseda vlády podle agentury Reuters také řekl, že se letos nebudou konat silvestrovské oslavy.

    Orbánova slova podle agentury MTI znamenají, že Maďarsko o měsíc prodlužuje platnost omezení, která měla vypršet 11. prosince. Podle Orbána tento krok shodně doporučují experti, s nimiž situaci konzultoval. Rozhodnutí o prodloužení zákazu nočního vycházení a dalších omezení již přijal příslušný orgán. Výjimku ze zákazu vycházení, který platí od osmé hodiny večer do páté hodiny ráno, by mohl dostat Štědrý večer, ale o tom se podle Orbána nerozhodne dříve než 21. prosince. Pro silvestrovský večer se s žádnou výjimkou nepočítá. Premiér také ujistil, že vláda pracuje na tom, aby Maďaři byli mezi prvními, kteří získají přístup k bezpečné vakcíně proti koronaviru.

  • Rakousko uvolňuje a hlásí pokles nově nakažených koronavirem

    Téměř po třech týdnech uzavřených dveří dnes mohli v Rakousku přivítat zákazníky všechny obchody, kadeřníci nebo kosmetičky. V nákupních centrech a u kadeřníků se podle serveru OE24 vyskytly první návaly lidí. V zemi bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno 2 263 nových koronavirových případů, což je nejméně od 21. října. V Rakousku mezitím pokračuje hromadné testování obyvatelstva. Dnes jsou na řadě především policisté.

    V Rakousku se dnes otevřely nejen obchody, ale také například základní školy a školky či muzea. Všeobecné rozvolnění, které se však netýká restauračních zařízení, se odehrává za přísných podmínek. Zákazníci i pracovníci musí nosit roušky a na každého zákazníka musí ve vnitřních komerčních prostorách připadat alespoň deset metrů čtverečních. V obchodních centrech se počítá pouze plocha obchodů. U všech poskytovatelů služeb přitom platí zákaz podávání jídel a nápojů.

  • Pákistán se potýká s nedostatkem kyslíku pro pacienty s covidem-19

    V nemocnici v pákistánském Péšávaru mělo podle BBC zemřít šest pacientů kvůli nedostatečným zásobám kyslíku, pět z nich mělo být nakaženo covidem-19. Další pacienty mají být kvůli nedostatku kyslíku ve vážném stavu, celkem se má tato situace týkat až dvou set pacientů. Další zásoba kyslíku měla podle BBC dorazit až v noci z neděle na pondělí.

  • Dánsko zpřísňuje opatření, zavírají se restaurace nebo divadla

    Ve velké části Dánska se od středy 9. prosince uzavřou bary, restaurace, divadla, kina, muzea a další kulturní zařízení. Žáci druhého stupně základních škol a také středních a vysokých škol přejdou na distanční výuku. Důvodem je snaha zastavit šíření koronaviru. Opatření by měla podle Reuters platit minimálně do 3. ledna.

  • Joe Biden vybral ministra zdravotnictví, má stát v čele boje proti pandemii

    Ministrem zdravotnictví v Bidenově administrativě bude bývalý kongresman Xavier Becerra. Podle Reuters kromě odbornosti hrál ve jmenování roli i Becerrův původ, přibývalo totiž stížností na malé zastoupení tzv. Latinos v Bidenově vládě. Becerra bude mít za úkol zmírnit dopad pandemie koronaviru v USA, aktuálně ve Spojených státech dosahuje denní počet obětí až dvou tisíc.

  • Milánská La Scala zahájí sezónu bez diváků v hledišti

    Milánský operní dům La Scala dnes zahájí svou sezónu bez diváků v hledišti. Kvůli nákaze koronavirem se divadlo rozhodlo změnit program, informuje agentura ANSA. Místo opery Lucie z Lammermooru divadlo přichystalo téměř tříhodinové televizní představení složené z árií slavných oper, duetů a baletních vystoupení. Představení mohou vidět i diváci v České republice, dnes večer ho odvysílá stanice ČT art.

    Představení se zúčastní známí zpěváci a interpreti, například Plácido Domingo, Piotr Beczala, Roberto Alagna či Lisette Oropesová, která původně měla hrát hlavní roli v opeře Lucie z Lammermooru. Kvůli nákaze koronavirem, která zasáhla i milánský soubor, se změní vnitřní uspořádání v divadle. Orchestr bude hrát v hledišti, zpěváci a členové chóru budou vystupovat z galerie a balkonů.

  • Bavorsko zpřísňuje opatření, Češi tam od středy nesmí na nákup

    Od středy nebude možné jezdit na nákupy do Bavorska, tamní vláda zpřísní protikoronavirová opatření. Zákaz bude platit zatím do úterý 5. ledna. Bez karantény a negativního testu na covid-19 budou moci stále překračovat hranice pendleři a rodinní příslušníci.

  • Na pětimilionovém Slovensku podlehlo covidu-19 již přes 1 000 lidí

    Nemoci covid-19 podlehlo na pětimilionovém Slovensku od propuknutí pandemie již přes 1 000 lidí. Vyplývá to z dnešních údajů tamního národní centra zdravotnických informací. Šíření koronaviru, který onemocnění způsobuje, se v zemi pod Tatrami v posledním období zrychlilo. Při cestách na Slovensko nově musejí mít u sebe negativní výsledek testu kromě jiných i pendleři, opatření na české straně hranic se Slovenskem ale komplikace nezpůsobilo.

    Za neděli přibylo na Slovensku 22 úmrtí na covid-19, celkový počet obětí tak stoupl na 1 018. Do oficiálních statistik úmrtí v souvislosti s koronavirem Bratislava řadí jen ty případy, ve kterých se jako příčina smrti potvrdí plicní forma covidu-19. Kromě toho podle ministerstva zdravotnictví zemřely další více než dvě stovky pacientů s covidem-19.

  • Epidemie v USA se dál zhoršuje, Kalifornie omezuje pohyb lidí

    Epidemie nemoci covid-19 ve Spojených státech se i na konci uplynulého týdne dál zhoršovala, když ani v neděli počet nových infekcí neklesl pod 150 000, zatímco vytíženost nemocnic znovu dosáhla rekordní úrovně. Prudký růst statistiky nakažených i hospitalizovaných eviduje v posledních dnech Kalifornie, kde se zpřísňují karanténní opatření. Podle televize CNN se zde povinná izolace týká už více než 30 milionů lidí.

    V celých USA bylo za poslední den nahlášeno asi 175 000 pozitivně testovaných, ukazují databáze Univerzity Johnse Hopkinse a deníku The New York Times. Jedná se o nejvyšší nedělní přírůstek za celou dobu pandemie. Ačkoli znovu stoupá i počet prováděných testů, data iniciativy The COVID Tracking Project svědčí o tom, že míra pozitivity se v USA dostala nad deset procent.

  • Alpy zasáhla sněhová kalamita. V Rakousku sníh komplikuje testování

    Tyrolské úřady vyzvaly obce v regionu, aby posoudily, zda podmínky odůvodňují odložení testování na koronavirus. „Bezpečnost obyvatel je na prvním místě,“ uvedly podle agentury AP úřady.

  • V Rusku počet nových případů nákazy mírně poklesl

    Rusko dnes oznámilo 28 142 nových případů nákazy koronavirem a 456 úmrtí za uplynulý den. O den dříve to bylo rekordních 29 039 nových případů a 457 úmrtí. V zemi přibližně se 146 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo téměř 2,5 milionu lidí, z nichž 43 597 nákaze podlehlo, uvedly tiskové agentury s odvoláním na operativní štáb.

    Rusko je z hlediska celkového počtu potvrzených případů nákazy čtvrtou nejpostiženější zemí na světě po Spojených státech, Indii a Brazílii. Z hlediska počtu obětí je podle údajů na webu americké Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie sleduje globálně, aktuálně na 10. příčce.

  • Pendleři od pondělí potřebují negativní test pro cestu na Slovensko

    Na svém twitterovém účtu o tom informovala zpravodajka Českého rozhlasu na Slovensku Pavlína Nečásková.

  • Německo hlásí 12 332 covidových infekcí, víc než před týdnem

    Německo hlásí 12 332 nových případů koronavirové infekce za posledních 24 hodin. Číslo je o více než 1 000 vyšší než minulé pondělí. Vyplývá to z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI).

    Počet nakažených v Německu roste v poslední době poměrně rychle, ale pondělní údaje odrážejí víkendové výsledky celkově nižšího počtu testů. Například ještě v pátek RKI evidoval 23 318 nově potvrzených případů nákazy a rekordních 23 648 pochází z 20. listopadu. Minulé pondělí bylo hlášeno nových případů 11 168. Německo, které má na 83 milionů obyvatel, eviduje také 147 nových úmrtí infikovaných za posledních 24 hodin. Před týdnem do statistik přibylo 125 zemřelých s covidem-19.

  • Do Indonésie dorazila první dodávka čínské vakcíny

    Indonésie obdržela v neděli první dodávku vakcíny proti koronaviru z Číny, uvedl prezident Joko Widodo. Vláda má v plánu plošné očkování proti covidu-19. Vakcínu ale musí ještě prověřit místní ústav pro kontrolu léčiv, očkovat chce vláda celkem přes 270 milionů lidí.

  • Británie by měla v úterý očkovat první dávky vakcíny proti covidu-19

    Británie by mohla v úterý začít očkovat první dávky vakcíny společností Pfizer a BioNTech, podle NHS mají nejvyšší prioritu osoby starší 80 let, zdravotničtí pracovníci a personál pečovatelských domů, uvedla agentura Reuters. Vakcína musí být uchovávána při –70 °C. Z tohoto důvodu bude nejprve očkována pouze v 50 nemocnicích v Británii. Očekává se, že během prvního týdne bude k dispozici asi 800 000 dávek.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy