Hlavní obsah

Japonsko sužují silné deště, milion lidí má opustit své domovy

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší stupeň výstrahy platí i v prefektuře Saga.

Reklama

Jihozápad Japonska zasáhly velmi silné deště. Ve čtyřech prefekturách úřady vyhlásily v sobotu ráno nejvyšší stupeň výstrahy. Tamní úřady vyzvaly k evakuaci milion Japonců.

Článek

V prefektuře Nagasaki zemřela kvůli sesuvu půdy jedna žena. Pohřešuje se dále její manžel a dcera. Sesuv půdy na místě zničil dva domy, informuje britská BBC.

Část země zaznamenala rekordní množství srážek, uvedla agentura Reuters. Nejvyšší stupeň výstrahy platí v prefekturách Nagasaki, Saga a Fukuoka na ostrově Kjúšú a v prefektuře Hirošima. To znamená, že obyvatelé by se měli evakuovat. V oblasti žije zhruba milion lidí. V oblastech, které spadají pod dalších 17 prefektur, je druhý nejvyšší stupeň výstrahy, který se týká čtyř milionů lidí.

+6

V postižených oblastech se rozvodnily řeky. Hrozí tam záplavy a sesuvy půdy. Japonská televize odvysílala záběry, na kterých záchranáři v prefektuře Saga evakuovali na člunech starší lidi, jejichž domy byly částečně pod vodou.

Srážky by neměly ustat ani v příštích hodinách. Meteorologové předpovídají, že na ostrově Kjúšú spadne do nedělního rána na 250 milimetrů srážek. Až 300 milimetrů by to mohlo být v některých oblastech ve středním Japonsku. V některých částech země napadlo sobotu ráno za jedinou hodinu na 40 milimetrů srážek. Podle předpovědí by se deště měly dále pohybovat směrem na východ.

Reklama

Doporučované