Hlavní obsah

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení, podle prvních odhadů se jeho síla blížila 7 stupňům

Foto: Mapy.cz

Epicentrum zemětřesení leží mezi městy Sapporo a Tomakomai.

Reklama

Japonský ostrov Hokkaidó zasáhlo silné zemětřesení. Podle americké vládní agentury US Geological Survey síla otřesů dosáhla 6,6 stupně Richterovy stupnice, podle japonských meteorologů bylo zemětřesení o jednu desetinu stupně silnější.

Článek

Zemětřesení udeřilo krátce po třetí hodině ráno místního času s epicentrem mezi městy Sapporo a Tomakomai. Podle listu The Independent leželo epicentrum otřesů 66 kilometrů pod povrchem země, Japonská meteorologická agentura (JMA) uvádí hloubku epicentra v přibližně 40 kilometrech pod povrchem.

Zprávy o síle zemětřesení a dalších podrobnostech jsou podle obou agentur zatím stále pouze předběžné. Podle agentury Bloomberg bylo zemětřesení nejsilnějším od roku 2016, kdy otřesy zasáhly město Kumamoto na jihu země.

Japonská televizní stanice NHK informovala o zřícených budovách a výpadcích energie. Několik lidí muselo se zraněními do nemocnice. O obětech japonská média ani úřady neinformují.

JMA uvedla, že i přes sílu zemětřesení nehrozí nebezpečí vlny tsunami. Na pobřeží však podle agentury mohou lidé zaznamenat mírné změny ve výšce vodní hladiny.

Japonsko se úterý potýkalo s následky tajfunu Jebi, který si vyžádal nejméně jedenáct obětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované