Hlavní obsah

Jarní rojení kůrovce začalo kvůli chladnému počasí o měsíc později

Foto: Lesy ČR

Ilustrační snímek.

Reklama

Letošní velmi chladné a deštivé jaro zpozdilo jarní rojení kůrovce zhruba o jeden měsíc. To lesníkům pomůže v boji s kůrovcovou kalamitou. Odhadují, že letos by se kůrovec mohl vylíhnout jen ve dvou generacích.

Článek

Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi a jejich hlavní prioritou je likvidace kůrovcové kalamity, která je největší v historii Česka.

Slabé rojení kůrovce začalo sice již před zhruba dvěma až třemi týdny, ale naplno začalo až v minulých dnech s příchodem teplého počasí. „V tomto týdnu počítáme vzhledem k teplotám přesahujícím 20 stupňů Celsia se zvýšenou dynamikou rojení. V lesích již máme obranná opatření, a to různé typy lapáků a lapače a pokračujeme v těžbě a asanaci napadených stromů,“ uvedla mluvčí státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová.

Lesníci odhadují, že díky chladnému a deštivému jaru by nemělo dojít k extrémnímu napadení stromů kůrovcem jako v letech 2015 až 2019, kdy bylo dlouhodobé sucho a teplo. „Nelze ale předjímat úplné utlumení kalamity, která pokračuje na Vysočině a aktuálně jsou jejím ohniskem severní Čechy,“ uvedla mluvčí.

Vitalitě lesů pomohla i uplynulá zima s dostatkem srážek. S dostatkem vláhy se zlepšuje kondice stromů, které jsou pak schopné lépe odolat kůrovci. Pokud je ale množství kůrovců velmi vysoké, tak se ani stromy v lepší kondici náporu lýkožrouta většinou ubránit nedokážou.

Těžbu dřeva státní podnik loni zvýšil o 2,9 procenta na rekordních 14,3 milionu metrů krychlových. Nepokračoval tak razantní nárůst roku 2019, kdy těžba kvůli masivnímu šíření kůrovce vzrostla meziročně o 30 procent na 13,9 milionu metrů krychlových. Těžba kůrovcového dřeva loni klesla o 1,5 procenta na 9,56 milionu metrů krychlových.

Letos podnik hodlá zalesnit rekordních 21.000 hektarů holin. Proti loňskému zalesnění 16.000 hektarů to představuje nárůst o 31 procent. Plocha holin kvůli masivní těžbě kůrovcového dřeva ke konci loňského roku ve státních lesích vzrostla o šest procent na 32.544 hektarů. Na letošní zalesnění podnik a jeho smluvní partneři použijí kolem 85 milionů sazenic stromků, zatímco loni jich vysázeli 74 milionů.

Reklama

Doporučované