Hlavní obsah

Jaromír Bosák: Svéráz českého fotbalového hostování

Foto: slavia.cz

Glosář Jaromíra Bosáka.

Reklama

Horké léto, doslova a do písmene. To je program fotbalistů v těchto dnech. Venkovní teploty šplhají přes třicítku a mladíci v kopačkách polykají kilometry v tréninkových areálech. A přitom do začátku nové sezony chybí jen pár dní.

Článek

Jenže stejně žhavé jako sluneční paprsky venku jsou i mobilní spojení mezi agenty, manažery, trenéry a šéfy klubů. Jedná se, kupuje, prodává, přičítá a odečítá. Jistě, skvěle se přesvědčuje, když máte po ruce argumenty, rozuměj plný měšec. Taková Slavia. Červenobílí si vydělali skvělou jízdou v Lize mistrů i v té evropské, vyplatilo se jí nebránit Tomáši Součkovi v cestě do Londýna a k tomu se přikutálela i sumička za odchod dalších bývalých opor. To je potom úplně jiná vyjednávací pozice.

Také to podle toho v kabině v Edenu vypadá. Z Liberce mohli vypravit zvláštní vlak, aby se do něj vešli všichni někdejší slovanisté, kteří se nyní budou prát o místo v kádru mistrovského týmu. Pravda je, že opačným směrem míří na hostování také poměrně početná skupina (Jugas, Matoušek, Kosek, Júsuf?, nějakou dobu zůstane i čerstvě přestoupivší Beran). Jen si tak říkám, zdali bude liga úplně regulérní, vzhledem k tomu, že Liberec bude hrát většinu utkání v nejsilnějším možném složení a najednou proti Slavii nebudou moci nastoupit třeba čtyři hráči základního kádru. Jistě, tohle není jen problém Slavie a Liberce, je to zažitý standard českých a moravských klubů. Jen si Slovan a Slavii beru jako příklad, protože stěhování mezi nimi je opravdu enormní.

Upřímně řečeno, je to na hlavu. Třeba v takovém Německu se tyto případy dějí v míře naprosto minimální. Ne, že by se neděly vůbec, ale jde jen o mrňavé jednotky případů, na rozdíl od Čech, Moravy a Slezska. Je víceméně normální, že hráč na hostování nastoupí proti mateřskému klubu a nikdo nehledá v jeho přístupu či přístupu klubu cokoliv nekalého.

Fotbalista je od toho, aby hrál, a pokud na to má, aby nastoupil, neměl by sedět na tribuně z rozhodnutí funkcionářů. Nebo proto, že se klubu, v němž hostuje, nechce platit smluvní pokutu v řádu statisíců. To u nás se hravě může přihodit, že klub X bude v posledním kole vést tabulku o bod a nutnost mu bude velet, zvítězit v utkání s mužstvem Y, za nějž nebude moci nastoupit několik klíčových hráčů z obvyklé základní sestavy, zatímco minulý týden Y v plné sestavě rozprášil největšího konkurenta týmu X v boji o titul. Možná jsem divný, ale mně tohle nepřijde úplně v pořádku.

Ano, do jisté míry chápu argumentaci: chudák kluk, musí hrát proti svým, třeba jim dá gól a vystrčí je z Ligy mistrů, jak ho potom přijmou v kabině, co si vyslechne od fanoušků. Na druhou stranu, když je někdo na hostování třeba už dva roky, vystřídal tři kluby, nevím, jestli s ním mateřský klub má ještě vážné úmysly. Ano, slyším, letošní případ Jana Kuchty je příkladem, že i tak lze, ale dle mého jde o událost spíše výjimečnou.

Ale i u hráčů, kteří přicházejí na půl roku, na rok, není ideální, že na zápas, v němž by se mohli ukázat, budou koukat maximálně ze čtvrté řady sedadel. Ano, nebylo by to úplně jednoduché, jsme v Čechách, určitě by si poslechl ledacos o tom, že schválně nepodá maximální výkon, aby neuškodil těm svým. Z mého pohledu nesmysl, škodil by nejvíc sám sobě.

Byl bych rád, kdyby se v tomto punktu co nejrychleji změnilo myšlení funkcionářů i trenérů. Vždyť na hostování bude, s trochou nadsázky, polovina ligy. Peněz ve většině klubů nebude nazbyt a spíše než přestupy se budou dohadovat právě hostování. Nic proti, je a bude to ekonomická nutnost, ale pak tedy nechte ty kluky hrát. Každý divák chce vidět souboje těch nejlepších s nejlepšími, ne pročítat seznamy hráčů, kteří nemohou nastoupit. Mám ovšem nejasný dojem, že změna je v nedohlednu. Škoda pro fotbal.

Reklama

Doporučované