Hlavní obsah

Jde se do finále, boj o váhající vrcholí. Právě ti rozhodnou, zda na Hradě zůstane Zeman

Prezidenti - poslední týden.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Týden do volby: Zeman jde pomoc Babišovi, Drahoš s Horáčkem se soustředí na televizní debaty, Topolánek s Fischerem chtějí ještě do regionů.

Článek

Celá čtvrtina lidí podle průzkumů stále neví, komu dá příští týden hlas při volbě prezidenta. Při obvyklé šedesátiprocentní účasti je to 1 250 000 lidí. To je síla, která rozhodne, kdo postoupí z pomyslné kvalifikace do finálové bitvy s Milošem Zemanem.

Zeman coby obhájce funkce zůstává podle všech prognóz v prvním kole jasným favoritem. Každý z osmi Zemanových soupeřů se proto snaží poslední týden přilákat nerozhodnuté lidi na svou stranu.

Například Jiří Drahoš a Michal Horáček, kteří už za sebou mají dlouhé měsíce křižování republiky po náměstích, zůstávají v Praze a soustředí se na velké televizní debaty a různé duely - domnívají se, že mohou rozhodnout.

Expremiér Mirek Topolánek si na finále své kampaně připravil ohromnou venkovní agitaci. V zemi snad neexistuje místo, kde by nevisel jeho plakát s ústředním heslem „ani kývač, ani vítač“.

A velký finiš právě absolvuje diplomat Pavel Fischer, jehož preference poslední týdny nejvíc rostou. Příští týden se chce zaměřit hlavně na Moravu, kde není tolik známý. A pak uspořádá velký koncert, kde ho podpoří třeba zpěvák David Koller nebo někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Miloš Zeman, který odmítá chodit do debat se svými soupeři, se chce jako prezident ukázat ve středu ve Sněmovně. V přímém televizním přenosu tam jde podpořit Babišovu vládu, která zrovna bude žádat poslance o důvěru.

Reklama

Doporučované