Hlavní obsah

Je jí 117 let a překonala covid. „Ani jsem si nevšimla, že mi něco je“

Foto: Profimedia.cz

Francouzská řádová sestra ve svých téměř 117 letech přežila nákazu koronavirem.

Reklama

Druhá nejstarší žena světa dostala covid-19. Nemoc překonala a ve čtvrtek se svými přáteli řádová sestra André oslavila 117. narozeniny.

Článek

Francouzská řádová sestra André se narodila v roce 1904 v jihofrancouzském městě Alès jako Lucile Randonová. Již více než tři roky je vůbec nejstarší Francouzkou. V lednu letošního roku chytla covid-19, stejně jako většina obyvatel pečovatelského domu v Toulonu, kde sestra André žije.

„Ani jsem si nevšimla, že mi něco je,“ komentovala Francouzka pro televizní stanici BMF TV. Sestra André musela být celý leden izolovaná ve svém pokoji. Ven vyšla až na začátku tohoto týdne.

Události ohledně pandemie koronaviru sledujeme online:

„Ne, nebála jsem se, protože se nebojím smrti… Jsem tu s vámi ráda, ale přála bych si být někde jinde se svým starším bratrem, dědečkem a babičkou,“ řekla sestra André stanici BFM TV.

Lucile Randonová se řádovou sestrou stala v roce 1944. Do té doby se živila jako guvernantka nebo domácí učitelka v různých rodinách. Již jako sestra André pomáhala na konci druhé světové války v nemocnici ve Vichy, starala se o sirotky a staré lidi. Ve Vichy zůstala 28 let. Od osmdesátých let žije v pečovatelských domech. V Toulonu je od svých 105 let.

Podle mluvčího zařízení, kde sestra André pobývá, se jí daří dobře. Ač slepá, duševně je v dobré kondici a narozeniny oslavila s několika málo přáteli. Nemoc covid-19 u ní proběhla prakticky bez příznaků.

Podle lokálního tisku své 117. narozeniny oslavila sestra André dezertem, kterému se říká pečená Aljaška, což je prý její oblíbené jídlo.

Starší než sestra André je na světě jen Japonka Kane Tanakaová, která v červenci oslavila 118. narozeniny. A Kane, stejně jako sestra André, má slabost na sladké. Vypije až tři plechovky kondenzovaného mléka denně.

Reklama

Doporučované