Hlavní obsah

Je jí 14 let, Česko reprezentuje ve třech sportech a už pomýšlí na olympiádu

Hostem pořadu Ušák byla sportovkyně Viktorie Jílková.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Málokdo může říct, že je reprezentantem své země hned ve třech sportech. Hokej, thajský box a box, to jsou disciplíny, ve kterých vyniká teprve čtrnáctiletá Viktorie Jílková, host Ušáku číslo 188.

Článek

Kdybyste potkali Viktorii Jílkovou na ulici nebo někde před kinem, řekli byste si, že jde o normální čtrnáctiletou dívku, která žije obvyklými starostmi příslušnic své generace. Jenže realita je poněkud jiná. Už proto, že třeba s tím kinem by to asi nebylo tak horké.

Viktorčino srdce totiž patří sportu. Vlastně bych měl použít množné číslo, protože žákyně deváté třídy skvěle zvládá hned tři disciplíny: hokej, box a thajský box. A to tak dobře, že ve všech třech odvětvích reprezentuje Českou republiku na nejvýznamnějších turnajích své věkové kategorie.

Hlavní témata Ušáku s Viktorií Jílkovou

01:20 - O zálibě a úspěších ve sportu

02:27 - Jak vypadá její denní rozvrh

04:50 - O boxu a tréninku

08:46 - O ženském hokeji a koho má za vzor

11:22 - O prohrách a jak je nemá ráda

12:27 - Jaký sport má radši

15:00 - O ranním běhání a škole

16:20 - Jak sportovala v době covidu

18:22 - Kdo je jejím vzorem v boxu

20:40 - O touze být nejlepší

22:32 - O soupeřkách v boxu a taktice

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Na brusle Viktorii postavili rodiče velmi záhy a vyplatilo se. Ve svých čtrnácti letech už je pevnou součástí berounského hokejového týmu žen, dorostenecké reprezentace a pořád hraje soutěžní hokej i s kluky. I v jejich konkurenci se dokáže prosadit, ať už jako centr nebo křídlo. Není divu, když má jako největší hokejový vzor útočníka Washingtonu Capitals Alexandra Ovečkina. Jak sama říká, nejen proto, že je skvělým střelcem, ale také proto, že si na ledě nenechá nic líbit.

Dá se říci, že Viktorie je neustále pod trenérským dohledem. Jejím trenérem je totiž stále především otec. Samozřejmě, pokud jde o hokej, na ledě samotném mají hlavní slovo trenéři jednotlivých družstev. Box má v tomto ohledu jednu velkou výhodu, protože česká naděje může trénovat doma, což se velmi vyplatilo v době koronavirového lockdownu.

Vůbec, tréninkový program je ve Viktoriině podání velmi náročný. Ještě před snídaní jde běhat, někdy čtyři, někdy deset kilometrů, pak nastupuje domácí školní výuka, po poledni následují boxerské nebo hokejové tréninky spojené pochopitelně s cestováním. Pro většinu smrtelníků by šlo o těžko zvládnutelnou kombinaci. Viktorie ji ale zvládá s lehkostí sobě vlastní a říká, že ji to baví a nic by neměnila, i když času na obvyklé koníčky svých vrstevnic příliš nemá.

V nejnovějším díle Ušáku vypráví mladá reprezentantka i o tom, jak moc nemá ráda porážky. A dělá vše proto, aby se k té jedné jediné v ringu nepřidávaly další. Zatím nemá úplně jasno v tom, jestli se bude sportem v budoucnosti živit, ale rozhodně je to ta nejpravděpodobnější varianta. Jestli to bude box nebo hokej, to je ve hvězdách. Užívá si radosti sportu kolektivního i toho individuálního, kdy je člověk za svůj úspěch či neúspěch odpovědný jen sám sobě. Ale v Ušáku číslo 188 najdete i ledacos jiného…

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované