Hlavní obsah

Je to hon na čarodějnice, potvrdil Trump své vyšetřování

Trump na Twitteru potvrdil, že ho ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje.Video: Jakub Říha

 

Reklama

S touto zprávou přišel již během týdne americký deník The Washington Post. Prezident ji svým tweetem potvrdil.

Článek

Americký prezident Donald Trump v pátek na Twitteru kritizoval ministerstvo spravedlnosti kvůli jmenování zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, aby objasnil roli Ruska v loňských prezidentských volbách ve Spojených státech. Podle médií tak podle všeho potvrdil zatím neoficiální čtvrteční informace, že Mueller se již pustil do prověřování, zda se šéf Bílého domu pokoušel v rámci aféry nepřípustným způsobem ovlivňovat americkou justici. Trump to týž den označil za další pokračování smyšlené ruské kauzy.

„Jsem vyšetřován za propuštění ředitele FBI mužem, který mi řekl, abych propustil ředitele FBI! Hon na čarodějnice," napsal dnes Trump, aniž upřesnil, zda reaguje na informace z tisku anebo zda o tom byl oficiálně informován.

Trumpův tweet se týkal podle všeho náměstka ministra spravedlnosti Roda Rosensteina, který nedávno Muellera vyšetřováním pověřil. Rosenstein byl autorem hodnotící zprávy o situaci v FBI, na jejímž základě jeho přímý nadřízený, ministr spravedlnosti Jeff Sessions, doporučil Trumpovi, aby propustil šéfa FBI Jamese Comeyho.

O zahájení Muellerova vyšetřování informoval ve čtvrtek s odvoláním na anonymní zdroj list The Washington Post. Mueller má zjistit, zda došlo ke spolupráci mezi Ruskem a zástupci Trumpovy předvolební kampaně s cílem ovlivnit loňské prezidentské volby v neprospěch jeho soupeřky Hillary Clintonové.

Comey před týdnem před senátním výborem pro dohled nad tajnými službami řekl, že si je jistý snahou Ruska ovlivňovat loňskou kampaň před americkými prezidentskými volbami. Uvedl rovněž, že je přesvědčen, že pravým důvodem jeho nečekaného odvolání z funkce šéfa FBI byla snaha prezidenta Trumpa změnit způsob vyšetřování ruských zásahů do kampaně před prezidentskými volbami.

Reklama

Doporučované